Ένας πολύ λειψός «μποναμάς»

0

Ως «μποναμάς» στη χειμαζόμενη Πατρινή αγορά χαρακτηρίστηκε η απόφαση του Υπ. Εσωτερικών, για επιχορήγηση συνολικού ποσού έως 1.772.693,65 € στο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου «Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας» αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του προς τρίτους (φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης), με χρέωση του λογαριασμού του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με τον τίτλο «Επιχορηγήσεις εποπτευόμενων φορέων του ΥΠ.ΕΣ.- Κάλυψη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων».

Πρόωροι πανηγυρισμοί…

Πανηγυρικές και οι αναφορές στον τοπικό τύπο και πως αλλιώς να ήταν άλλωστε, όταν μιλάμε για ένα τέτοιο ποσό χρεωστούμενα σε επιχειρήσεις, που οι περισσότερες (και λόγω τέτοιου είδους οφειλών πελατών τους) φυτοζωούν.

Μάλιστα ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας ότι πολιτικά μπορεί το συγκεκριμένο «μποναμά» να τον καρπωθεί αυτός που φαίνεται να πληρώνει, δηλαδή ο Δήμος έσπευσε να βγάλει σχετική ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων τονίζει:

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, όσον αφορά την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου Πατρέων προς ιδιώτες, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη, έγινε δεκτό το αίτημα του Δήμου Πατρέων για έκτακτη επιχορήγηση 1,77 εκ.€.

Το παραπάνω ποσό θα καλύψει ισόποσες οφειλές, συσσωρευμένες κατά τα έτη 2006-12 κυρίως, προς προμηθευτές της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου «Πατρινό Καρναβάλι».

Αντίθετα με το κλίμα που ορισμένοι προσπαθούν να διαμορφώσουν, είναι η «κατάπτυστη» Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αυτή η οποία έχει και τη βούληση και την πρόθεση να καλύψει τρύπες προηγουμένων ετών και προηγουμένων Κυβερνήσεων.

Ξεκινώντας από τις «προίκες» των Αναπτυξιακών (6 δις), μέχρι τις επιστροφές ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των Αγροτών για τα έτη 2013-2014 (150 εκ). Από τις εξισωτικές του ΟΠΕΚΕΠΕ για το 2014 (8,8 εκ. €) μέχρι το «ξεπάγωμα» των ΕΦΑΠΑΞ από το 2013 και φθάνοντας στα 1,77 εκ. € για το Δήμο Πατρέων. Για χρόνια, οι προηγούμενες Κυβερνήσεις κώφευαν απέναντι στα αιτήματα των Δημοτικών αρχών. Να μην παραπλανώνται λοιπόν οι πολίτες σχετικά με το ποιος και πως εξοφλεί «τα φέσια του παρελθόντος». Είναι η Κυβέρνηση, την οποία με μεγάλη ευκολία ο Δήμος και τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ  λοιδορούν.

Να αντιδράσουν όλοι

Όμως δυστυχώς στο όλο θέμα υπάρχει δεύτερη ανάγνωση. Και αυτή δείχνει ότι από το ποσό των περίπου 1,8 δις ευρώ,  αυτό που θα καταλήξει στη αγορά και στους προμηθευτές του Δήμου δε προσεγγίζει ούτε το 1/3 των εγκριθέντων. Και αυτό γιατί, όπως μαθαίνουμε για οφειλές που ξεπερνούν την πενταετία θα έπρεπε να υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις των ενδιαφερομένων. Δηλαδή ένα ποσό περίπου 1.200.000 ευρώ από τα χρεωστούμενα βρίσκεται στον αέρα γιατί οι προμηθευτές (μικρές επιχειρήσεις στη συντριπτική τους πλειοψηφία) δεν κατέφυγαν στα δικαστήρια. Γιατί δεν το ήξεραν, γιατί  μέσα στη  φτώχεια τους δεν είχαν να πληρώσουν τα σχετικά παράβολα, ή  γιατί όταν συντάχθηκε ο σχετικός κατάλογος ληξιπροθέσμων οφειλών ΟΤΑ πριν τέσσερα περίπου χρόνια (επί Δημαρχίας Δημαρά, αρμόδιος αντιδήμαρχος Παν. Βαφέας που προώθησε το θέμα) πίστεψαν ότι επικαιροποιήθηκαν οι οφειλές αυτόματα, αφού εστάλησαν εγκαίρως και αρμοδίως στο υπουργείο). Δηλαδή «και βρεγμένοι και δαρμένοι» που λέει ο λαός.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Οι ενδιαφερόμενο πρέπει να κινητοποιηθούν.Η δημοτική αρχή της Πάτρας να αντιδράσει (πρόκειται άλλωστε για μικροεπαγγελματίες που έμαθαν «μπεσαλίτικα» να κάνουν  δουλειές και  δεν έχουν πάρε δώσε με δικαστήρια). Από τη σχετική λίστα να καλέσει όσους έχουν πρόβλημα σε σχετική ενημέρωση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ (να επανέλθει με νέα ανακοίνωση) αλλά και σχετικές πολιτικές παρεμβάσεις. Το ίδιο βεβαίως και οι τοπικοί φορείς (Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος, ΤΕΕ, ΟΕΒΕΣΝΑ, κλπ).  Μπορεί να βρεθεί λύσηαφού τα λεφτά υπάρχουν, πέρα από νομικίστικες υπεκφυγές, αρκεί να κινητοποιηθούμε όλοι.

Leave A Reply