Το «παιγνίδι» δεν είναι χαμένο

0

Μια σειρά από σημαντικές αλλαγές σε πολλά επαγγέλματα φέρνει το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών με τίτλο «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις». Αρτοποιεία, φαρμακεία, εμπόριο, πρατήρια καυσίμων και γενικότερα η οικονομία της χώρας, που στην ουσία στηρίζεται στις  λεγόμενους μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βρίσκεται εκ νέου προ ανακατατάξεων.

Η απελευθέρωση επαγγελμάτων στη χώρα μας, έστω μεταλλαγμένη μέσα από πολλά «φίλτρα» που δημιουργήθηκαν (πολλά ορθώς) από τις έως τώρα αντιδράσεις των θιγομένων κλάδων, δείχνει να προχωράει, με τους δανειστές μας να ζητούν βέβαια περαιτέρω επιτάχυνση αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις.

Ήδη, για παράδειγμα, τουλάχιστον 216 μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και βιταμίνες από τα 1.582 που διατίθενται σήμερα αποκλειστικά μέσω των φαρμακείων, μπαίνουν από την 1η Ιανουαριου 2017 και στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ειδικότερα πρόκειται για αναλγητικά, παυσίπονα, αλοιφές για μυϊκούς πόνους, φάρμακα για το πεπτικό σύστημα, δερματικές κρέμες, αντισηπτικά, αντιφλεγμονώδη κλπ. Η τιμή τους, αυτή θα καθοριστεί από τη τιμή της χονδρικής τους διάθεσης από τις παρασκευάστριες εταιρείες, καθώς, η διάθεσή τους και εκτός φαρμακείων θα συνδεθεί με την ταυτόχρονη κατάργηση του καθορισμού ανώτατης τιμής που ισχύει σήμερα και την απελευθέρωση από το νέο χρόνο της τιμολόγησής τους.

Αλλά και στους υπόλοιπους κλάδους οι αλλαγές είναι πλέον με το νέο χρόνο «χειροπιαστές», που μεταφράζονται σε μειώσεις τζίρου, απολύσεις εργαζομένων και λουκέτα όσων δεν τις αντέξουν.

Σε όλα αυτά, οι αντιδράσεις δείχνουν να μην έχουν τη δυναμική του παρελθόντος, όπως αναγνωρίζουν και οι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων της περιοχής μας, στη σημερινή μας έρευνα στο «Σ.Ε.»

Εντούτοις θεωρούμε ότι το «παιγνίδι» δεν είναι χαμένο. Οι θιγόμενοι με τις μέχρι τώρα αντιδράσεις τους και μετά από  επτά χρόνια κρίσης έχουν εξοπλιστεί με  σημαντική εμπειρία είτε σε συλλογικό επίπεδο είτε ο κάθε επιχειρηματίας ξεχωριστά.

Πολλές επίσης από τις επερχόμενες αλλαγές, που θεωρούνται ώριμες για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, μπορούν να αξιοποιηθούν  θετικά στη δημιουργία νέων πηγών εσόδων και δραστηριοτήτων.

Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν να αναζητηθούν πολλές λύσεις, παράλληλα βεβαίως με τις αντιδράσεις για τη διατήρηση κεκτημένων, που σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να σταθμίζονται σε σχέση με το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον και τις αντίστοιχες συμμαχίες.

Leave A Reply