Δείκτες οπισθοδρόμησης

0

Γνωστή η ρήση «η κρίση προσφέρει ευκαιρίες». Βρίσκει μάλιστα στη χώρα μας ειδικά το φετινό χειμώνα την επιβεβαίωσή της στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών.

Όσων βεβαίως έχουν απομείνει ανοιχτά. (Στην Πάτρα υπήρχαν τις προηγούμενες δεκαετίες 36 καταστήματα Πατρινών με ηλεκτρικά είδη και σήμερα είναι μόνο τέσσερα και σε αυτά προστίθενται και ορισμένα πολυκαταστήματα).

Αφυγραντήρες και θερμάστρες

Οι ευκαιρίες στα ηλεκτρικά είδη έχουν όνομα. Αφυγραντήρες και σόμπες παντός είδους για μικρά και μεσαία βαλάντια. Είδη που ταυτόχρονα πιστοποιούν την τεράστια οπισθοχώρηση στην ποιότητα ζωής και στις συνήθειες των Ελλήνων.

Οι αφυγραντήρες που ήταν άγνωστοι σχεδόν στη χώρα μας με δεδομένη την μεγάλη ηλιοφάνεια της αλλά και την επάρκεια σε θέρμανση τις δεκαετίες πριν την οικονομική κρίση, έγιναν απαραίτητο εργαλείο για τα κρύα σπίτια μας, που έχουν χρόνια να ανάψουν τις κεντρικές τους θερμάνσεις. Ελάχιστες πλέον πολυκατοικίες τις χρησιμοποιούν και αντίστοιχα συμπεριφέρονται  χρόνο με το χρόνο και οι ιδιοκτήτες  μονοκατοικιών. Βλέπουμε λοιπόν ειδικά φέτος έναν «κατακλυσμό» διαφημίσεων που δείχνουν εκτός των άλλων και πόσο πολύ νερό απορροφούν από το εσωτερικό των  παγωμένων από τη χρόνια μη θερμαινόμενων κατοικιών μας, οι νέες συσκευές. Από κοντά βεβαίως και οι φτηνές λύσεις με σόμπες κάθε τεχνολογίας.

Στο «φουλ» καίνε και τα τζάκια που, από διακοσμητικά των περισσοτέρων κατοικιών τα χρόνια της ευμάρειας, αποτελούν πλέον βασικό εργαλείο θερμάνσεις για πάρα πολλές οικογένειες. Μάλιστα τέτοιες γιορτινές μέρες βρίσκεται στην κορύφωση η χρήση τους με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, ιδίως σε μεγάλα αστικά κέντρα να βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Αφυγραντήρες λοιπόν, θερμάστρες και ξύλα δημιουργούν εμπορικές ευκαιρίες σε ορισμένους, αποτελούν όμως ταυτόχρονα και δείκτες για το επίπεδο ζωής των Ελλήνων. Που φυσικά δεν είναι οι μόνοι.

Σημάδια των καιρών

Στη διατροφή βρίσκεται η άλλη σημαντική πιστοποίηση της οπισθοδρόμησης μας. Η στροφή πλέον της πλειοψηφίας των καταναλωτών στα φτηνά τρόφιμα αφορά και κρίσιμα για το οικογενειακό τραπέζι είδη όπως είναι το κρέας και τα παράγωγά του. Η κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης στα παραδοσιακά κρεοπωλεία είναι ενδεικτική της στροφής στη διατροφή των Ελλήνων. Η πτώση της ποιότητας στη διατροφή έχει οδηγήσει βεβαίως στην αύξηση της παχυσαρκίας με εμφανή τα σημάδια της στα νέα παιδιά. Ενδεικτικό φαινόμενο της νέας κατάστασης στη διατροφή των Ελλήνων είναι γιγάντωση των προσφορών από τις αλυσίδες super market που έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος των καταναλωτών να ψωνίζουν από πολλές πηγές (τρία και τέσσερα διαφορετικά  super market ή άλλα καταστήματα με εξειδικευμένα προϊόντα όπως για παράδειγμα με είδη υγιεινής). Το τελευταίο βέβαια φαινόμενο αν και προϊόν της κρίσης δεν είναι κατ’ ανάγκην κακό, πόσο μάλλον όταν έχει διαδεχθεί περιόδους έντονου και τυφλού τις περισσότερες φορές καταναλωτισμού. Χρειάζεται βέβαια περισσότερος χρόνος για ψάξιμο και αυτό για τους εργαζόμενους σημαίνει εξαφάνιση του όποιου ελευθέρου χρόνου τους διέθεταν ιδίως τα Σαββατοκύριακά τους το προηγούμενο διάστημα.

Και το παραπάνω βεβαίως φαινόμενο δημιουργεί ευκαιρίες ιδίως βασιζόμενες  στην ανάπτυξη της τεχνολογίας. Έτσι βλέπουμε να εμφανίζονται καθημερινά ηλεκτρονικά καταστήματα με διάφορα είδη (ήδη εγκαινιάστηκε πρόσφατα και το πρώτο ηλεκτρονικό super market στη χώρα μας) κάτι που αναμένεται να γιγαντωθεί στη συνέχεια.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημάδια των καιρών που έχουν αλλάξει για τα καλά στη χώρα μας και το πιθανότερο είναι ότι θα παγιωθούν.

Η σημαντικότερη φάση σε μια ασθένεια είναι η έγκαιρη διάγνωσή της και οφείλουμε πια όλοι να δούμε κατάματα την αλήθεια και να διαβάσουμε τα σημάδια. Η σωστή ανάγνωση της κατάστασης δεν σημαίνει κατά ανάγκη παραδοχή της είναι όμως απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε περαιτέρω κίνηση προς κάτι καλύτερο στο μέλλον. Το πώς τρέφονται, ζεσταίνονται, θεραπεύονται και διασκεδάζουν η πλειοψηφία των συμπατριωτών μας, αλλά και το πώς μορφώνονται τα παιδιά τους, είναι μια νέα πραγματικότητα που δείχνει να έχει ρίζες. Ας την διαβάσουμε σωστά και κυρίως επεκτείνουμε τη σκέψη μας στις πραγματικές αιτίες της. Μονό έτσι θα μπορούμε και να κρίνουμε σωστά.

Leave A Reply