Ηγεσία, μύθοι και πραγματικότητα

0

11Για πολλούς από εμάς η ηγεσία μπερδεύεται με το management. Θεωρούμε ότι ένας «καλός» manager πρέπει να είναι και ηγέτης, την ίδια στιγμή που βλέπουμε πραγματικούς ηγέτες δίπλα μας χωρίς καμία «επίσημη» εξουσία ή αρμοδιότητα. Τι είναι όμως η ηγεσία; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη; Ηγέτης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Τι πρέπει να κάνει ένας ηγέτης;

Πολλές φορές έχουμε μπει στο δίλημμα του ηγέτη και πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί, είμαστε όλοι εν δυνάμει ηγέτες ή τελικά απλά νομίζουμε ότι ελάχιστοι άνθρωποι παγκοσμίως έχουν αυτό το προτέρημα;

Ορισμός
Ως ηγεσία μπορεί να ορισθεί η διαδικασία επηρεασμού στάσεων και της συμπεριφοράς μιας μικρής ή μεγάλης, τυπικής ή άτυπης ομάδας ανθρώπων από ένα άτομο (ηγέτη) με τέτοιο τρόπο, ώστε εθελοντικά, πρόθυμα και με την κατάλληλη συνεργασία να προσπαθούν να υλοποιήσουν στόχους που απορρέουν από την αποστολή της ομάδας, με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Παρακάτω θα δούμε κάποια στοιχεία που αφορούν την ηγεσία και που θα μας βοηθήσουν να ξεχωρίσουμε το Μύθο από τη Πραγματικότητα.

– Να θυμάστε ότι η ηγεσία δεν είναι διαχρονική: Κάποιες φορές κρατά λεπτά (π.χ. θυμηθείτε τον πατέρα που ενθαρρύνει το γιο του σε μια αθλητική εκδήλωση), κάποιες φορές χρόνια (όπως αποτυπώνεται στο πρόσωπο ενός δασκάλου η’ ενός στρατιωτικού) αλλά ποτέ δεν κρατά για πάντα, αντιθέτως κάποια στιγμή χάνεται. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τελικά ο ηγέτης μέσα μας πάντα υπάρχει και πάντα εμείς το βγάζουμε προς τα έξω.

– Η ομάδα κάνει τον ηγέτη;: Η ηγεσία δεν είναι ένας τίτλος που απονέμεται. Η μόνη απόδειξη της ύπαρξής της είναι η ύπαρξη «ομάδας». Η οικογένεια, η παρέα, οι συνεργάτες, οι πελάτες και άλλες μικρές και μεγάλες ομάδες δημιουργούν περιβάλλον ηγεσίας. Μέσα από αυτό κάποιος αναδεικνύει τις ηγετικές του ικανότητες.

– Το όραμα. Θεμέλιος λίθος της ηγεσίας: Έχετε ως παράδειγμα το όραμα του Walt Disney: «To make people happy». Τέσσερις μόνο λέξεις, δεκαετίες πιο πριν, και όμως ακόμη και ο νεοεισερχόμενος στην Disney σήμερα ξέρει τι πρέπει να κάνει και ας μην έχει δίπλα του τον Walt. Ο ηγέτης πρέπει να ξέρει πώς να διατυπώσει ξεκάθαρα ένα όραμα που είναι παραπάνω από ένα στόχο. Είναι αυτό που πάντα πλησιάζεις και ποτέ δε το φτάνεις.

– Εξωστρέφεια: Μιλήστε με την ομάδα σας, δείξτε ενδιαφέρον στις ιδέες της, καταστρώστε από κοινού τα σχέδια και εργαστείτε μαζί για την υλοποίηση τους.

– Ευκαιρίες μέσα από αλλαγές: Πολλές φορές οι αλλαγές δε γίνονται εύκολα αποδεκτές. Ο ηγέτης είναι αυτός που θα βρει το τρόπο να τις περάσει έτσι ώστε να γίνουν κατανοητές, απαραίτητες και άμεσα εφαρμόσιμες.

– Δώστε πρωτοβουλίες: «Μα αν δεν είμαι κοντά τους τίποτε δεν θα γίνει σωστά!» Λάθος, με το να είστε συνέχεια «πάνω από το κεφάλι τους», το μόνο που εξασφαλίζετε είναι ότι δεν θα βρουν λόγο να αναλάβουν πρωτοβουλία, αφού μπορούν να σας συμβουλευτούν για οποιοδήποτε θέμα. Θέλουμε μια ομάδα «ανεξάρτητη» από τη φυσική παρουσία του ηγέτη. Μια ομάδα που να «πετάει» επειδή ο ηγέτης της έμαθε πώς να το κάνει και είναι εκεί για τη σιγουριά της πτήσης.

-Εμπιστεύομαι τους ανθρώπους μου: Υπάρχουν δύο σχολές management και ηγεσίας. Η πρώτη θεωρεί ότι οι άνθρωποι είναι τεμπέληδες, αποφεύγουν τη «δουλειά» και κοιτούν να κοροϊδέψουν τον προϊστάμενό τους. Η δεύτερη υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι βλέπουν την εργασία ως κάτι φυσιολογικό και με την κατάλληλη καθοδήγηση και ευκαιρία μπορούν να διαπρέψουν σε ότι και αν κάνουν. Και οι δυο θεωρίες έχουν τη λογική τους, το ποια όμως θα είναι η αποτελεσματική εξαρτάται από το μοντέλο ηγεσίας που εφαρμόζουμε.

-«Ευχαριστώ- Μπράβο»: Δυο πολύ γνωστές λέξεις που δύσκολα όμως χρησιμοποιούμε. Επιβραβεύστε και ευχαριστήστε τους συνεργάτες σας, τα παιδιά σας, τους φίλους σας για το απλό που κάνουν για σας και την ομάδα. Η διαφορά θα φανείάμεσα!!!

-«Μπείτε» μπροστά …: Ο ηγέτης δίνει πάντα το καλό παράδειγμα και είναι μπροστά από όλους δείχνοντας το δρόμο όσο δύσκολος και αν είναι.

– Δικαιοσύνη: Η αίσθηση δικαιοσύνης στην ομάδα είναι καθήκον και υποχρέωση του ηγέτη. Έτσι μόνο θα λύνονται οι παρεξηγήσεις γρήγορα και το κυριότερο θα υπάρχει ηρεμία στην ομάδα.

– Χρησιμοποιήστε διαφορετικά στυλ ηγεσίας κατά περίπτωση: Ας είστε ο ίδιος άνθρωπος, η συμπεριφορά είναι επιλογή. Την ίδια στιγμή φερθείτε τρυφερά στον υφιστάμενο που αντιμετωπίζει ένα προσωπικό θέμα και ιδιαίτερα αυστηρά σε εκείνον που επιδεικτικά αγνοεί τους κανόνες σας.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη από σωστούς, ενημερωμένους και συνειδητοποιημένους Ηγέτες. Και επειδή ηγέτης τελικά Γίνεσαι και δε Γεννιέσαι, η εκπαίδευση, η εμπειρία και η διαρκής ενημέρωση είναι τα εργαλεία σε αυτή τη κατεύθυνση.

Leave A Reply