Να ξεμπλοκάρει η διαδικασία

0

Κατατοπιστικό το σημερινό ρεπορτάζ του «Σ.Ε.» για την προοπτική των χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην περιοχή μας και για το μέλλον της Ξερόλακκας.

Οποιαδήποτε όμως προσέγγιση σε όσα μελετώνται, συζητούνται και αποφασίζονται για το μέλλον των σκουπιδιών μας και των γειτόνων μας οφείλει να στηρίζεται και στο τι συμβαίνει και σε αλλες περιοχές του κόσμου.

Άλλωστε το «σκέψου παγκόσμια και λειτούργησε τοπικά» έχει αποδειχθεί ιδίως για την επίλυση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων σοφό.

Διαβάζουμε λοιπόν στην ειδησεογραφία της εβδομάδας: Η Σουηδία έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό αποτελεσματικότητας στη διαχείριση απορριμμάτων που πλέον εισάγει σκουπίδια από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Αν και ο μέσος κάτοικος της Σουηδίας παράγει την ίδια ποσότητα απορριμμάτων με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, περίπου 461 κιλά το χρόνο, όμως μόλις το ένα τοις εκατό αυτής της ποσότητας καταλήγει στους χώρους υγειονομικής ταφής, χάρις στο πρωτοποριακό σύστημα ανακύκλωσης της χώρας. Η χώρα διαθέτει 32 σταθμούς όπου τα διάφορα απόβλητα αποτεφρώνονται για την παραγωγή ατμού, ο οποίος με τη σειρά του χρησιμοποιείται σε γεννήτριες στροβίλων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι σταθμοί αυτοί προμηθεύουν σχεδόν ένα εκατομμύρια σπίτια στη Σουηδία με θέρμανση, και περίπου 260.000 με ηλεκτρισμό. Η διαδικασία αυτή μειώνει σημαντικά την ποσότητα απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές, ενώ παράλληλα μειώνει την εξάρτηση της χώρας στα ορυκτά καύσιμα. Η Σουηδία πλέον αγοράζει απορρίμματα και απόβλητα από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τη Νορβηγία και την Ιρλανδία, προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση των σταθμών αποτέφρωσης. Φυσικά στην όλη διαδικασία υπάρχουν και κριτικές ότι η καύση προκαλεί την απελευθέρωση τοξινών στην ατμόσφαιρα.

Όλοι όσοι ασχολούνται και στην περιοχή μας με τα σκουπίδια θεωρούμε ότι μέσες-άκρες γνωρίζουν τι γίνεται στον κόσμο.

Ας χρησιμοποιήσουν ουσιαστικά πλέον αυτή τους την εμπειρία και πρόσφατες ειδήσεις σαν την παραπάνω για να ξεμπλοκαριστεί μια διέξοδος διαδικασία.

Τοπικισμοί, ιδεολογικές αγκυλώσεις, μεγαλοϊδεατισμοί, περιβαλλοντικές ακρότητες  αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις η άγνοια δεν πρέπει να μπλοκάρουν ενδειγμενες λύσεις που ήδη εφαρμόζονται αποτελεσματικά σε πολλές άλλες περιοχές του τόπου μας αλλά και του πλανήτη.

Leave A Reply