Πρόσθετη “σφαγή” για τις επιχειρήσεις

0

%cf%83%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%83“Εν οίδα ότι ουδέν οίδα” ….Σωκράτης

Προσθέτοντας στο πιο πάνω ρητό το χρονικό επίρρημα “ακόμα” σημαίνει ότι όλοι μας έχουμε καιρό ακόμα να δούμε και άλλα (!). Μπαίνω στο θέμα: Αυτές τις μέρες στα μεγάλα φορολογο-ελεγκτικά γραφεία εκκολάπτεται ένα ύπουλο – πονηρό και βδελυρό σχέδιο Νόμου με βάσει το οποίο θα προσθέσει αρκετές χιλιάδες ευρώ το χρόνο, βάρος οικονομικό στις εναπομείνασες πλέον επιχειρήσεις της χώρας. Μάλιστα δεν θα χτυπήσει μόνο τις Ανώνυμες Εταιρείες αλλά και τις υπόλοιπες οντότητες δηλαδή τις ΕΠΕ, τις ΟΕ, τις ΕΕ, ακόμα και τις τελευταίας κοπής οντότητες που λέγονται ΙΚΕ.

Εξηγούμαι: Με μια ανακάλυψη που “βρήκε” η ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων) λέγεται και είναι το Ανώτατο Όργανο των Ελλήνων Ορκωτών Ελεγκτών – Λογιστών και Ελεγκτικών Εταιρειών, η ανακάλυψη αυτή είναι ότι ένα προοίμιο οδηγίας υπ. αριθμ. 2013/34/ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα έτσι ώστε να ελέγχονται από Ορκωτό Λογιστή και οι μικρές επιχειρήσεις που έχουν κριτήρια ελέγχου: α) Τα 3 εκ/ρια ευρώ τζίρο, β) Τα 1,1 εκ/ρια ευρώ Ενεργητικό και γ) Τα 50 και πλέον άτομα προσωπικό (!). Από αυτά τα τρία κριτήρια όποια Εταιρεία πιάνει τα δύο (2). Εδώ τονίζεται ότι πολύ – πολύ πρόσφατα (Αύγουστος 2015) με το Νόμο 4336/2015 οι ίδιοι οι σημερινοί (νομοθετούντες εννοώ)  είχαν δώσει αυξήσεις στα παλιά όρια ελέγχου από Ορκωτούς Ελεγκτές ως εξής: α) Τζίρος από 8 εκ/ρια και άνω, β) Ενεργητικό από 4 εκ/ρια και άνω και γ) Προσωπικό από 50 άτομα και άνω.

Αυτό μάλιστα το “εν ψυχρώ δολοφονία” θα ισχύει από 01/01/2016 και μπαίνουν τα εξής ουσιαστικά ερωτήματα:

  1. Ο μήνας Αύγουστος 2015 (προσέξτε τι είχε γίνει στη χώρα τότε)
  2. Η νέα “ανακάλυψη” έγινε τώρα (Σεπτέμβριος του 2016) και αν ψηφιστεί τελικά και γίνει Νόμος του Κράτους από τους ίδιους κυβερνώντες που 13 μήνες πριν είχαν ψηφίσει άλλα όρια (!).
  3. Αυτό καταλαβαίνετε ότι ξεκινάει από την ηγεσία του ως άνω Σώματος Ελλήνων Ορκωτών Ελεγκτών – Λογιστών μια και προφανώς “χάσανε” πολύ από την πίτα των Ελέγχων γιατί τα προηγούμενα όρια τα παλιά από 5 εκ/ρια αρχικά τα έκαναν 8 εκ/ρια και τώρα οι ίδιοι προτείνουν να ξαναγυρίσουν όχι στα 5 εκ/ρια αλλά στα 3 εκ/ρια γιατί μέτρησαν καλύτερα τα κουκιά και βρήκαν την ευκαιρία να χτυπήσουν στο ψαχνό.
  4. Εκτός των άλλων το “σοφό” Υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει το δικαίωμα στους Ορκωτούς Λογιστές – Ελεγκτές να μπορούν να εκδίδουν και φορολογικό πιστοποιητικό υποχρεωτικά, πάντα με αμοιβή όχι από το Κράτος αλλά από την κάθε Ανώνυμη Εταιρεία και μάλιστα με πρόστιμο ξεχωριστό όταν η επιχείρηση δεν πειθαρχούσε (!). Τώρα όμως τους  πήρε πίσω τη δουλειά αυτή με το Νόμο 4174, άρθρα 65α και 72, το οποίο λέει ότι το φορολογικό πιστοποιητικό των Ορκωτών Ελεγκτών – Λογιστών μπορεί να το εκδίδουν προαιρετικά πλέον και προσλαμβάνεται (από το Υπουργείο) ως πληροφοριακό στοιχείο  με ισχύ από 01/01/2016. Προφανώς αυτό γίνεται σε ανταπόδοση της 1ης πράξεως αυτής, για αυτό τους δίνει και τη νέα δουλειά (!). Πιο απλά δηλαδή “σας πήρα τη πίτα φτιαγμένη στο μικρό ταψί” και τώρα σας τη φτιάχνω στο πολύ μεγάλο. Τι λέτε σας αρέσει έτσι ή θέλετε και κάτι ακόμα; Κύριοι – κύριοι Ορκωτοί Λογιστές;

Έτσι λοιπόν, χάνει και τι σημασία του εκείνο το παλιό “κάτσε καλά γιατί θα βάλω Ορκωτό Λογιστή να σου κάνει έλεγχο”, που όντως ακουγόταν και ήταν κάπως απειλητικό. Τώρα θα γίνει “αδειανό πουκάμισο” μια και θα υποχρεούνται σε έλεγχο τέτοιο και τα πάλαι ποτέ μπακάλικα. Οι παλιοί θυμούνται την Αγίου Ανδρέου με τα “μεγαλομπακάλικα” κλπ. Άλλωστε ακόμα σε μερικά σημεία υπάρχει η οσμή των μπαχαρικών (ρίγανη, κανέλα κλπ).

Ας με συγχωρήσουν οι Ορκωτοί Ελεγκτές – Λογιστές, δεν έχω τίποτα μαζί τους, άλλωστε η εκτίμηση όλων μας γι’ αυτούς είναι γνωστή, όχι τώρα αλλά από πολύ παλιά, ούτε μόνο για το επαγγελματικό τους γνωστικό επίπεδο αλλά και για την από κάθε πλευρά άψογη συμπεριφορά τους. Βέβαια ψιλοενοχλούμαι γιατί που και που εκτός από αυτά που σας έγραψα παραπάνω  ακούγεται (ψιθυριστά) ότι μπαίνουν κάποιοι Ορκωτοί και στα δικά μας χωράφια, αυτά της Λογιστικής και Φορολογικής παρακολούθησης της κάθε επιχειρήσεως που ελέγχεται, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που θα σας γνωρίσω εν καιρώ. Εδώ λοιπόν δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με ελεγκτή και ελεγχόμενο αλλά θα υπάρχει και ανταγωνισμός ποιος θα πάρει τη δουλειά (!) αυτός που υπάρχει ως προϊστάμενος λογιστηρίου και ζει από την εργασία του αυτή ή αυτός που ήρθε επειδή τα όρια του τζίρου κλπ τον υποχρεώνουν να τον ελέγξει;

Είμαι περίεργος να δω πως θα αντιδράσουν τα Επιμελητήρια της χώρας, η ΓΣΕΒΕΕ  που καθημερινά ασχολούνται με τις επιχειρήσεις, τις ιδιωτικές εννοώ  ε, αυτές που παράγουν πλούτο. Όλοι οι άλλοι ανήκουν στα έξοδα του προϋπολογισμού και τα λόγια που λένε είναι “ξύλινα” και βαριέσαι να τα ακούς μια ζωή!

Καημένες επιχειρήσεις του Ιδιωτικού τομέα τι ακόμα σας περιμένει (!).                                                    

Πάτρα, 16/09/2016     

Γιάννης Σπανός 

Φοροτεχνικός – Λογιστής

Leave A Reply