Να αναζητήσουμε τις αιτίες

0

Οι πρόσφατες θεομηνίες στη Μεσσηνία και στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης τροφοδοτούν διαρκώς φωτογραφίες και video με τα καταστροφικά τους αποτελέσματα τα ΜΜΕ.

Το εντυπωσιακό υλικό επενδύεται από δηλώσεις οργής των θυμάτων, από διαβεβαιώσεις περί άμεσων μέτρων ανακούφισης των κυβερνητικών αξιωματούχων και από τις οξύτατες αντιπολιτευτικές κορώνες όσων δεν έχουν τώρα την ευθύνη, που υπόσχονται ότι όταν την αποκτήσουν θα υπογράψουν πιο ευνοϊκό για τους πολίτες «μνημόνιο με το Θεό», για αποφυγή παρόμοιων εικόνων.

Ταυτόχρονα τονίζεται η αδιαφορία των τοπικών αρχόντων, που παρέλειψαν για μια ακόμη φορά να καθαρίσουν ρέματα και να ξεβουλώσουν φρεάτια. Οι τελευταίοι βεβαίως ωρύονται γιατί χωρίς κυβερνητικά κονδύλια δεν μπορούν να προβούν εγκαίρως στις απαραίτητες εργασίες, έστω και να στις περισσότερες περιπτώσεις κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με την αξιοποίηση υπάρχοντος προσωπικού στους δήμους και περιφέρειες και βεβαίως με την ενεργοποίηση εθελοντικών ομάδων ανά περιοχή. Οι όλες αντιδράσεις και η δημοσιότητα τους, κρατούν «επί τριήμερο» πριν τις καλύψει  η λήθη. Ως από καρμπόν βεβαίως θα επανέλθουν στην επόμενη καταστροφή.

Το όλο σκηνικό και τα αποτελέσματα των αντιδράσεων έχει αποδειχθεί ότι δεν δίνουν ουσιαστικές λύσεις, με τις καταστροφικές συνέπειες των ποικίλων θεομηνιών να πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια.

Τα κλιματικά καταστροφικά φαινόμενα -που επεκτείνονται δυστυχώς σε όλες τις περιόδους του χρόνου με διαφορετικά κάθε φορά πρόσωπα, με οδυνηρές συνέπειες και ανθρώπινα θύματα και τη χώρα μας- είναι μια καθημερινή παγκόσμια πραγματικότητα. Η λίστα των ακραίων κλιματικών γεγονότων διαρκώς διευρύνεται με τις φονικές πλημμύρες και τους δολοφονικούς ανεμοστροβίλους να γεμίζουν με εικόνες τα δελτία ειδήσεων. Τα ίδια δελτία που λίγο πριν ή μετά προβάλλουν τεράστιες πυρκαγιές από κάποια  άλλα σημεία του πλανήτη.

Αυτή η γενικευμένη μεταβολή του κλίματος και οι αιτίες της είναι το κυρίαρχο θέμα και όχι η εντυπωσιακή αποτύπωση εικόνων καταστροφών, που επηρεάζουν το συναίσθημα αλλά δεν ενεργοποιούν τη λογική.

Τα ακραία φαινόμενα ανά τον πλανήτη-που πολλαπλασιάζονται χρόνο με το χρόνο και στη χώρα μας, μια περιοχή βεβαίως σε πολλή καλύτερη μοίρα κλιματικά από πολλές άλλες στη γη- δεν αντιμετωπίζονται πλέον με κραυγές και «ασπιρίνες» τύπου «καθαρά φρεάτια.»

Χρειάζονται εκτός από νοικοκυροσύνη και γενναίες εθνικές και παγκόσμιες πολιτικές. Η συμφωνία για το κλίμα  στο Παρίσι στο τέλος του 2015, που υπογράφηκε επισήμως  από τους δυο ποιο μεγάλους παγκόσμιους ρυπαντές ΗΠΑ και Κίνα πριν λίγες ημέρες, είναι μόνο η αρχή. Η εφαρμογή της στην καθημερινότητα είναι το ζητούμενο.

Πριν από κάθε τι άλλο όμως η κλιματική αλλαγή και οι αιτίες της θα πρέπει να γίνει καθημερινό ενδιαφέρον όλων μας*. Όλων όσων κοιτούν με δέος σήμερα προς Μεσσηνία και Μηχανιώνα και αύριο στο κατεστραμμένο βιός τους.

*Σύσταση μας να μελετηθεί από κάθε ενδιαφερόμενο το περιεχόμενο της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015 και το καταπληκτικό βιβλίο «Αυτό αλλάζει τα πάντα: Καπιταλισμός εναντίον κλίματος» της Ναόμι Κλάιν

 

 

 

Leave A Reply