Εγκρίθηκε ομόφωνα ο αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ

0

Το «πράσινο φως» ομόφωνα για τη θετική γνωμοδότηση του αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Ελλάδας, δόθηκε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των μελών της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των γνωμοδοτήσεων.

Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κάλεσε τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες να δουλέψουμε όλοι συλλογικά και αποτελεσματικά ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να προχωρήσουμε πλέον στην υλοποίηση του.

«Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους μας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αναλάβει την υποχρέωση και επιτελεί στο ακέραιο το έργο της και μέσα από τη διαβούλευση μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας, την προστασία του περιβάλλοντος και την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι ο νέος ΠΕΣΔΑ είναι μια πυξίδα, ένα πλαίσιο ρεαλιστικό και φιλόδοξο με δυναμική και προτεραιότητες. Πρέπει να κάνουμε μία ύστατη προσπάθεια μαζί για να απαλλαγούμε πλέον από τη γάγγραινα αδυναμίας να διαχειριστούμε τα σκουπίδια μας».

Υπογράμμισε δε με έμφαση πως δύο είναι τα ζητήματα που πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να σταματήσει πλέον η διαχείριση των απορριμμάτων να αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της περιοχής μας, 1ον) να διεκδικήσουμε όλοι μαζί περισσότερα χρήματα ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε στο σύνολό του τον ΠΕΣΔΑ και 2ον) να ελαχιστοποιήσουμε τα απορρίμματά μας μέσω της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης.

Οι βασικές κατηγορίες

Οπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής ο ΠΕΣΔΑ, σαν στρατηγικό κείμενο αναφοράς καλύπτει τέσσερις βασικές κατηγορίες αποβλήτων:

  1. Απόβλητα αστικού τύπου
  2. Βιομηχανικά απόβλητα και απόβλητα λοιπών δραστηριοτήτων
  3. Απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων
  4. Γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα.

Η Περιφέρεια συγκέντρωσε όλα τα ψηφισμένα Τοπικά Σχέδια στα τέλη Δεκεμβρίου 2015 και τον Φεβρουάριο 2016 παρουσιάστηκε το προσχέδιο του ΠΕΣΔΑ όπως προέκυψε από την επεξεργασία των στοιχείων και των προτάσεων. Στις 18 Απριλίου κατατέθηκε το τελικό κείμενο του ΠΕΣΔΑ αλλά και η ΣΜΠΕ στα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, από τα οποία υπάρχουν οι δύο θετικές γνωμοδοτήσεις για την επίτευξη των στόχων που επιβάλλει ο Εθνικός Σχεδιασμός.

Ακολουθεί η λήξη της διαβούλευσης που συνεχίζεται εγγράφως ή ηλεκτρονικά μέχρι τις 11 Αυγούστου και στη συνέχεια θα τεθεί προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας. Τέλος η Περιφέρεια θα αναμένει την ΚΥΑ για την ΣΜΠΕ οπότε και αμέσως μετά θα εισαχθεί για ψήφιση ο Αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ Δυτικής Ελλάδας, με την ΚΥΑ της ΣΜΠΕ και τις τρεις γνωμοδοτήσεις που απαιτούνται βάσει νομοθεσίας.

Στη χθεσινή συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Γιώργος Αγγελόπουλος, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Γιώργος Γεωργιόπουλος, Παναγιώτης Μπράμος, Γιάννης Λύτρας, Χαράλαμπος Αριστειδόπουλος, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Τεχνικά Επιμελητήρια, εκπρόσωποι φορέων, στελέχη της Περιφέρειας και των Δήμων κ.ά.

Να αναφερθεί πως μετά τη λήξη της διαβούλευσης που συνεχίζεται εγγράφως ή ηλεκτρονικά μέχρι τις 11 Αυγούστου θα τεθεί προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας. Τέλος η Περιφέρεια θα αναμένει την ΚΥΑ για την ΣΜΠΕ οπότε και αμέσως μετά θα εισαχθεί για ψήφιση ο Αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ Δυτικής Ελλάδας, με την ΚΥΑ της ΣΜΠΕ και τις τρεις γνωμοδοτήσεις που απαιτούνται βάσει νομοθεσίας.

Leave A Reply