Μια σημαντική επιτυχία

0

Η πρόσφατη  εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας, που αποτελεί κορυφαίο θέμα στην  επικαιρότητα,  είναι αναμφισβήτητα μια πολύ μεγάλη επιτυχία  της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών και «ένα πολύ μεγάλο πλήγμα στα διεθνή κυκλώματα διακίνησης αρχαιοκαπηλίας», όπως χαρακτηριστικά επισήμανε και ο Γενικός Περιφερειακός Δ/ντής Φ. Τσόλκας.

Τα χιλιάδες αρχαία νομίσματα και πολλά μεγάλης αξίας αρχαία αντικείμενα που κατασχέθηκαν στα χέρια των αρχαιοκαπήλων, μαζί με τις δεκάδες συλλήψεις μεγάλου μέρους της διεθνούς σπείρας, συνιστούν ταυτόχρονα και ένα τεράστιο μήνυμα προς όλους όσους συμβάλλουν σε ένα εθνικό έγκλημα για τη χώρα, την απαλλοτρίωση του αρχαιολογικού της πλούτου.

Η απόλυτα συντονισμένη δράση υπεράνω των 10 αστυνομικών διευθύνσεων και άλλων δημόσιων  υπηρεσιών για το επιτυχές αποτέλεσμα φανερώνει ότι όταν το  κράτος οργανώνεται, μπορεί να προστατέψει τους θησαυρούς του.

Το  ότι στο συντονισμό αυτό πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτισε μια Πατρινή αστυνομική υπηρεσία, πέραν της τιμητικής για την πόλη και την περιοχή επιτυχίας, συνιστά ταυτόχρονα και μια σημαντική υποχρέωση της πολιτείας.

Να δώσει μεγαλύτερη σημασία και σε αυτούς τους περιφερειακούς δημόσιους τομείς που περιφρουρούν  μεταξύ πολλών άλλων καθηκόντων και ότι σημαντικότερο έχει αυτός ο τόπος, τους θησαυρούς του πολιτισμού του.

Πέραν επομένως από την ηθική και υλική επιβράβευση υπηρεσιών, όπως η τοπική αστυνομική διεύθυνση, χρειάζεται και  συνεχής στήριξη τους με σύγχρονο εξοπλισμό και μέσα.

Γιατί η αρχαιοκαπηλία, που αποτελεί έγκλημα υψηλών προδιαγραφών και στην οποία όπως απεδείχθη και με τις πρόσφατες συλλήψεις  ασκείται και από υπεράνω υποψίας «ευυπόληπτους» πολίτες, είναι μια τεράστια διαχρονική πληγή που πληγώνει βαθειά τη χώρα.

Με το μέρος των αρχαιοκαπήλων είναι δυστυχώς  ο τεράστιος ποιοτικά και ποσοτικά κρυμμένος και άγνωστος αρχαιολογικός πλούτος της χώρας και η τεράστια ακτογραμμή της που προσφέρει πολλούς τρόπους διοχέτευσης των κλεμμένων θησαυρών.

Επιτυχίες όμως όπως αυτή της Πάτρας δείχνει ότι είναι εφικτά και  τα συντριπτικά κτυπήματα των διεθνών  κυκλωμάτων, όσο οργανωμένα και αν είναι αυτά.

Ελπίζουμε και  σε συνέχεια τέτοιων επιτυχιών σε μια εγκληματική δράση με βαθιές ρίζες στη χώρα μας.

Leave A Reply