Η ΕΛΒΙΟ Α.Ε. μεταξύ των νικητών στο «Ευρωπαϊκό Champion League Καινοτομίας»

0

Η Εταιρία υψηλής τεχνολογίας ΕΛΒΙΟ Α.Ε. Συστημάτων Παραγωγής Υδρογόνου & Ενέργειας, η οποία εδρεύει στην Πάτρα και είναι spin-off του Πανεπιστημίου Πατρών, είναι μεταξύ των 58 εταιριών οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος “SME-Instrument, Phase 2” με βάση την πρότασή της «PROMETHEUS-5» (Energy efficient and environmentally friendly multi-fuel power system with CHP capability, for stand-alone applications).

Η ΕΛΒΙΟ σκοπεύει να εισάγει στην διεθνή αγορά το προϊόν Prometheus-5 το οποίο είναι μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας (CHP). Το Prometheus-5 έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτείται με διάφορα καύσιμα (Υγραέριο/Προπάνιο, Φυσικό αέριο, Βιοαέριο) και να τα μετατρέπει σε ηλεκτρική και θερμική ενέργεια μέσω κελιών καυσίμου με ενδιάμεση παραγωγή υδρογόνου. Η ονομαστική του δυναμικότητα είναι παραγωγή 5kW ηλεκτρικής ενέργειας και επιπλέον παραγωγή 7kW θερμότητας στην περίπτωση CHP. Η εν λόγω μονάδα έχει μεγάλη ενεργειακή απόδοση (διπλάσια και πλέον των συμβατικών γεννητριών πετρελαίου/βενζίνης) και είναι φιλική προς το περιβάλλον αφού έχει σχεδόν μηδενικές εκπομπές ρύπων. Οι αγορές στις οποίες απευθύνεται το προϊόν περιλαμβάνουν κατοικίες εκτός ή εντός δικτύου, σταθμούς τηλεπικοινωνιών, σκάφη και φορτηγά αυτοκίνητα. Φιλοδοξία της ΕΛΒΙΟ είναι σταδιακά να αντικαταστήσει τις γεννήτριες πετρελαίου ή βενζίνης που επί του παρόντος εξυπηρετούν τις προαναφερθείσες αγορές με το Prometheus-5, που παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη συμβατική τεχνολογία όπως: διπλάσια ηλεκτρική απόδοση, αμελητέες εκπομπές αερίων ρύπων, μικρότερα κόστη λειτουργίας και συντήρησης, αθόρυβη και αξιόπιστη λειτουργία.

Η τεχνολογία της ΕΛΒΙΟ, κυρίως μέσω του προϊόντος Prometheus-5, φιλοδοξεί να συμβάλλει σε δύο τομείς παγκοσμίου ενδιαφέροντος: Στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τα οποία ευθύνονται για την ήδη παρατηρούμενη κλιματική αλλαγή, καθώς και στην κατανεμημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, κυρίως σε περιοχές του πλανήτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με υπάρχοντα δίκτυα. Βεβαίως και στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας με την χρήση οργανικών

αποβλήτων, βιομάζας και βιοαερίου. Η προτεινόμενη τεχνολογία συνάδει με τη γενικότερη Ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτική της προώθησης καθαρότερων και αποδοτικότερων τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας και είναι σε συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό οδικό χάρτη για μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα το 2050.

Η ομάδα της ΕΛΒΙΟ: (Από αριστερά προς τα δεξιά): Ξενοφών Βερύκιος, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρίας, Θωμάς Χαλκίδης, Ανδρέας Σταύρακας και Άρης Μπασαγιάννης, Προϊστάμενοι Μηχανικοί.

Τα στατιστικά

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στις 08-07-2016, βρήκαν την ομάδα της ΕΛΒΙΟ Α.Ε να είναι μία από τις μόλις 8 νικήτριες της θεματικής ενότητας «Ενεργειακά συστήματα χαμηλών εκπομπών άνθρακα», στη φάση 2 του προγράμματος SME-Instrument, σε σύνολο 116 υποψηφιοτήτων που κατατέθηκαν από όλη την Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΛΒΙΟ Α.Ε είναι η μοναδική ελληνική επιτυχία στον τελευταίο γύρο της παρούσας δράσης (Απρίλιος 2016).

Η χρηματοδότηση της ΕΛΒΙΟ αφορά την βιομηχανοποίηση και εμπορικοποίηση του προϊόντος Prometheus-5, που επί του παρόντος αποτελεί πρωτότυπο σύστημα. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του έργου, η ΕΛΒΙΟ Α.Ε θα τυποποιήσει τις τεχνικές κατασκευής όλων των υποσυστημάτων του Prometheus-5, έτσι ώστε να είναι δυνατή η μαζική παραγωγή του προϊόντος με αυτοματοποιημένες διαδικασίες. Στη συνέχεια θα κατασκευαστούν 10 μονάδες Prometheus-5 οι οποίες θα εγκατασταθούν σε συγκεκριμένες εφαρμογές, έτσι ώστε να γίνει η δοκιμή πεδίου (field testing). Παράλληλα θα γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες πιστοποίησης του προϊόντος καθώς και προφύλαξης των πνευματικών δικαιωμάτων (Intellectual Property Rights). Τέλος, θα πραγματοποιηθεί η μελέτη και ο σχεδιασμός για την κατασκευή μονάδας παραγωγής του Prometheus-5 δυναμικότητας 5.000 μονάδων ετησίως.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος της ΕΛΒΙΟ ανέρχεται στο ποσό των 1.71 εκ. Ευρώ, εκ των οποίων η Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είναι 1.2 εκ. Ευρώ, ή 70%. Η διάρκεια του έργου είναι 2 έτη, με ημερομηνία έναρξης την 01-09-2016.

 

Leave A Reply