Λείπουν οι επιλογές

0

Προφανώς στη χώρα μας οργιάζει η φοροδιαφυγή που εξαιτίας της επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο οι ίδιοι και οι ίδιοι φορολογούμενοι –τα γνωστά υποζύγια- μισθωτοί , συνταξιούχοι και τίμιοι επιχειρηματίες.

Προφανώς χρειάζονται να λαμβάνονται μέτρα που να εφαρμόζονται επίσης και αυτό έχει να κάνει και με την αυστηρότητά τους  ως προς το ποινολόγιο που ακολουθεί.

Όσο μάλιστα και αν αυτό δεν ακούγεται θετικά, μέτρα χωρίς επιπτώσεις και μάλιστα τέτοιες που να φοβίζουν τον παραβάτη δεν εφαρμόζονται στην πράξη.

Η πραγματικότητα  στη χώρα μας (και αλλού) το επιβεβαιώνει και δεν ισχύει μόνο για την φοροδιαφυγή ή εισφοροδιαφυγή αλλά και σε κάθε άλλη δραστηριότητα που επιτρέπει παραβατικότητες. Ο Κ.Ο.Κ, τα κάθε είδους «φακελάκια» το αποδεικνύουν καθημερινά.

Έτσι για πολύ κόσμο ακούγεται θετική η φρέσκια απόφαση του Γραμματέα Εσόδων, που προβλέπει λουκέτα για επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν συστηματικά αποδείξεις.

Μάλιστα γίνεται  πιο αποδεκτή από πολλούς καταναλωτές αυτή η αυστηρή διάταξη , όταν η αμέσως προηγούμενη(της ίδιας κυβέρνησης)  ήταν ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση, με πρόστιμα γελοία,  που «προέτρεπαν» ουσιαστικά στην παράβαση.

Παρά όμως τα παραπάνω και με δεδομένο ότι χρειάζεται ένα αυστηρό πλαίσιο κατά της φοροδιαφυγής, τόσο το κυνήγι της όσο  και η αίσια καταλήξει του δεν μπορούν να γίνονται αποσπασματικά και με τι λογική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο»

Σε αυτήν την κατεύθυνση ακούγεται πολύ πειστικός ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ, που δηλώνει σήμερα στον Σ.Ε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Οφείλουμε ως επιχειρηματίες να είμαστε συνεπείς και να εκδίδουμε αποδείξεις. Ωστόσο, αυτά τα μέτρα είναι δυσβάσταχτα σε βάρος των ΜμΕ που πλήττονται από μια πρωτοφανής φορολαίλαπα. Θεωρούμε ότι οι έλεγχοι που γίνονται ξαφνικά είναι σπασμωδικοί και επικίνδυνοι».

Όπως και η διαπίστωση του προεδρου της ΟΕΣΠ ότι: Όλοι μας όμως γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες ενός ιδιότυπου φορολογικού καθεστώτος όπου η Δημόσια Διοίκηση αντί να πολεμήσει και να παρέμβει ουσιαστικά για να πατάξει το λαθρεμπόριο, την παραοικονομία και την πραγματική φοροδιαφυγή, προσπαθεί να ανακαλύψει φορολογητέα ύλη στις μικρές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες ανακοινώνοντας την αύξηση των προστίμων για την μη έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων».

Και στις δύο παραπάνω θέσεις εμπεριέχεται τελικά το ζητούμενο. Η όποια αυστηρότητα στις ποινές για να λειτουργήσει και να έχει αποτελέσματα οφείλει να είναι δίκαιη, να λαμβάνει υπόψη  τα πραγματικά δεδομένα και κυρίως να βαδίζει παράλληλα με κινήσεις που επιτρέπουν στον επιχειρηματικό κόσμο να μην αναζητά στην απελπισία του ως μονόδρομο την παραβατικότητα  , αλλά να έχει μπροστά του και άλλες επιλογές.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave A Reply