Έθεσαν το αίτημα στον Γραμματέα και αναμένουν…

0

Στη βούληση της κυβέρνησης εναπόκειται η δημιουργία κρατικού φορέα διαχείρισης του Φράγματος Πείρου – Παράπειρου καθώς οι δήμαρχοι της περιοχής μετέφεραν το σχετικό αίτημα στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών Γεώργιο Δέδε.

Οι δήμαρχοι αναμένουν την επίσημη απάντηση του Υπουργείου το αμέσως προσεχές διάστημα, αν και η πρώτη γεύση που πήραν ήταν …πικρή εφόσον ο κ. Δέδες εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το εάν αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία η πολιτεία θα μπορέσει να αναλάβει το κόστος διαχείρισης και λειτουργίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περ. Τρίτη στο Υπουργείο Υποδομών, στη διάρκεια της οποίας οι Δήμαρχοι Πατρέων Κώστας Πελετίδης, Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, Ερυμάνθου Θάνος Καρπής, καθώς και οι Πρόεδροι της ΔΕΥΑ Πάτρας Ανδρέας Παπανικήτας και Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Τραχάνης ζήτησαν από τον Γενικό Γραμματέα τη σύσταση κρατικού φορέα διαχείρισης του φράγματος Πείρου – Παράπειρου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αντίστοιχο αίτημα της Δημοτικής Αρχής, που αφορά το φράγμα και συνολικά το θέμα της διαχείρισης του νερού, με βάση και την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, παρέδωσε στον κ. Δέδε.

Το πλαίσιο διεκδίκησης που διεκδικεί η τοπική κοινωνία προβλέπει:

  1. Την αποπεράτωση του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου και τη διαχείρισή του από Εθνικό Δημόσιο Οργανισμό Υδάτων, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Την άμεση υδροδότηση της Πάτρας από τον Ταμιευτήρα της Βαλμαδούρας.
  2. Την κατάργηση του Νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της 60/2000/ΕΚ Οδηγίας της Ε.Ε. και το σύνολο των νόμων που μετατρέπουν το νερό από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα.
  3. Την άμεση πρόσληψη προσωπικού. Την ανάκτηση όλων των μισθολογικών απωλειών των εργαζομένων, στο επίπεδο του 2009 (επίδομα αδείας, δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα).
  4. Την απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη των κατοίκων, στην περιοχή που βρίσκεται ο βιολογικός καθαρισμός.
  5. Την κατάργηση του ΦΠΑ στην τιμή του νερού.
  6. Την τιμολόγηση από τη ΔΕΗ με βιομηχανικό τιμολόγιο, για τις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος.
  7. Τη χρηματοδότηση από Κοινοτικούς και Εθνικούς Πόρους, για την κατασκευή έργων ύδρευσης-αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.
  8. Την απαλλαγή από φορολόγηση των θετικών αποτελεσμάτων των ΔΕΥΑ.

Οι τρεις Δήμαρχοι, διατύπωσαν από κοινού το αίτημα, πως δεν πρόκειται να συναινέσουν στην ανάληψη διαχειριστικής ευθύνης του φράγματος, καθώς το κόστος που θα μετακυληθεί στους δημότες θα είναι δυσβάστακτο! Μάλιστα, προσκόμισαν στοιχεία που καταδεικνύουν πως ήδη σήμερα μεγάλο ποσοστό, ακόμα και της τάξεως του 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δημότες αδυνατούν να καταβάλλουν τα δημοτικά τέλη ύδρευσης και άρδευσης, που είναι σε χαμηλά επίπεδα. Οι δήμαρχοι ανησυχούν διότι το έργο βρίσκεται στην τελική ευθεία παράδοσης – το φθινόπωρο θα παραδοθεί- και εάν η κυβέρνηση δεν αναλάβει να στηρίξει οικονομικά τη σύσταση και λειτουργία του Φορέα, οι Δήμοι δεν θα είναι σε θέση να αναλάβουν το κόστος. Διεμήνυσαν στον κ. Δέδε πως οι δημότες δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν την παραμικρή αύξηση στα δημοτικά τέλη, ενώ την ίδια ώρα τα ταμεία των Δήμων είναι άδεια…

Από την πλευρά του ο κ. Δέδες, φάνηκε να έδειξε κατανόηση στο αίτημα, ωστόσο επιφυλάχθηκε να μεταφέρει το σχετικό αίτημα των Δημάρχων στην κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει επίσημη απάντηση στο προσεχές διάστημα.

Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του έργου, ο κ. Δέδες τόνισε πώς αυτό αναμένεται να γίνει περί τα τέλη Νοεμβρίου και ότι αρχές του 2017 θα ξεκινήσει η παροχέτευση νερού στο φράγμα.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ανδρέας Παπανικήτας, έθεσε υπ’ όψιν του Γενικού το αίτημα του Δήμου Πατρέων, να πάρει το νερό της Βαλμαντούρας.

Leave A Reply