Είναι το κλίμα… stupid

0

Κατά τη γνώμη μας ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ελλοχεύει από το επόμενο έτος και για όσο διαρκεί η διοίκηση  Τραμπ  στις ΗΠΑ είναι να εκφραστεί με πολιτικές η θέση του νεοεκλεγέντος προέδρου ότι “η κλιματική αλλαγή δεν είναι αληθινή και δημιουργήθηκε από την Κίνα για να βλάψει την αμερικανική βιομηχανία.” Μάλιστα προεκλογικά έχει υποστηρίξει ότι εκλεγόμενος οι ΗΠΑ  θα αποσύρουν την υπογραφή τους από τη συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι Τάρανδοι… και εμείς…

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι τόσες πολλές πλέον που κάθε λογικός άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη έχει ίδιαν εικόνα  τους. Δεν υπάρχει ημέρα που στην ειδησεογραφία της να μην περιλαμβάνει καταστροφές που προκύπτουν ακριβώς από την κλιματική αλλαγή. Μάλιστα εκτός από τις καταστροφικές πλημμύρες, τους κυκλώνες  και το λιώσιμο των πάγων, που είναι οι πλέον  γνωστές και εντυπωσιακές επιπτώσεις, ακούμε καθημερινά και μια σειρά ειδήσεις που αναφέρονται στην πανίδα και τη χλωρίδα του πλανήτη μας που τουλάχιστον οφείλουν να προβληματίζουν. Όπως η πιο πρόσφατη, που αναφέρεται σε  περισσότερους  από 80.000 τάρανδους που  έχασαν τη ζωή τους μεταξύ 2006 και 2013 στην αρκτική περιοχή της Ρωσίας, λόγω των ασυνήθιστων καιρικών φαινομένων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Πιο αμέσου ενδιαφέροντος βέβαια για όλους μας είναι η είδηση  που προέρχεται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (ΠΜΟ). Το 2016 αναμένεται να εξελιχθεί στο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, η μέση θερμοκρασία βρίσκεται 1,2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής. «Αν εξετάσουμε τους εννέα πρώτους μήνες του έτους, είμαστε ξανά σε υψηλά επίπεδα και σπάμε όλα τα ρεκόρ. Είναι πιθανό η αύξηση της θερμοκρασίας θα φτάσει φέτος τους 1,2 βαθμούς. Οδεύουμε προς την λάθος κατεύθυνση αν σκεφτεί κανείς ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο όριο του 1,5 βαθμού, που συμφωνήθηκε πέρυσι στο Παρίσι», δήλωσε ο Γ.Γ του ΠΜΟ.  Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πέρα από την παγκόσμια θερμοκρασία, τιμές – ρεκόρ καταγράφουν όλοι οι δείκτες της κλιματικής αλλαγής, όπως η συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και το λιώσιμο των πάγων.

Η μεγαλύτερη απειλή …Τραμπ

Πριν λίγες ημέρες και στην σκιά των απειλών Τραμπ στην διάσκεψη του Μαρακές για το κλίμα διακηρύχθηκεαπο τα σχεδόν 200 Έθνη που εκπροσωπήθηκαν ότι η  ανάληψη δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής είναι «επείγον καθήκον». Ανήσυχοι μετά την εκλογή Τραμπ στον Λευκό Οίκο, οι μετέχοντες στην COP 22 έσπευσαν να επαναβεβαιώσουν την απόλυτη δέσμευσή τους για πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού. «Καμία χώρα από μόνη της, κανένας μεμονωμένος άνθρωπος δεν μπορεί να ελέγξει την έκβαση της πραγματικότητας που όλοι βλέπουμε, ότι η κλιματική αλλαγή είναι αληθινή. Πρέπει να δράσουμε και θα κάνουμε ο,τιδήποτε είναι δυνατόν. Σαφώς λοιπόν θεωρώ ότι οι ομιλίες των τελευταίων ημερών είχαν αυτό τον αντίκτυπο στην κοινωνία των πολιτών και στις άλλες χώρες», δήλωσε η Τίνα Τζόνσον από την αμερικανική αποστολή στο Μαρόκο. Θυμίζουμε ότι η Συμφωνία του Παρισιού τον Δεκέμβριο του 2015 (που πλέον έχει επικυρωθεί από την πλειοψηφία των 195 χωρών που την υπέγραψαν), «ενώνει» για πρώτη φορά πλούσιες χώρες, αναπτυσσόμενες οικονομίες αλλά και φτωχά κράτη σε έναν κοινό αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Με βάση το κείμενο που υπογράφηκε όλες οι χώρες δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές τους. Επιπλέον, τα πλούσια κράτη συμφωνούν να συγκεντρώσουν 100 δισ. δολάρια μέχρι το 2020, προκειμένου να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να μεταμορφώσουν τις οικονομίες τους.

Στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παγκόσμια ενεργοποίηση όλων για να μην ξεστρατίσει η Συμφωνία του Παρισιού και οι μετέπειτα διεθνείς  δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να στραφεί κυρίως η δημόσια συζήτηση, μετά και την εκλογή Τραμπ. Η μικρή χώρα μας οφείλει  εαυτό το τόσο σοβαρό θέμα να μην είναι απούσα. Οι κίνδυνοι δεν αφορούν το μακρινό μέλλον του πλανήτη. Αφορούν την δεκαετία* που διάγουμε. Είναι πιο άμεσοι και για τη χώρα μας, περισσότερο και από αυτούς που θα προκύψουν αν δεν ρυθμιστεί το  διάσημο χρέος μας.

*μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι πρόκειται να συμβεί αν δεν αντιδράσουμε άμεσα στην κλιματική αλλαγή δίνει το καταπληκτικό βιβλίο της Ναόμι Κλάιν «Αυτό αλλάζει τα πάντα. Καπιταλισμός εναντίον κλίματος».

Leave A Reply