«Ρυάκια» ελπίδας…

0

gialeniosΓια μια ακόμη χρονιά, την 6η κατά σειρά,  πραγματοποιείται αυτήν την Κυριακή η καθιερωμένη Γιορτή Τσίπουρου (αναλυτικά σελ.4). Οργανώνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας με τη συνεργασία 37(!!!) Πολιτιστικών Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής και της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Πατρών. Συνδιοργανωτές η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ο Δήμος Ερυμάνθου. Είναι μια ξεχωριστή εκδήλωση που η διοργάνωσή της δίνει αφορμή για γενικότερο επίκαιρο σχολιασμό.

 Μοναδική συνεργασία

Σημειώναμε από αυτήν τη στήλη πριν ένα χρόνο απολογιστικά στην 5η Γιορτή Τσίπουρου (στην οποία είχα την τιμή να είμαι μεταξύ των εισηγητών στο ενημερωτικό τμήμα της εκδήλωσης), ότι αυτή αποτελεί  μια σημαντική γέφυρα επικοινωνίας των σημαντικότερων δυνάμεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της οικονομίας και του πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον η περσινή  εκδήλωση πέτυχε να συνδιοργανωθεί από 28 συλλογικότητες της περιοχής και κυρίως ενόψει ενός τεράστιου τότε κινδύνου να χαθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για το τσίπουρο με αποτέλεσμα την υπέρμετρη φορολόγησή του, όλες αυτές οι συλλογικότητες  προχώρησαν και σε ένα κοινό ψήφισμα , που διαβάστηκε στην εκδήλωση. Γνώμη μας είναι ότι αυτή η κοινή πρωτοβουλία λειτούργησε καταλυτικά και σε εθνικό επίπεδο οδηγώντας τις εξελίξεις σε ευνοϊκότερο έδαφος από ότι αρχικά σχεδίαζαν διάφορα κέντρα εντός και εκτός της χώρας, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι λύθηκαν και τα υπόλοιπα βασικά προβλήματα που «σκοτώνουν» την παραγωγή στην ύπαιθρο και διώχνουν τη νεολαία από την περιφέρεια και τη χώρα τελικά. Επισημαίναμε τέλος ότι αυτή η συνεργασία αν σφυρηλατηθεί περαιτέρω , μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε μια ακόμη επιτυχημένη γιορτή του χρόνου αλλά και σε πολλές ενδιάμεσες αναπτυξιακές συνευρέσεις.

Διαβάζουμε  στην ανακοίνωση των διοργανωτών για την φετινή εκδήλωση: «σκοπός της είναι  η προστασία της Δημόσιας Υγείας με την ποιοτική παραγωγή του παραδοσιακού μας αποστάγματος, η ανάδειξή του και η προβολή της περιοχής μας με τους απέραντους αμπελώνες και με τις θαυμάσιες ποικιλίες. Ένας άλλος σκοπός της σημαντικής για την περιοχή μας εκδήλωσης είναι η συνεργασία τόσων Συλλόγων με κοινούς στόχους, μία συλλογικότητα που δίνει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στη γιορτή. Οι Σύλλογοι δεν κοσμούν απλά το πρόγραμμα και την αφίσα της εκδήλωσης αλλά έχουν ενεργό συμμετοχή και όλοι μαζί απαρτίζουν, τα μέλη, της Οργανωτικής Επιτροπής. Αυτή η συλλογικότητα έχει μοναδικότητα για τα ελληνικά δεδομένα».  Θεωρούμε ότι η σφυρηλάτηση που ευχόμασταν πέρσι έχει προχωρήσει ήδη πολύ (ποιοτικά και ποσοτικά αφού φέτος έχουν αυξηθεί οι συνεργαζόμενες συλλογικότητες από 28 σε 37) και πραγματικά αποτελεί μια μοναδικότητα προς μίμηση στη χώρα μας.

Παρέες που δείχνουν το δρόμο

Ακόμη δύο συναφή γεγονότα, στα οποία έτυχε  πρόσφατα να έχω συμμετοχή, δίνουν αφορμή για γόνιμες σκέψεις για όσους προβληματίζονται για το πώς θα χαλαρώσουμε λίγο τη μέγγενη που συμπιέζει τη ζωή μας στη Ελλάδα της παρατεταμένης κρίσης. Μια εκδήλωση από τη δραστήρια δημοτική παράταξη «Το Κοινοτικόν» με θέμα «Ο κοινοτισμός ως πηγή έμπνευσης μιας νέας οικονομίας» και βασικό ομιλητή τον  Βασίλη Νιτσιάκο, Καθηγητή  της Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Και μια καθιερωμένη συνάντηση  παρεών με αφορμή την παραγωγή με παραδοσιακό τρόπο του οικογενειακού τσίπουρου, που συνδυάστηκε με ολονύκτιο γλέντι και ουσιαστικές συζητήσεις.

Η Γιορτή του Τσίπουρου, οργανωμένες συζητήσεις για τη δυναμική του κοινοτισμού στη χώρα μας, συναντήσεις δημιουργικών παρεών με αφορμές την παράδοσή  μας  που έχει συνδυαστεί με τη γονιμότητα της φύσης και τους καρπούς  της, όταν προάγουν τη συλλογικότητα και συνδυάζονται και με τα επίκαιρα προβλήματα της καθημερινότητας τους καθενός από εμάς , ίσως αποτελούν τα ρυάκια που θα δημιουργήσουν το μεγάλο καθαρτήριο ποτάμι από όσα δυσκολεύουν τη ζωή μας σήμερα. Από  όλα αυτά ,που λιγοστεύουν την αναπνοή μας και φέρνουν κόμπους στο στέρνο μας. Σε μια χώρα, που παρακολουθεί μέρα με την μέρα την κατρακύλα της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας  των κυρίαρχων πολιτικών προτάσεων. Που και αυτές μπορούν να αποκτήσουν μια νέα  δυναμική  και χρήσιμο  προσανατολισμό για τους πολλούς αν «λουστούν» στα νερά ενός τέτοιου ποταμιού, που δεν θα έχει μόνο το όνομα αλλά και τα απαραίτητα συστατικά για μια πραγματική εθνική αναζωογόνηση.

Leave A Reply