Δείκτες αισιοδοξίας

0

gialeniosΕίμαστε αισιόδοξοι ότι μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικά και κοινωνικά περιβάλλον, η προτεραιότητα της «αποτελεσματικότητας παντού» στην κοινωνία θα λάβει γερή ώθηση μέσα από το 19ο Forum Ανάπτυξης, σημειώναμε σε προηγούμενο άρθρο μας την παραμονή του μεγάλου πολυσυνεδρίου, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή στην Πάτρα.

Δύσκολη μετάβαση

Έχουμε την αίσθηση ότι πράγματι μετά την παρουσίαση στις διήμερες εκδηλώσεις των 130 εισηγήσεων στις 27 παράλληλες εκδηλώσεις του φετινού Forum Ανάπτυξης η ανάγκη για αποτελεσματικότητα στη καθημερινότητά μας φάνηκε με πολλούς τρόπους. Στην πολιτική, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στη λειτουργία των θεσμών, στην εκπαίδευση και την έρευνα, στην επιχειρηματικότητα, στη διοίκηση, στο πολιτισμό, στις μαζικές διεκδικήσεις.

Η ανάδειξη μιας βασικής ανάγκης προφανώς δεν οδηγεί αυτόματα σε αποτελέσματα. Το να ξεφύγουμε από τα πολλά λόγια και να περάσουμε στην εποχή των ουσιαστικών και χρήσιμων έργων είναι μια δύσκολη μετάβαση. Που δεν πραγματοποιείται χωρίς αντιστάσεις και ωδίνες. Και αυτό φάνηκε και στις εκδηλώσεις του πολυσυνεδρίου. Οι πολιτικοί «αναγκάζονται» από τα πράγματα να προσαρμοστούν σε ένα κεντρικό ζητούμενο περί «αποτελεσματικότητας», δεν ξεχνούν όμως την παραδοσιακή οδό της πολιτικής τους πορείας που έχει όνομα: «για τα κακώς κείμενα φταίνε οι άλλοι».

Παρόμοιες αντιδράσεις έχουμε και γενικότερα όταν η συζήτηση φτάνει στο δια ταύτα και στις ευθύνες της έως τώρα  «αναποτελεσματικότητας» ή της αποτελεσματικότητας σε βάρος της κοινωνίας.

Ταυτόχρονα παραμένει σοβαρό πρόβλημα το προβάδισμα του «εγώ» έναντι του «εμείς». Μια βαθειά «πληγή» που όσο και αν αναγνωρίζεται ως τέτοια στα λόγια εντούτοις δεν λέει να «κλείσει». Τα συμπτώματά της ήταν παρόντα σε αρκετές συναντήσεις και στο Forum Ανάπτυξης. Θυμίζοντας ότι η αναζήτηση αποτελεσματικότητας προϋποθέτει συλλογικές προσπάθειες που τιθασεύουν εγωισμούς και παράλογες φιλοδοξίες.

Θετικά μηνύματα

Παρότι όμως τις  παραπάνω παθογένειες, αξιολογώντας το τι προέκυψε από τις εργασίες του 19ου Forum Ανάπτυξης, καταλήγουμε σε  αρκετά θετικά μηνύματα που μπορούμε να κωδικοποιήσουμε ως εξής:

  • Η κοινωνία συμμετείχε μαζικά και ποιοτικά: Οι χιλιάδες σύνεδροι του περασμένου Σαββατοκύριακου στην Πάτρα, παρά τις καιρικές αντιξοότητες, και η ενεργή συμμετοχή τους στο δημόσιο διάλογο,δείχνουν ότι υπάρχουν πολλοί πολίτες διαθέσιμοι να αποτελέσουν τον καταλύτη για πολλές «αποτελεσματικές» αλλαγές.
  • Οι εκπρόσωποι διαφόρων φορέων της κοινωνίας (από ευρύ φάσμα της) παρά τις «αγκυλώσεις» του παρελθόντος ενθαρρύνουν πρωτοβουλίες και δράσεις που προτάσσουν τα έργα και την ουσία έναντι των κενών λόγων. Πλέον και η αντιπροσώπευση ως φιλοδοξία δεν ικανοποιείται μέσω των παραδοσιακών καναλιών της ψηφοθηρίας και του «Μαυρογυαλουρισμού» και ο δείκτης της αποτελεσματικότητας δείχνει να είναι ψηλά στα κριτήρια επιλογής σε διάφορες θέσεις.
  • Η νέοι συμμετέχουν μαζικά σε ένα δημόσιο αναπτυξιακό διάλογο. Έχουν παραμεριστεί σε σημαντικό βαθμό «καχυποψίες» και δογματισμοί και το κίνητρο της δημιουργίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας δείχνει να αφορά όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους ιδίως επιστήμονες. Στο 19ο Forum Ανάπτυξης η νεανική επιχειρηματικότητα, ιδίως όπως αυτή εκφράζεται μέσω των νεοφυών (startup) επιχειρήσεων είχε πολύ ισχυρή παρουσία. Ανδείχθηκαν βεβαίως και τα σοβαρά εμπόδια που υπάρχουν σε θεσμικό επίπεδο, που αποτρέπουν την αποτελεσματική διάδοση αυτού του νεανικού ρεύματος ανάπτυξης, της μεγαλύτερης ελπίδας στον τόπο μας.

Τέλος το ισχυρότερο ίσως  μήνυμα που εξέπεμψε το  19ο Forum Ανάπτυξης ήταν ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικότητα πουθενά αν δεν προκύψουν συνεργασίες και συνθέσεις στον κοινωνικό ιστό. Σημαντικά θετικά παραδείγματα συνεργασίας με χειροπιαστά αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν  στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου, έδειξαν το δρόμο. Στα χέρια όλων μας είναι να τον διαβούμε…

Leave A Reply