Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 19ο Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας

0

Αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα, παραγωγικότητα ήταν τα μηνύματα του 19ου Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Νοεμβρίσου 2016, στο ξενοδοχείο «Αστήρ» της Πάτρας.

Μέσα από αλλεπάλληλες συνεδρίες, ανοικτό διάλογο κι εποικοδομητική συζήτηση οι συμμετέχοντες έθεσαν τη στόχευση ως σημαντικό παράγοντα για την αποτελεσματικότητα και προσδιόρισαν τομείς οι οποίοι μπορούν να εγγράψουν αποτελέσματα και να δώσουν απάντηση στην κρίση.

  •  Η επένδυση στον παράγοντα άνθρωπο, το κάλεσμα στους νέους, η εμπιστοσύνη στη νεανική επιχειρηματικότητα και οι κόμβοι καινοτομίας διαμορφώνουν ένα νέο οικονομικό περιβάλλον το οποίο θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια.
  • Σε ό,τι αφορά την παραγωγική διαδικασία, δόθηκε ιδιαίτερο βάρος την πιστοποίηση  προϊόντων που αποκτούν υπεραξία και αναδεικνύουν την τοπική παραγωγή. Μια αποτελεσματική συνεργασία που οδηγεί τον πρωτογενή τομέα σε μια νέα εποχή ανακοινώθηκε στην διάρκεια των εργασιών. Πρόκειται για την αγοροδιατροφική σύμπραξη, στη οποία μετέχουν 80 εταίροι κι έχουν στόχο να πάνε αναδείξουν και να ενισχύσουν την τοπική παραγωγή.
  • Δεν έλειψαν ωστόσο οι πολιτικές αναζητήσεις για την έξοδο από την κρίση, οι αντιπαραθέσεις, αλλά και οι προτάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα ινστιτούτα δίνουν κατευθύνσεις  για την επόμενη μέρα.
  • Η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε φάση ανασύστασης. Το σημερινό πλαίσιο  παρουσιάζει αρκετές αδυναμίες και ήδη συζητείται η αναμόρφωση του Καλλικράτη. Προωθείται μεταρρύθμιση στο πλαίσιο της οποίας, μεταξύ άλλων προβλέπεται η  μετατροπή των Δήμων και των Περιφερειών σε πρωταγωνιστές της κοινωνικής αλληλεγγύης και της δίκαιης ανάπτυξης.
  • Ελπίδα και δύναμη στην περίοδο της κρίσης δίνουν οι εθελοντικές οργανώσεις και οι κοινωνική φορείς που με τη δράση τους δίνουν απάντηση στα σύγχρονα προβλήματα. Πολυδιάστατο το φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών.

Τα εγκαίνια του πολυσυνεδρίου τέλεσε ο Επίσκοπος Κερνίτσης, κ. Χρύσανθος, μαζί με τον πρωτοπρεσβύτερο, π. Νικόλαο Σκιαδαρέση, εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Πατρών, κ.κ. Χρυσόστομο, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, επιστημονικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων καθώς και πλήθους κόσμου.

Ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, εκδότης  «Σ.Ε.», Παναγιώτης Γιαλένιος τόνισε ότι κόντρα στην κρίση, στα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και στην ανάπτυξη προωθεί φέτος την έννοια της αποτελεσματικότητας που είναι ανάγκη της κοινωνίας.

Επίσης ανακοίνωσε πως το 2017 οπότε και το Money Show συμπληρώνει 20 χρόνια θα γίνει απολογισμός δράσης με έμφαση στη δικτύωση και στη συνέργεια κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συλλογική προσπάθεια θα υιοθετηθεί κι από άλλες περιφέρειες.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η πρώην Υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία ανέφερε πως το πολυσυνέδριο δίνει τη δυνατότητα να επανακτήσει η περιοχή την εξωστρέφειά της, την οποία όπως είπε, αναγκάστηκε να χάσει λόγω της κρίσης. «Η Πάτρα έχει τις δυνάμεις εκείνες που αν συντονιστούν και συνεργαστούν στην κατεύθυνση της ανάπτυξης με ανθρώπινο πρόσωπο θα πετύχουμε άμεσα αποτελέσματα», τόνισε.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, η οποία είναι σταθερά θεσμικός συνδιοργανωτής του πολυσυνεδρίου, ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ανέφερε πως «επιβάλλεται να επανακαθορίσουμε τους στόχους και τις προτεραιότητές μας. Ας βάλουμε από εδώ ένα στοίχημα, το φυσικό αέριο το 2017 να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό εργαλείο», τόνισε.

Εκ των θεσμικών διοργανωτών του πολυσυνεδρίου και το Επιμελητήριο Αχαΐας. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Πλάτωνας Μαρλαφέκας ανέφερε πως «η αποτελεσματικότητα είναι το ζητούμενο, γιατί μέχρι σήμερα σχεδιάζαμε και υλοποιούσαμε δράσεις και έργα, αλλά τα αποτελέσματά τους αγνοούνται».

Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών, απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπρύτανης, Δημοσθένης Πολύζος, ο οποίος τόνισε πως «η αποτελεσματικότητα δεν πρέπει να μας φαίνεται σαν άθλος, αλλά σαν κυρίαρχο ζητούμενο. Η Πάτρα έχει απίστευτες δυνατότητες, οι οποίες αν αξιοποιηθούν μπορούν να την καταστήσουν σε μεγάλη δύναμη σε όλο τον ελλαδικό χώρο».

Αναλυτικά ρεπορτάζ για τις συνεδριακές εκδειλώσεις του Forum Ανάπτυξης υπάρχουν στο τέυχος 982 της «ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» και στην ιστοσελίδα www.forumanaptyxis.gr

Leave A Reply