Οι «εξαγγελίες» ως σταγόνα εξελίξεων

0

Ανατροπές στην πολιτική ατζέντα τόσο στο εσωτερικό όσο και στις σχέσεις με τους δανειστές της χώρας επέφερε η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους όσο και το πάγωμα στα νησιά του Αιγαίου που δέχονται την προσφυγική πίεση. Τα συμπεράσματα αυτής της κυβερνητικής πρωτοβουλίας θα πρέπει να τα δούμε σε βάθος χρόνου και ας μην βιαστούμε να τα κρίνουμε με αυστηρά κομματικά κριτήρια. Και αυτό ανεξαρτήτως ακόμη και των προθέσεων όσων συνέβαλαν στη σχετική απόφαση με  τον Πρωθυπουργό.

Ρευστό τοπίο

Οι πολιτικές ισορροπίες πρωτίστως σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μετά από το Brexit, την εκλογή Τράμπ, την αποχώρηση Ρέτζι και ενόψει σημαντικών εκλογών σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και πιθανότατα Ιταλία είναι ιδιαίτερα ρευστές. Την ρευστότητα ενισχύει το προσφυγικό πρόβλημα που είναι έτοιμο να εκραγεί (όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Συρία και στην Τουρκία επικρατεί η παρούσα κατάσταση).

Στη χώρα μας οι συνεχείς αβεβαιότητες έχουν δημιουργήσει επίσης ένα πολύ ρευστό τοπίο, που αποτρέπει την αναγκαία όσο ποτέ εθνική συνεννόηση. Σοβαρό τέτοιο δείγμα και η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής για την ψήφιση της τροπολογίας για το επίδομα στους συνταξιούχους.

Σε αυτό λοιπόν το τοπίο η εξαγγελία για του συνταξιούχους ξεπερνάει κατά πολύ τον αρχικό ορίζοντα της, που αφορούσε κάποια κίνηση που θα άλλαζε το δυσμενές (και δημοσκοπικά κλίμα) για τους κυβερνώντες. Είναι εξαγγελία με άμεση ισχύ (22 Δεκεμβρίου) και έρχεται να καλύψει πραγματικές ανάγκες εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας (έστω και ως ψίχουλα).

Λειτούργησε ως σταγόνα για να αναδυθούν σοβαρές αντιθέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ήδη μετράμε δηλώσεις και ενέργειες διαφόρων στρατοπέδων και συμμαχιών στους κόλπους των θεσμών και των κρατών.

Όλοι επιχειρούν να αξιοποιήσουν πρωτίστως και προς το δικό τους εσωτερικό ακροατήριο μια πρωτοβουλία, που υπό άλλες συνθήκες θα λάμβανε μικρή έκταση  και θα κρατιόταν εντός των διαπραγματευτικών δωματίων με εκατέρωθεν συμβιβασμούς.

Τώρα όμως ο Σόιμπλε και οι σύμμαχοι του θέλουν να επιβεβαιώσουν το ποιος είναι «το αφεντικό» ιδίως σε περίοδο που οι συσχετισμοί αλλάζουν ενόψει των εκλογών τόσο σε Γερμανικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μια διαφορετική στάση βλέπουμε τόσο σε επίπεδο Κομισιόν, όσο και Ευρωκοινοβουλίου. Επίσης μετράμε πλέον διαφορετικές φωνές από τον Σόιμπλε και όσους τον ακολουθούν από ομόλογούς του όπως ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών  και είναι βέβαιο ότι θα  υπάρχει συνέχεια.

Εξελίξεις πέραν των προθέσεων

Η σημερινή μέρα θεωρείται πολύ σημαντική και θα δείξει πιθανά εξελίξεις μετά τη συνάντηση Μερκελ-Τσίπρα στο Βερολίνο. Προφανώς η «σταγόνα» των εξαγγελιών για τους συνταξιούχους δεν είναι το βασικό θέμα, θα συμβάλλει όμως αρκετά στη συζήτηση όσο και αν αυτό δεν θα εκδηλωθεί δημοσίως.

Και αυτό γιατί μπορεί να επιταχύνει εξελίξεις στο ήδη τεταμένο περιβάλλον μεταξύ Βερολίνου-ΔΝΤ-Ευρωπαϊκών Θεσμών και φυσικά της χώρας μας.

Ισχύει βεβαίως γενικά το «όταν μαλώνουν οι ελέφαντες την πληρώνουν τα βατράχια». Και η μέχρι τώρα ιστορία τέτοιων συγκρούσεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο το επιβεβαιώνει για τη χώρα μας. Ιδίως η περίοδος των Μνημονίων έχει να επιδείξει πολλές ήττες για την Ελλάδα και εξ αιτίας τέτοιων συγκρούσεων.

Ίσως όμως η τωρινή περίπτωση έχει διαφορετικά ποιοτικά χαραχτηριστικά. Η διαπίστωσή μας να το ξεκαθαρίσουμε δεν αναφέρεται σε μια ώριμη Ελληνική στρατηγική που καθοδηγεί με ασφάλεια τα πράγματα. Αποσπασματικές κινήσεις υπό το φόβο της κατάρρευσης είναι η μέχρι τώρα κινήσεις της δικής μας πλευράς και με την παρούσα και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Καμιά φορά όμως είτε από σύμπτωση είτε γιατί «πολλοί παράγοντες  συνωμοτούν» οι εξελίξεις ξεπερνούν τις προθέσεις σου και γιγαντώνονται. Ίσως βρισκόμαστε στην έναρξη μιας τέτοιας διαδικασίας.

Υπό αυτή την οπτική θεωρούμε ότι όλα τα πολιτικά κόμματα στη χώρα μας θα πρέπει να επανακαθορίσουν τη στάση τους. Σε αυτήν τη φάση έννοιες όπως εθνική συνεννόηση και πατριωτισμός έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία. Είναι αυτές που θα καθορίσουν και το μακροπρόθεσμο μέλλον της ηγεσίας στη χώρα μας.

Το ερώτημα είναι αν αυτό θα γίνει αντιληπτό από τωρινούς ηγέτες μας. Που σε προσωπικό επίπεδο τους αφορά και σε σχέση με το δικό τους πολιτικό μέλλον.

Leave A Reply