«Μαγιά» ανάπτυξης

0

Σε Τεχνολογικό Κέντρο της χώρας εκτίμησε ότι μπορεί  να εξελιχθεί η Πάτρα ο Υπουργός …. κατά τη προχθεσινή επίσκεψή του στην πόλη. Πρόκειται για μια προοπτική που  πολλοί φορείς της πόλεις το έχουν κατά καιρούς επισημάνει και εδώ και χρόνια υποστηρίζουμε και εμείς από αυτήν την εφημερίδα τόσο μέσα απο τις σελίδες μας όσο και μέσω των αναπτυξιακών μας δράσεων στο Forum Αναπτυξης, που επί δεκαετίες επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στις δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας στην περιοχή μας και στην υψηλή προστιθέμενη αξία που αυτές μπορούν να τις προσφέρουν.

Τα επιχειρήματα αρκετά που συναινούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ένα υψηλό επιστημονικό και τεχνολογικό περιβάλλον με τρία Ανώτατα Ιδρύματα, πολλά ερευνητικά ινστιτούτα. Επίσης μια σημαντική έκθεση μεταφοράς τεχνολογίας, το Patras IQ  που έχοντας σε σημαντικό βαθμό οδηγήσει σε ουσιαστική συνεργασία βασικούς φορείς έρευνας και καινοτομίας αποτελεί σημαντικό βραχίονα μιας νέας αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής.

Από τις ευχές βεβαίως να καταστεί η Πάτρα Τεχνολογικό Κέντρο της χώρας, που ευκολα ακούγονται από τους πολιτικούς όταν βρίσκονται στην περιοχή μας, μέχρι του να γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα η απόσταση είναι πολύ μεγάλη.

Σημασία όμως έχει στο να αποτελέσει μια τέτοια προοπτική όραμα της ηγεσίας αυτού του τόπου, έτσι όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τους  πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς της φορείς. Και βεβαίως να επικοινωνηθεί ένα τέτοιο όραμα στους πολίτες.

Σε αυτήν την κατεύθυνση ενός κοινού οράματος για την ανάπτυξη του τόπου μας που θα στηρίζεται σε ορισμένους στέρεους πυλώνες, με έναν εξ αυτών τον Τεχνολογικό, θεωρούμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα.

Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει την τελευταία περίοδο σε επίπεδο συνεννόησης για αρκετά σοβαρά θέματα της περιοχής δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί η κρίσιμη αυτή «μάζα» που να οδηγεί τα πράγματα σε μια σωστή κατεύθυνση.

Λείπει αυτή η «μαγιά» που μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά στο να αμβλυνθούν αντιθέσεις, να γεφυρωθούν αποστάσεις και να προκύψουν δημιουργικές συνθέσεις ικανές να κτίσουν ένα στιβαρό και εφικτό αναπτυξιακό όραμα.

Στη δημιουργία αυτής της «μαγιάς ανάπτυξης» αξίζει τον κόπο να επικεντρωθούμε όλοι την χρονιά που έρχεται , μια ακόμη κρίσιμη περίοδος για τη χώρα και την περιοχή μας.

Θεωρούμε ότι οι προϋποθέσεις υπάρχουν και  σε αυτό συνηγορούν και οι απόψεις που καταγράφουμε από αρκετούς εκπροσώπους φορέων  του τόπου μας στο σημερινό μας  ρεπορτάζ, με αφορμή τη νέα χρονιά.

Στις προϋποθέσεις αξίζει να λάβουμε σοβαρά υπόψη και όσο τακτικά διαβάζουμε τελευταία για επιτυχίες νέων επιστημόνων που σπούδασαν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Πάτρας και  έχουν ανοίξει φτερά αξιοποιώντας μέσω των νεοφυών δραστηριοτήτων τους τις δημιουργικές τους ιδέες.

Μόλις χθες για παράδειγμα διαβάσαμε σε οικονομική εφημερίδα για τη συμμετοχή της νεοφυούς  εταιρείας  Clio Muse IKE και τη συμμετοχή της σε τριετή κοι­νοπραξία εννέα εταίρων από πέν­τε χώρες για τη δημιουργία της πανευρωπαϊκής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Pluggy. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 2,3 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προ­γράμματος Horizon 2020, από τα οποία 205.000 ευρώ αντι­στοιχούν στην Clio Muse IKE ως εταιρεία υπεύθυνη καινοτομίας, σχεδίασης και επικοινωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο κεντρικό πυρήνα τους εγχειρήματος βρίσκεται ο Γιάννης Νικολόπουλος ηλεκτρολόγος μηχα­νικός του Πανεπιστημίου Πατρών.

Είναι μεγάλος ο αριθμός νέων επιστημόνων που φοίτησαν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Πάτρας και δείχνουν με την εξέλιξη τους, ότι αξίζει να δούμε αλλιώς το μέλλον του τόπου μας. Πιο αισιόδοξα, με περισσότερη συνεργασία και με όραμα.

Leave A Reply