Παράλληλοι κόσμοι

0

gialeniosΈχουμε γράψει πολλές φορές για τους παράλληλους κόσμους που συνθέτουν την Ελληνική πραγματικότητα, ιδίως την μακρά περίοδο της οικονομικής και κοινωνικής  κρίσης στη χώρα μας. Δύο, οι κυριότεροι τέτοιοι κόσμοι: Είναι από τη μια οι διάφοροι κομματικοί στρατοί φανατικών και βολεμένων, που καθημερινά διαγκωνίζονται επί ασήμαντων, επιχειρώντας τις περισσότερες φορές χάριν εντυπωσιασμού και μόνον να κάνουν την «τρίχα τριχιά». Και από την άλλη ένας κόσμος που προσπαθεί να ξεφύγει από την δίνη της κρίσης, με καθημερινό αγώνα επιβίωσης, με δημιουργικότητα, με πρωτοβουλίες, με συνεχή κατάθεση φαντασίας και ψυχής.

Ο κόσμος της ευτέλειας…

Το τελευταίο διάστημα φαίνεται να παίρνει  καθαρά το πάνω χέρι όλος αυτός ο κόσμος με «τις ευτελείς συνήθειες, τις μικροπρέπειες, και τις αδιαφορίες». Καθημερινά πλέον η κοινωνία  δείχνει να σκληραίνει. Καθρέπτης της ο δημόσιος διάλογος, έτσι όπως αυτός διεξάγεται κυρίως μέσω τηλεοράσεων. Με τις ίδιες τις τηλεοράσεις αντί να είναι κυρίαρχα μέσα επικοινωνίας να  έχουν καταστεί εργαλεία υπεράσπισης  αφεντάδων και κεκτημένων. Με φιλτραρισμένη ενημέρωση, με «μεταμφιεσμένη» παρουσίαση των γεγονότων, με διαρκή αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά προβλήματα και τις λύσεις τους.

Για μια ακόμη φορά το «γήπεδο» του αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον  είναι η γνωστή πολιτική αρένα με τους «προδότες» και τους «σωτήρες», και με τους «εθνικά υπεύθυνους» και τους «τραγικά  ανεύθυνους». Η διαφάνεια, η διαπλοκή, η αξιοκρατία, η ίδια η δημοκρατία γίνονται λέξεις «πιπίλα» στα στόματα ανθρώπων που η σχέση τους με αυτές τις περισσότερες φορές βρίσκεται στην αντίπερα όχθη με το πραγματικό νόημά τους.

Και όλα αυτά ενώ αισίως οδηγούμαστε αισίως στο κλείσιμο μιας οκταετίας κρίσης. Με τους αριθμούς να συγκλονίζουν για την περίοδο 2008-2016: «Χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν (περισσότερες από 250.000), η ανεργία υπερτριπλασιάστηκε, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σωρευτικά από το 2008 κατά 27,3%, το χρέος εκτοξεύτηκε (328,3 δισ. ευρώ), το τραπεζικό σύστημα έφτασε στα όρια της κατάρρευσης.*

…και ο «άλλος» κόσμος 

Πολλές φορές σε αυτήν τη στήλη έχουμε αναφερθεί, με διάφορες αφορμές, στον «άλλο» κόσμο, της δημιουργίας και της ελπίδας. Σε όσους μακριά από την προαναφερθείσα «αρένα» μοχθούν για κάτι παραγωγικό. Βάζουν στόχους υγιείς για το κοινωνικό σύνολο και τους ίδιους και αναζητούν τρόπους και συμμάχους για να είναι αποδοτικοί και για να τους υλοποιήσουν.

Πολλές φορές επίσης αισθανθήκαμε την ανάγκη, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης που και εμείς οι ίδιοι κυριολεκτικά ματώνουμε για να σταθούμε όρθιοι στο μετερίζι της ενημέρωσης, να μεταφέρουμε αισιόδοξα μηνύματα για τη δύναμη και τη δυναμική αυτού του «άλλου κόσμου». Αναζητώντας τρόπους για να  βγει στο προσκήνιο. Να εμπνεύσει πολλούς ακόμη στο δρόμο της δημιουργίας. Να λειτουργήσει ως ανάχωμα στο «τσουνάμι» του brain drain. Αλλά και ως δύναμη αλλαγής στην πολιτική σκέψη και συμπεριφορά.

Το τελευταίο διάστημα δυστυχώς δεν βλέπουμε σημάδια ενθαρρυντικά για την ενεργότερη παρουσία  του «άλλου κόσμου». Πάρα τις μεγαλοστομίες των πολιτικών, φαίνεται όλο και περισσότερο τα περιθώρια ώθησης του νέου, του δημιουργικού, του παραγωγικού να στενεύουν. Τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα, η υπέρογκη φορολογία, το διαρκώς αυστηροποιούμενο εισπρακτικό περιβάλλον (όπου κυριαρχούν οι κατασχέσεις και η ποινικοποίηση των πάντων) δεν αφήνουν χώρο για οτιδήποτε αναζητά διέξοδο από το φαύλο κύκλο της κρίσης.

Σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο είναι επιτακτική ανάγκη ο «άλλος κόσμος» να αντέξει.

Ας  αναλογιστεί το γιατί στην περίφημη ρήση του   Μπ. Μπρεχτ: «Γλίτωσα απ’ τις τίγρεις και τάισα τους κοριούς/αυτοί οι μικροί και ασήμαντοι με καταβρόχθισαν». Ας δει τελικά ποιοι είναι αυτοί οι περίφημοι κοριοί για να τους απομακρύνει. Αντιστρέφοντας και την απαισιόδοξη διαπίστωση ενός μεγάλου του πνεύματος μια άλλης δύσκολής εποχής για την πατρίδα. Του Κ. Καβάφη  που σημειώνει σε ένα σημείο στην «Σατραπεία» του: «Τι συμφορά, ενώ είσαι καμωμένος για τα ωραία και μεγάλα έργα η άδικη αυτή σου η τύχη πάντα ενθάρρυνσι κ’ επιτυχία να σε αρνείται·
να σ’ εμποδίζουν ευτελείς συνήθειες, και μικροπρέπειες, κι αδιαφορίες».

* εκτιμήσεις του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ

Leave A Reply