Παναχαϊκή, Απόλλων Πατρών και Προμηθέας αναζωογονούν τον Πατραϊκό αθλητισμό

0

Μεταβάλλεται σταδιακά το ιδιοκτησιακό μοντέλο στα μεγάλα αθλητικά σωματεία της Πάτρας, δείχνοντας έναν ελπιδοφόρο δρόμο, βασισμένο στις δυνάμεις της ίδιας της κοινωνίας.

Ο μεγαλο-επενδυτής που κάποτε μπορεί να ήταν ο  «σωτήρας» που όλοι περίμεναν ανήκει πια στο παρελθόν. Τη θέση του έχουν πάρει  τοπικοί παράγοντες κι επιχειρηματίες που ενώνουν τις δυνάμεις τους και μεγαλουργούν, οδηγώντας τοπικά Σωματεία στην κορυφή του ελληνικού αθλητισμού.

Το παράδειγμα του Απόλλωνα Πάτρας εξακολουθεί να κεντρίζει το ενδιαφέρον. Μια ΚΑΕ που δημιουργήθηκε εξ ανάγκης, εξελίχθηκε σε εταιρία λαϊκής βάσης, η οποία βασιζόμενη στους μετόχους που συνάμα  παίζουν το ρόλο του παράγοντα, του στελέχους, ή ακόμη και του …απλού υπαλλήλου.

Ένα νέο εγχείρημα  ξεδιπλώνεται τελευταία στο χώρο του ποδοσφαίρου, δημιουργώντας προσδοκίες σε «πονεμένους» φιλάθλους.

Επιχειρηματίες από την Πάτρα που απάντησαν στη διαχρονική απαίτηση της τοπικής κοινωνίας να βρεθούν κάποιοι που θα στηρίξουν την ομάδα – σύμβολο, βρίσκονται στο «τιμόνι» της Παναχαϊκής.  Ένωσαν τις δυνάμεις τους με κυρίαρχο στόχο να ανυψώσουν την Παναχαϊκή, η οποία  μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό brand name την πόλη στο χώρο του αθλητισμού.

Στην επίσημη παρουσίαση  της ομάδας στον Τύπο ο Πλατών Μαρλαφεκας μίλησε από πλευράς επιχειρηματιών για το όραμα τους και τους λόγους που τους ώθησαν να αναλάβουν την Παναχαϊκή, αλλά και τι προσδοκά από την πόλη«Θελουμε να βοηθήσουμε την Παναχαϊκή να βρεθεί εκεί που της αξίζει, όμως στην συνέχεια θέλουμε να γίνουμε 20 ή 50 ή περισσότεροι, καθώς η ομάδα «ανήκει» σε ολους τους Πατρινούς» τόνισε και πρόσθεσε: «Εμείς ζητήσαμε από τον Κώστα Κατσουράνη να φτιάξουμε ένα ποδοσφαιρικό club στα πλαίσια των ευρωπαϊκών. Ξέρουμε τι θέλει χρόνο και υπομονή και γνωρίζουμε ότι παρά την ιστορία, το επίπεδο που συναντήσαμε ήταν κακό. Αυτή η προσπάθεια θέλει χρόνο, υπομονή, πίστη και να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο». Αντιστοίχως τους στόχους του εγχειρήματος περιέγραψε στην επίσημη δημόσια παρουσίαση της ομάδας στο Επιμελητήριο ο επιχειρηματίας Τάκης Λαμπρόπουλος, που  απηύθυνε χαιρετισμό-μήνυμα εκ μέρους της Παναχαϊκής Συμμαχίας.

Εξηγώντας στον «Σ.Ε.» το μοντέλο που ακολουθείται ο εκπρόσωπος Τύπου της «Συμμαχαίας» Φίλιππος  Ανδρεόπουλος, ανέφερε: «Ακολουθούμε το ευρωπαϊκό, όπου όλες οι μεγάλες ομάδες δεν στηρίζονται στη δύναμη του ενός. Καμία ομάδα δεν είναι ταυτισμένη με ένα όνομα.  Στο εξωτερικό είναι  πολυμετοχικές εταιρίες. Η  Ρεάλ Μαδρίτης για παράδειγμα δεν είναι κανενός. Πίσω της υπάρχουν πολλοί μέτοχοι». To μοντέλο επομένως είναι  πολλοί και δυνατοί, ώστε αν ένας από αυτούς αποχωρήσει να συνεχίσουν οι εναπομείναντες.  Έτσι αντιμετωπίζεται και το «αμαρτωλό» παρελθόν, κατά το οποίο η πορεία της ομάδας της Παναχαϊκής ήταν πλήρως εξαρτώμενη από τις διαθέσεις του εκάστοτε μεγαλό- επενδυτή, με αποτέλεσμα όταν ο «ισχυρός» υπαναχωρεί, να  καταρρέει ολόκληρο το… οικοδόμημα.

Στην παρούσα φάση την «Παναχαϊκή Συμμαχία» αποτελούν  τοπικοί επιχειρηματίες. Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη ανακοίνωση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, υπέγραφαν οι   Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος, Νικόλαος Καραπάνος, Αντώνης Καρτάνος – Νικόλαος Δημητρίογλου, Αναστάσιος Κολοκυθάς, Ιωάννης Κοντοθεόδωρος, Αντώνης Κουνάβης, Σωτήριος Λαϊνιώτης, Παναγιώτης Λαμπρόπουλος, Πλάτων Μαρλαφέκας, Χρήστος Μιχαλάκος, Νικόλαος Πιλαβάς, Διονύσιος Πλέσσας, Παναγιώτης Πολυδωρόπουλος και Κωνσταντίνος Χρυσανθόπουλος.

Το σχήμα έχει καταλήξει σε μια τριμελή διοικούσα  επιτροπή  που αποτελείται από τους : Τάκη Λαμπρόπουλο, Κώστα Χρυσανθόπουλο και Σωτήρη  Λαϊνιώτη, οι όποιοι συνιστούν το διοικητικό μεν, άτυπο δε, όργανο. Σε συνεργασία με τους υπόλοιπους επιχειρηματίες και την ερασιτεχνική,  πέραν των άλλων οργανώνουν το στελεχιακό δυναμικό, το οποίο αναμένεται να έχει προσδιοριστεί μέσα στον Οκτώβριο.

Το επιχειρηματικό σχήμα εκτιμάται ότι θα επενδύσει ίσως και πάνω από 700.00 ευρώ, για να στήσει την ομάδα με 29 νέους ποδοσφαιριστές και όχι μόνο, καθώς πέρα από το αγωνιστικό μέρος της ομάδας,  σημαντικές δαπάνες γίνονται για την ανακατασκευή του γηπέδου της Αγυιάς.  «Για να φέρεις τις οικογένειες στο γήπεδο, όπως επιδιώκουμε εμείς, πρέπει να έχεις και τις υποδομές» είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά ο Κώστας Κατσουράνης τεχνικός διευθυντής της Παναχαϊκής, περιγράφοντας τις υποδομές που υπάρχουν στο εξωτερικό, αρχίζοντας ακόμη και από τις …τουαλέτες.

Για τα δεδομένα της Γ’ Εθνικής το οικονομικό μπάτζετ θεωρείται εξαιρετικά υψηλό, ώστε  η ομάδα να ορθοποδήσει και να μπει δυναμικά στο προσκήνιο.  «Το μπάτζετ ευρωπαϊκών ομάδων είναι γελοίο σε σχέση με το δικό μας» είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά ο Κ. Κατσουράνης.

Σήμερα, η ποδοσφαιρική  ομάδα διοικείται από την ερασιτεχνική Παναχαϊκή. Οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες  έχουν προχωρήσει σε  μια σύμβαση με την ερασιτεχνική Παναχαϊκή, η οποία αναφέρει ότι τους ανατίθεται η διαχείριση του ποδοσφαιρικού τμήματος του Συλλόγου.  Η σύμβαση, εκτός των άλλων,  προβλέπει ότι οι συγκεκριμένοι θα διαχειρίζονται το ποδοσφαιρικό σχήμα του Συλλόγου, με δέσμευση ότι εφόσον η ομάδα θα ανέβει η «Συμμαχία» θα έχει τον πρώτο λόγο να δημιουργήσει Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία (ΠΑΕ) και τα μέλη της να έχουν τις μετοχές.

Το εγχείρημα έχει κιόλας βρει  τεράστια ανταπόκριση.  Φάνηκε από το πλήθος κόσμου που βρέθηκε στην παρουσίαση της ομάδας στο Επιμελητήριο, τη διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας, τα 2000 εισιτήρια που κόπηκαν στον αγώνα με  τον Παναργειακό, αλλά και με τους διαδικτυακούς φίλους που έχει αποκτήσει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το ποδοσφαιρικό τμήμα είναι το δεύτερο που «ανατίθεται», έχοντας προηγηθεί αντίστοιχα το τμήμα βόλεϊ στο σχήμα Ρουμελιώτη, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν ανάλογα  εγχειρήματα σε άλλους τομείς.

Απόλλων: Η ΚΑΕ όλων των Πατρινών

Το 2012 όταν ανέβηκε κατηγορία η ομάδα του μπάσκετ του Απόλλωνα, προέκυψε η ανάγκη να δημιουργηθεί ΚΑΕ,  οπότε συστήθηκε Ανώνυμη Εταιρία. Έπρεπε να έχει μετοχικό κεφάλαιο 240.000 ευρώ . Υπήρξαν 24.000 μετοχές, εκ των οποίων, ο ερασιτέχνης κράτησε το 42%. Προβλέπεται εκ του νόμου άλλωστε, ο ερασιτέχνης να κρατά τουλάχιστον το 10% . Έπειτα, προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Σωματείου  και ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία, όπως προβλέπει η αθλητική νομοθεσία για τις αθλητικές εταιρίες.

«Η τοπική κοινωνία εξ αρχής στήριξε το εγχείρημα. Πρώτοι ανταποκρίθηκαν οι συλλογικοί φορείς, όπως ΟΛΠΑ, Επιμελητήριο, Δικηγορικός Σύλλογος κ.α. , όπως επίσης ιδιωτικές εταιρίες κι επιχειρηματίες, χωρίς κανείς να ξεπερνά σε μετοχές το 2% με 2,5% του συνολικού κεφαλαίου κι αυτό γιατί εξ αρχής είχε αποφασιστεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά στη διάθεση των μετοχών. Συνολικά οι μέτοχοι ανήλθαν σε 876, εξαιρουμένου του ερασιτέχνη. Μέσα σε πιεσμένα χρονικά πλαίσια, ασφυκτικές προϋποθέσεις  που θέτει ο νόμος και σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης καταφέραμε να συγκεντρώσουμε ένα σεβαστό οικονομικό κεφάλαιο , το μεγαλύτερο μέρος του οποίου παραμένει   στην τράπεζα ως εγγυητική επιστολή. Το υπόλοιπο ποσό χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες της ομάδας, με κυρίαρχη την αναβάθμιση του γηπέδου και του εξοπλισμού, ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις της Α’ Κατηγορίας» περιέγραψε στον «Σ.Ε». ο Άρης Μαμασιούλας, μέλος ΔΣ Ερασιτέχνη, πρώην μέλος ΔΣ ΚΑΕ Απόλλων Πάτρας.

Το 2014  έγινε  αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Διαμορφώθηκε στα 277.420 ευρώ.  Αυξήθηκε κατά 37.000 ευρώ περίπου και οι μέτοχοι πλέον ανέρχονται σε  913 μαζί με τον ερασιτέχνη. Η εταιρική βάση του Απόλλωνα είναι Συλλογικοί φορείς, τοπικές επιχειρήσεις, ιδιωτικές εταιρίες και φίλαθλοι.

«Τυπικά η ΚΑΕ διοικείται ως Ανώνυμη Εταιρία.   Επειδή κύριος μέτοχος είναι ο Ερασιτέχνης, ουσιαστικά ελέγχεται  από τη γενική συνέλευση του ερασιτέχνη, που σήμερα κατέχει το 45%. Διέπεται από τους νόμους της ΑΕ, με μοναδικό …μεγαλομέτοχο τον Ερασιτέχνης που κατέχει το 45% των μετοχών και βασίζεται  σε περισσότερα από 240 μέλη – μετόχους» συνεχίζει ο κ. Μαμασιούλας και αποσαφηνίζει: «Δεν υπάρχει ιδιοκτήτης, αλλά μέτοχοι και άνθρωποι που στηρίζουν και τρέχουν για το … οικοδόμημα».

Η μεγάλη οικογένεια του Απόλλωνα, έχει στην κορυφή της την ΚΑΕ που είναι η επαγγελματική ομάδα, συνεχίζει με το ερασιτεχνικό σωματείο που έχει στην ιδιοκτησία του το γήπεδο και το σήμα του Συλλόγου, ενώ η ΚΑΕ έχει συστήσει  την μονοπρόσωπη ΙΚΕ «Φοίβος» , που είναι 100% ιδιοκτησία της. Ως αντικείμενο έχει την εκμετάλλευση των γηπέδων , την οργάνωση εκδηλώσεων και περαιτέρω εμπορική δραστηριότητα, όπως  η ίδρυση Ακαδημιών, η εκμετάλλευση διαφημιστικού χρόνου κ.α . Ακόμη, υπάρχει η Απολλωνιάδα που είναι φιλικό θυγατρικό σωματείο του Απόλλωνα.  Μέλη της είναι και μέλη του ερασιτέχνη. Πρόκειται δηλαδή,  για ένα όμιλο με διασυνδεδεμένες αθλητικές επιχειρήσεις.

«Το οικοδόμημα βασίζεται στη συμμετοχή, τη συνεργασία, την αλληλοσυμπλήρωση,  στη δημοκρατική λήψη των αποφάσεων» αποσαφηνίζει ο κ. Μαμασιούλας κι εξηγεί  ότι ολόκληρος ο αθλητικός όμιλος απασχολεί  περιορισμένο αριθμός υπαλλήλων, δεν στηρίζεται σε επαγγελματικά στελέχη, παρά στην προσφορά και την αυτοδιάθεση των παραγόντων του.

Η ιστορία

Πρόσφατα ο Απόλλων Πάτρας συμπλήρωσε 90 χρόνια ζωής.  Η επετειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής (4/9) στο «Χάραμα». Οι μνήμες γύρισαν πίσω, στο 1926, στη συνοικία των Προσφυγικών εκεί όπου ιδρύθηκε ο ιστορικός Σύλλογος, αλλά και στο 1947, τότε που ιδρύθηκε η ομάδα μπάσκετ.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Φίλιππος Καμίσης, ο οποίος αφού έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή, τόνισε «ο Απόλλωνας, όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας πάντα στο πλευρό του, τους φιλάθλους του,  την τοπική κοινωνία και τους χορηγούς του έχει κάνει σημαντικά άλματα στο μέλλον. Απέκτησε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, στην Περιβόλα, έχει σήμερα εκτός από το μπάσκετ και αθλητικά τμήματα στο βόλεϊ, ενώ εξίσου σπουδαία είναι και τα τμήματα των ακαδημιών του, οι αθλητές του αύριο. Με οδηγό μας το ένδοξο παρελθόν, χτίζουμε στέρεες βάσεις στο παρόν και σχεδιάζουμε το μέλλον, μέσα από μία αδιάκοπη προσπάθεια, σεβόμενοι την ιστορία του συλλόγου μας, ο οποίος αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης και άθλησης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΑΕ Απόλλων Πάτρας, Βασίλης Γιαννόπουλος, εμφανώς συγκινημένος, μιας και ο ίδιος είχε τη χαρά να αγωνιστεί με τη φανέλα των μελανόλευκων, επεσήμανε «ο Απόλλωνας, πιο δυνατός σήμερα από ποτέ βρίσκεται στο επίκεντρο του ελληνικού μπάσκετ, βρίσκεται στο υψηλότερο βάθρο του πατραϊκού μπάσκετ, βρίσκεται βαθιά στις καρδιές μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι συναισθανόμαστε πλήρως το βάρος της ευθύνης απέναντι σε αυτό το ένδοξο σωματείο. Την ευθύνη απέναντι στην ιστορία. Την ευθύνη απέναντι στο μέλλον. Και επειδή η ιστορία του Συλλόγου μας είναι βαριά να γνωρίζεται πως δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτε άλλο εκτός από νίκες και επιτυχίες, σεβόμενοι τον φίλαθλο κόσμο και τους αντιπάλους μας».

O «Προμηθέας» και ο …στρατός του

Ο Προμηθέας ετοιμάζεται για την πρώτη σεζόν της ιστορίας του στην Basket League. Τα τελευταία χρόνια η ομάδα μπάσκετ ακολούθησε ανοδική πορεία, τέτοια που να της επιτρέπει σήμερα να αγωνίζεται στα μεγάλα σαλόνια.

Ο Αθλητικός Σύλλογος Πατρών «Προμηθέας» είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο που δραστηριοποιείται στην Πάτρα. Επίσημο έτος ίδρυσής του είναι το 1985. Το τμήμα με τη μεγαλύτερη βαρύτητα είναι αυτό της ανδρικής καλαθοσφαίρισης ενώ ο σύλλογος διατηρεί παράλληλα και θυγατρική ομάδα με την ονομασία «Προμηθέας 2014». Επιπλέον, διατηρεί τμήματα εκμάθησης καλαθοσφαίρισης για αγόρια και κορίτσια νεαρών ηλικιών. Ακόμη διαθέτει ενεργά τμήματα επιτραπέζιας αντισφαίρισης (πινγκ-πονγκ) και, πρόσφατα, σκακιού και τοξοβολίας.

 Στην περίπτωση αυτή, το μοντέλο λειτουργίας διαφοροποιείται. Παιδιάτρος, επιχειρηματίας στο επάγγελμα ο Βαγγέλης Λιόλιος έχει αναλάβει τα ινία της ΑΣΠ Προμηθέας συναντώντας τη στήριξη των Πατρινών.

Γεμάτα φιλάθλους γήπεδα εντός κι εκτός έδρας , περίπου 15 άτομα που προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες σε μόνιμη βάση και δεκάδες  ακόμη που βοηθούν την ομάδα  ο  καθένας με τον τρόπο του.  «Οι παίκτες κάνουν τις ομάδες, οι προπονητές τις καλές ομάδες και οι διοικήσεις βάζουν τα οράματα. Είχαμε όραμα, έχουμε όραμα και συνεχίζουμε να έχουμε οράματα κι όχι όνειρα” είχε δηλώσει ο κ. Λιόλιος μετά την επιτυχία του Προμηθέα που προεξόφλησε και την άνοδό του.

Με τη φράση «ήρθαμε για να μείνουμε». ο Προμηθέας  ανακοίνωσε  τη συμμετοχή της Ανδρικής ομάδας του Συλλόγου στη Basket League ΣΚΡΑΤΣ (Α1 Εθνική), έδρα του ανδρικού τμήματος του συλλόγου είναι το Κλειστό Γυμναστήριο της Ε.Α.Π. καταδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς τα μελλοντικά σχέδια.

Μεταξύ άλλων πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας από τους επόμενους στόχους της Διοίκησης είναι η απόκτηση ιδιόκτητων εγκαταστάσεων, δεδομένου ότι σήμερα «φιλοξενείται». Μετά από συμφωνία που έγινε μεταξύ της διοίκησης του συλλόγου της επιτροπής διοίκησης του ΠΕΑΚ Πατρών,  ο «νεοφώτιστος» στην Basket League Προμηθέας την νέα σεζόν θα αγωνίζεται στο «Δημήτριος Τόφαλος» της Πάτρας.

Ο Προμηθέας την προηγούμενη αγωνιστική χρονιά χρησιμοποίησε ως έδρα τα κλειστά της ΕΑΠ και της Παναχαΐκής, που όμως δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της Α1.

Το τελευταίο διάστημα ο Προμηθέας Πατρών πλησιάζει όλο και περισσότερο την τοπική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό τα μέλη της ανδρικής, αλλά και της εφηβικής ομάδας μπάσκετ πραγματοποίησαν διαδοχικές επισκέψεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στο Δήμο Πατρέων, αλλά και στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών καλλιεργώντας  αμφίπλευρες σχέσεις.

Leave A Reply