Ξεκινά πιλοτικά η ελεγχόμενη στάθμευση στην Πάτρα

0

Σε εφαρμογή θα τεθεί εντός του Αυγούστου σε πιλοτικό στάδιο το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας ξεκίνησε την προετοιμασία για την ισχύ των μέτρων που αποσκοπούν στο να μπει τάξη στο σημερινό χάος.

Ηδη, τα συνεργεία του Δήμου έχουν ξεκινήσει τις διαγραμμίσεις για τη χωροθέτηση των θέσεων στάθμευσης στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου θα τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης.

Το νέο σύστημα προβλέπει αυστηρά την δίωρη στάθμευση και θα βεβαιώνεται μέσω της χρήσης ειδικής κάρτας (ξυστό), όπου ο δημότης θα μπορεί να την προμηθεύεται από συγκεκριμένα σημεία πώλησης.

Πάνω στην κάρτα ο χρήστης θα σημειώνει ξύνοντας τα κατάλληλα σημεία της κάρτας, την ημερομηνία και την ώρα στάθμευσης του οχήματος και στην συνέχεια θα το τοποθετεί σε εμφανές σημείο του αυτοκινήτου.

Αν παρέλθει το χρονικό όριο, ο δημότης θα είναι υποχρεωμένος να μετακινήσει το αυτοκίνητό του εκτός της περιοχής μεγίστου ορίου στάθμευσης, αφού δεν θα έχει ξανά το δικαίωμα να σταθμεύσει το όχημα εντός της ημέρας στην συγκεκριμένη περιοχή.

Το σύστημα θα λειτουργεί με τη βοήθεια κατάλληλων μηχανημάτων, τα οποία με το αντίστοιχο λογισμικό θα δίνουν τη δυνατότητα στον υπάλληλο να ελέγχει και να εντοπίζει εκείνα τα οχήματα που υπερβαίνουν το μέγιστο χρονικό όριο. Επίσης, θα μπορεί να υποδεικνύει στον υπάλληλο του δήμου, μέσω του γεωγραφικού συστήματος GIS, online ποια οχήματα έχουν υπερβεί το χρονικό όριο της στάθμευσης.

Τόσο το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης όσο και τα έργα που προχωρούν και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, όπως παράδοση της μίνι περιμετρικής, θα αλλάξουν το τοπίο στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας, όπως εκτιμά η Δημοτική Αρχή.

«Προχωράμε στην εφαρμογή των εγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος εντός του καλοκαιριού. Το πρώτο στάδιο θα είναι περίοδος προσαρμογής, που θα συνοδεύεται από την απαραίτητη καμπάνια. Στόχος είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουν εναρμονιστεί πλήρως οι χρήστες, αλλά και οι υπηρεσίες» ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος.

Εκτός από το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης θα λειτουργήσει στην αρχή πιλοτικά, για λιγότερο από ένα μήνα ώστε να περάσει στις κυκλοφοριακές συνήθειες των χρηστών του, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσουν τα πάρκινγκ της λιμενικής ζώνης σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των αστικών συγκοινωνιών της Πάτρας για την ανακούφιση των οδηγών.

Leave A Reply