«Γύμνια» και στο χιονιά

0

Στο έλεος του χιονιά βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα η χώρα μας. Η κακοκαιρία «χτύπησε» πρώτα την Δυτική Ελλάδα, με το χιόνι να «στρώνει» λευκό χαλί όχι μόνον στα ορεινά και ημιορεινά αλλά ακόμα και δίπλα από τη θάλασα, όπως στην Καλογριά κ.ά.
Οι εικόνες ήταν μαγικές ιδίως για τα μικρά παιδιά που έπαιξαν στο χιόνι και απόλαυσαν όμορφες στιγμές. Όμως, ήταν και τρομακτικές, στο εθνικό οδικό δίκτυο της Αχαΐας στο ύψος του Αιγίου όπου εκατοντάδες οχήματα εγκλωβίστηκαν στην εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου και αναγκάστηκαν να μείνουν ακινητοποιημένοι μέχρι και για 18 ώρες, μέσα στα χιόνια! Τα έργα που γίνονται στο σημείο και έχουν ως αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται στο ένα ρεύμα, ήταν η αιτία της πρωτοφανούς ταλαιπωρίας των οδηγών, που ακινητοποιήθηκαν εξαιτίας του γεγονότος ότι δίπλωσε νταλίκα στη μέση του δρόμου, ενώ αρκετά οχήματα δεν ήταν εφοδιασμένα με τις απαραίτητες αλυσίδες.
Τα όσα εκτυλίχθηκαν απέδειξαν πως κρατικός μηχανισμός και οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε το πρωτοφανές κύμα του χιονιά.
Έλειπε ο συντονισμός, η οργάνωση, η έγκαιρη προετοιμασία για ένα ισχυρό καιρικό φαινόμενο, για το οποίο οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει.
Ωστόσο, όπως διεφάνη, κανείς δεν περίμενε το μέγεθος του χιονιά. Σε σημείο, μάλιστα, που θεωρήθηκαν υπερβολικές οι αναφορές στα ΜΜΕ για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και οι περισσότεροι οδηγοί αψήφησαν τις συστάσεις και τις οδηγίες με αποτέλεσμα να μην λάβουν τα μέτρα ασφαλείας και να υποστούν μεγάλη ταλαιπωρία. Την ίδια ώρα, αποδείχθηκε περίτρανα η «γύμνια» του κρατικού μηχανισμού και των αρμοδίων φορέων, που ο καθένας έσπευδε να αποποιηθεί των ευθυνών του για την οδύσσεια των οδηγών στην πολύπαθη Πατρών – Κορίνθου!
Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που τα ακραία καιρικά φαινόμενα κάνουν την εμφάνισή τους και δυστυχώς, τρέχουμε εκ των υστέρων να ζητάμε να τεθούμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τώρα ήταν τα χιόνια που κατέστρεψαν μόχθους μιας ζωής. Πριν κάποιους μήνες είχαμε σφοδρές πλημμύρες, ανεμοστρόβιλους, χαλαζοπτώσεις, ενώ στη Δυτική Ελλάδα έχουμε πληρώσει ακριβά το τίμημα από μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως σεισμούς και φονικές πυρκαγιές.
Δυστυχώς, όμως, έχουμε ακόμα έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φθάσουμε στο επίπεδο της σωστής προετοιμασίας και ετοιμότητας με απώτερο σκοπό, είτε είναι χειμώνας είτε καλοκαίρι, να υπάρξει ασφάλεια για τους πολίτες και για την περιουσία τους, χωρίς να χρειάζεται να μετράμε άλλες απώλειες…

Leave A Reply