Έργα και προοπτική

0

Η χθεσινή ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος  για τα περισσότερα απο 100 έργα με συνολικό προϋπολογισμό πανω από  τα  245 εκατ.  Ευρώ,  που υλοποιούνται ή χρηματοδοτούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, δίνει ένα  τόνο αισιοδοξίας σε μια περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία και την φτώχεια.

Βεβαίως τέτοιες ανακοινώσεις προκαλούν στους πολίτες επιφυλακτικές αντιδράσεις κυρίως γιατί έχουν εμπειρία από εξαγγελίες έργων που είτε στην πορεία εξελίσσονται  σε «γεφύρια της Άρτας» είτε φαντάζουν μακριά από τις δικές τους ανάγκες και προτεραιότητες.

Μελετώντας όμως τη σχετική λίστα που ανακοίνωσε η ΠΔΕ για την Αχαΐα διαπιστώνουμε ότι  ίσως για πρώτη φορά με τέτοιο οργανωμένο τρόπο δημοσιοποιούνται κατάλογοι με ποσά και καταληκτικές ημερομηνίες.

Επιπλέον στη λίστα περιλαμβάνονται και ορισμένα σημαντικά έργα που πραγματικά μπορούν να  «συμβάλλουν στην οικονομική ανάταση και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας» όπως επισήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά τη διάρκεια της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας, στην οποία παρουσιάστηκαν όλα όσα εκτελούνται στην Αχαΐα, από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π.

Σε αυτά υπάρχουν,  η ολοκλήρωση και παράδοση του Κεντρικού Κτιρίου Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας, η Κατασκευή Μικρής Περιμετρικής Πατρών»,η «Κατασκευή Οδού Κανακάρη (Διάνοιξη)» και η Αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής του  Προαστιακού Σιδηροδρόμου Πατρών στο τμήμα από Άγιο Ανδρέα μέχρι Κάτω Αχαΐα» και η «Παράκαμψη Χαλανδρίτσας».

Χωρίς βεβαίως να παραγνωρίζεται η σημασία των λοιπών έργων,  που αρκετά  αφορούν και τον κοινωνικό τομέα  της περιοχής, τα παραπάνω έργα εμπερικλείουν σημαντική δυναμική και πραγματικά η ολοκλήρωση τους μπορεί να δημιουργήσει ένα διαφορετικό αναπτυξιακό κλίμα.

Αν μάλιστα έχουμε σύντομα εξελίξεις  στα υπεσχημένα για το Θαλάσσιο Μέτωπο και τις προοπτικές του λιμανιού (αρκετά ακουστήκαν στην πρόσφατη εκδήλωση του ΟΛΠΑ στο 19ο Forum Ανάπτυξης) και ολοκληρωθούν εντός  του 2017 και οι δύο κεντρικοί άξονες (Πάτρα-Κόρινθος και Αντίρριο-Ιωάννινα), οφείλουμε να αντικρύσουμε με άλλη ματιά την προοπτική της περιοχής και της Πάτρας.

Με δύο  βεβαίως βασικές  προϋποθέσεις. Οι εξαγγελίες των έργων να γίνουν πράξη εγκαίρως και  οι άμεσα ενδιαφερόμενοι πολιτικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί φορείς της περιοχής να αναζητήσουν μέσα από συνεργασία και συνθέσεις την περαιτέρω αξιοποίησή τους.

Leave A Reply