Αποποίηση κληρονομιάς

0

Η είδηση συγκλονίζει: Στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας καταφθάνουν σε καθημερινή βάση πολίτες για να καταθέσουν αίτηση αποποίησης κληρονομιάς και ουσιαστικά να… χαρίσουν στο κράτος το ακίνητό τους.

Στην Αττική κατατίθενται περίπου 10.000 με 12.000 αιτήσεις το χρόνο αιτήσεις, δηλαδή περίπου 200 την εβδομάδα, δηλαδή, στην Θεσσαλονίκη περίπου 5.000 ακίνητα, ενώ στην Πάτρα πάνω από 1.600!  Στη Λάρισα οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 1.000, στην Καλαμάτα πέρυσι κατατέθηκαν 356 αιτήσεις και στο Βόλο πέρυσι καταγράφηκαν πάνω από 600 αποποιήσεις κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μόλις τρία χρόνια πριν, με την αύξηση των φόρων και την ταυτόχρονη επιβολή ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα που οι πολίτες δεν δέχονταν να κληρονομήσουν ήταν σχεδόν τα μισό.

Και οι προβλέψεις για το μέλλον των επιβαρύνσεων στα ακίνητα ακόμη πιο δυσοίωνο. Ήδη από αυτόν τον μήνα ο νέος ΕΝΦΙΑ  δείχνει τα δόντια του και πολλοί δηλώνουν αδυναμία καταβολής του. Ενώ οι κυβερνώντες, δείχνοντας να μην καταλαβαίνουν τίποτα, εφευρίσκουν διαρκώς και νέα βάρη, με την ταυτότητα του ακινήτου να είναι πλέον το νέο φρούτο.

Επιπλέον με το  νομοσχέδιο  για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, που προτίθεται να καταθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος στη Βουλή προς ψήφιση και  ειδικά το άρθρο 33 για την απαίτηση έκδοσης βεβαίωσης μηχανικού σε δικαιοπραξίας, εγγραπτέες πράξεις και άδειες λειτουργίας, οι επιβαρύνσεις ιδίως σε περίπτωση κληρονομιάς απογειώνονται.

Χαρακτηριστική στη σχετική διαβούλευση (ολοκληρώνεται 22/9) ο σχολιασμός  συμβολαιογράφου Λαρίσης που γράφει σχετικά: Σκεφθείτε λοιπόν όταν ένας κληρονόμος είτε εξ αδιαθέτου είτε εκ διαθήκης κληρονομεί 10 χωραφάκια των 1.000 τ.μ. και θα απαιτείται για καθένα από αυτό η ως άνω βεβαίωση. Σήμερα μια αποδοχή κληρονομιάς κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 400 ευρώ. Με την καθιέρωση του ως άνω πιστοποιητικού το κόστος της εκτινάσσεται αυτόματα στα 1.000 ευρώ (κόστος μηχανικού…αν και εφόσον κάποιος μηχανικός ζητήσει αμοιβή 100 ευρώ ανά πιστοποιητικό) συν τα συμβολαιογραφικά/μεταγραφικά/φόρος κληρονομιάς… Ποιός θα αποφασίσει να προβεί σε αποδοχή κληρονομιάς για να τακτοποιήσει την ακίνητη περιουσία του;”.

Leave A Reply