Πάνω από 100 εισηγητές από αύριο στο 19ο Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας

0

 

Ανοίγει αύριο η αυλαία για το 19ο Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας  που κάθε χρόνο αποτελεί βήμα ανοικτού διαλόγου και ευκαιρία δικτύωσης για τη Δυτική Ελλάδα. Η όσμωση που επιτυγχάνεται μέσα από τις διαδοχικές συνεδριακές εκδηλώσεις συνιστά ένα μοναδικό γεγονός για την περιοχή και όχι μόνο.

Φέτος το αναπτυξιακό πολυσυνέδριο έχει κεντρικό άξονα «Αποτελεσματικότητα παντού».  Πάνω από 100 εισηγητές  αναμένεται να κοσμήσουν τα πάνελ  των περίπου 30 εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν στη διάρκεια  του διημέρου, από όλο το φάσμα της πολιτικής, οικονομικής, επιστημονικής, κοινωνικής ζωής, καθώς επίσης  του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Η στόχευση, η δικτύωση, η μεθόδευση και εν τέλει η αποτελεσματικότητα καθιστούν πλέον τις απαραίτητες προϋποθέσεις  για μια νέα προοπτική. Φορείς που συμμετέχουν και στηρίζουν για μία ακόμη χρονιά το 19ο Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας, μιλώντας στον «Σ.Ε.» προσδιορίζουν τα βήματα της επιτυχίας.

«Χωρίς στόχους δεν μπορείς να προχωρήσεις στη ζωή σου, πόσο μάλλον  όταν ασχολείσαι με την πολιτική κι έχεις ευθύνη να διευθετείς πολύ μεγάλα θέματα. Το πρώτο είναι το όραμα, το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να μετατραπεί σε επιχειρησιακό πρόγραμμα με προτεραιότητες και στόχους. Το επόμενο βήμα είναι το επιχειρησιακό σχέδιο να πάρει το δρόμο της υλοποίησης, άρα η αποτελεσματικότητα είναι προϋπόθεση οράματος, στόχων, προτεραιοτήτων και πολύς δουλειάς. Υπάρχουν βέβαια και παράγοντες εξωγενείς  που διαμορφώνουν ένα περιβάλλον διαφορετικό από αυτό που είχε εκτιμήσει όταν προσδιορίζεις τους στόχους. Η ικανότητα όμως κι εδώ ενός ανθρώπου που ηγείται θεσμών και πολιτικών σχηματισμών, είναι να δει με αντικειμενικό  μάτι την πραγματικότητα που έχει να διαχειριστεί. Άρα μπορείς να προβλέψεις  πολλά πράγματα, αν όχι όλα» δηλώνει ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, καταδεικνύοντας τη σπουδαιότητα της αποτελεσματικότητας του θέματος που επελέγει να αναπτυχθεί φέτος στο αναπτυξιακό πολυσυνέδριο.

Συνεχίζοντας ο κ. Κατσιφάρας  περιγράφει τον τρόπο που έχει λειτουργήσει ως σήμερα: «Ως  Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε θέσαμε τους στόχους μας σε ένα πολιτικό και οικονομικό τοπίο πολύ δυσμενές. Παρόλα αυτά δουλέψαμε σκληρά και συλλογικά για να διαμορφώσουμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο που πραγματικά σήμερα βλέπουμε να υλοποιείται σε σημαντικό ποσοστό. Παρά τις δυσκολίες,  είχαμε ρεαλιστικό πρόγραμμα με όραμα, προτεραιότητες και ικανότητα να επανεκτιμούμε να πράγματα στην πορεία ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αποτελεσματικότητα» καταλήγει.

«Η Αυτοδιοίκηση πάντα μετριέται με βάση το αποτέλεσμα  και στοχεύει για το αποτέλεσμα. Χρόνια ζητήματα όχι μόνο της χώρας, αλλά των κατά τόπους περιφερειών και δήμων  εξακολουθούν να υφίστανται λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης.  Όταν υπάρχει πολιτική βούληση,  δεύτερος ανασταλτικός παράγοντας  είναι η γραφειοκρατία, τότε υπάρχει χρονοτριβή για την αποτελεσματικότητα» παρατηρεί ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος αντιπεριφερειάρχης Αχαϊας  κι επισημαίνοντας τους «εχθρούς» της αποτελεσματικότητας, προσθέτει: «Πολιτική βούληση και διαμόρφωση του ελληνικού κράτους με δομές που δεν διευκολύνουν το τελικό αποτέλεσμα, είναι στοιχεία τα οποία πρέπει να απασχολήσουν τις πολιτικές ηγεσίες και την Κυβέρνηση, για να δούμε πώς η χώρα συνολικότερα θα μπορέσει,  με μεταρρυθμίσεις θεσμικού χαρακτήρα, να οδηγηθεί σε καλύτερα αποτελέσματα»

Στην αποτελεσματικότητα ως πράξη κοινωνικής ευαισθησίας αλλά και δημοκρατικής ευθύνης, εμβαθύνει ο Γιώργος Παπαναστασίου πρόεδρος   της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος και δήμαρχος Ναυπάκτου.

«Είναι γεγονός  ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια διαδραματίζει ένα ιδιαίτερο και αυξημένο ρόλο  σε όλο το εύρος των τοπικών κοινωνιών. Οι παραδοσιακές  της αρμοδιότητες και λειτουργίες,  έχουν  πλέον διευρυνθεί και εμπλουτιστεί  από νέες  και απαιτητικότερες,  απόρροια της γενικότερης συγκυρίας αλλά και των νέων δεδομένων που προκύπτουν στην καθημερινότητα των πολιτών» τονίζει στον «Σ.Ε.» ο Γιώργος Παπαναστασίου και συμπληρώνει: «Μέσα σε αυτό το νέο και σε πολλές περιπτώσεις πρωτόγνωρο τοπίο, καλούμαστε να προγραμματίζουμε έγκαιρα και να υλοποιούμε αποτελεσματικά όλο το εύρος των πολιτικών μας. Προς  αυτή την κατεύθυνση  η σωστή και η έγκαιρη στόχευση όλων των ενεργειών και των λειτουργιών μας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την επίτευξη των στόχων μας. Χωρίς στόχευση  και μάλιστα μετρήσιμη,  δεν είναι δυνατόν ούτε να λειτουργήσουμε τις υπηρεσίες μας ούτε εκείνες να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών με αποτελεσματικό τρόπο. Ως εκ τούτου η σωστή στόχευση σε επίπεδο πολιτικών αλλά και επιμέρους λειτουργιών όλων των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  σηματοδοτεί την αποτελεσματικότητα η οποία με την σειρά της αποτελεί πράξη κοινωνικής ευαισθησίας αλλά και δημοκρατικής ευθύνης» καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΕΔ.

Στο χώρο των επιχειρήσεων, η αποτελεσματικότητα κάθε άλλο παρά αφηρημένη έννοια. Σε περιόδους κρίσης μάλιστα, όπως αυτή που διανύουμε, είναι κυρίαρχο ζητούμενο για οποιαδήποτε ενέργεια ή σχεδιασμό. «Η κρίση μας έχει κάνει να κοιτάμε το αποτέλεσμα, αλλά για να το πετύχεις θα πρέπει να έχεις αποτελεσματικότητα σε αυτό που έχεις σχεδιάσει» δηλώνει στον «Σ.Ε.» ο Πλάτων Μαρλαφέκας πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας κι  εξηγεί:  «Ό,τι έχουμε σχεδιάσει κι έχουμε ξεκινήσει ως Επιμελητήριο Αχαΐας, έχουμε ως βασικό γνώμονα να είναι αποτελεσματικό, ώστε να παράγει έργο και να δημιουργεί προοπτικές»

Leave A Reply