Κρατικό Φορέα για το Φράγμα Πείρου – Παράπειρου διεκδικεί ο Δήμος Πατρών

0

Τη δημιουργία κρατικού φορέα διαχείρισης του Φράγματος Πείρου – Παράπειρου και την άμεση ολοκλήρωση του έργου, διεκδικεί η Δημοτική Αρχή από το Υπουργείο Υποδομών.

Το σχετικό αίτημα θα τεθεί επί τάπητος κατά τη διάρκεια συνάντησης που έχει προγραμματιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, όπου θα γίνει συζήτηση για το ζήτημα της συνολικής διαχείρισης του νερού, την άμεση ολοκλήρωση του φράγματος και τη διάθεση του νερού για την κάλυψη των αναγκών της πόλης.

Ο Κ. Πελετίδης όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες το πρωί, παρουσία του προέδρου της ΔΕΥΑΠ Ανδρέα Παπανικήτα και του ειδικού συμβούλου Ανδρέα Αντωνόπουλου, η θέση της Δημοτικής Αρχής για την δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος Πείρου – Παράπειρου είναι σαφής, προϋποθέτει την «ομπρέλα» του Δημοσίου και κρατική χρηματοδότηση, άποψη που βρίσκει σύμφωνους και τους δημάρχους των άλλων περιοχών που θα υδροδοτούνται από το εν λόγω έργο.

Οπως είπε, για να ξεκινήσει η λειτουργία του Φράγματος θα απαιτηθεί το ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και προσλήψεις προσωπικού, με τις επικρατούσες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες να το καθιστούν απαγορευτικό.

Οι διεκδικήσεις

Ειδικότερα, για το ζήτημα του φράγματος Πείρου – Παράπειρου, η Δημοτική Αρχή, όπως ανακοίνωσε ο Κ. Πελετίδης, διεκδικεί:

– Την αποπεράτωση του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου που καθυστερεί επί χρόνια η κατασκευή του από τον μεγαλοεργολάβο. Τη διαχείριση του από Εθνικό Δημόσιο  Οργανισμό Υδάτων, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Την άμεση υδροδότηση της Πάτρας από τον Ταμιευτήρα της Βαλμαδούρας.

– Την κατάργηση του Νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της 60/2000/ΕΚ Οδηγίας  της Ε.Ε. και το σύνολο των νόμων που μετατρέπουν το νερό από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα

– Την άμεση πρόσληψη προσωπικού. Την ανάκτηση όλων των μισθολογικών απωλειών των εργαζομένων, στο επίπεδο του 2009 (επίδομα αδείας, δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα)

– Την απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη των κατοίκων, στην περιοχή που βρίσκεται ο βιολογικός καθαρισμός

– Την κατάργηση του ΦΠΑ στην τιμή του νερού

– Την τιμολόγηση από τη ΔΕΗ με βιομηχανικό τιμολόγιο, για τις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος

– Την χρηματοδότηση από Κοινοτικούς και Εθνικούς Πόρους για την κατασκευή έργων ύδρευσης – αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας

– Την απαλλαγή από φορολόγηση των θετικών αποτελεσμάτων της ΔΕΥΑΠ.

«Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού, απαιτεί ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης» τόνισε με έμφαση ο κ. Πελετίδης κάνοντας αναφορά στα σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την ύδρευση, την αποχέτευση και την αντιπλημμυρική προστασία, τα οποία συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς επίσης και στα ζητήματα της διαχείρισης του νερού σε μία περίοδο που – όπως είπαν – στη χώρα μας, στην Ε.Ε. και διεθνώς προωθείται η ιδιωτικοποίηση του νερού, που θα οδηγήσει σε νέες δραματικές αυξήσεις των τιμολογίων ύδρευσης της λαϊκής κατανάλωσης.

Η πολιτική της ΔΕΥΑΠ

«Η στάση της Δημοτικής Αρχής είναι συνεπής με την ανάγκη συνολικής ανατροπής της πολιτικής που εμπορευματοποιεί το νερό, μέσα από την επιχειρηματική κερδοφόρα δράση είτε από ιδιωτικούς ομίλους είτε από δημοτικές και μικτές επιχειρήσεις. Στηρίζουμε την λαϊκή απαίτηση και το δικαίωμα για φθηνό, ελεγμένο ποιοτικά νερό. Γι αυτό στηρίζουμε τον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, στην ανταποδοτικότητα, στην επιβάρυνση του λαού», ανέφεραν.

Παρά τις έντονες ενστάσεις και παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης για τις οφειλές που δεν εισπράττει η ΔΕΥΑΠ, δήλωσαν πως «θα συνεχίσουμε να διευκολύνουμε με όλα τα μέσα τις λαϊκές οικογένειες γιατί αυτές οι οφειλές αφορούν στο σύνολό τους λαϊκές οικογένειες, άνεργους, φτωχούς και εξαθλιωμένους εξαιτίας της ασκούμενης διαχρονικά, αντιλαϊκής πολιτικής. Με την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούμε που παράλληλα στοχεύει στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από μεγάλους καταναλωτές είχαμε αύξηση των εσόδων της ΔΕΥΑΠ».

Ο κ. Παπανικήτας ανέφερε στην Πάτρα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές, τα δίκτυα ύδρευσης είναι πεπαλαιωμένα, τα δίκτυα αποχέτευσης ελιππή, ενώ για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας απαιτούνται 90 εκατ. ευρώ για τους κεντρικούς συλλεκτήριους αγωγούς για την αντιπλημμυρική προστασία και για την αποχέτευση άλλα 40 εκατ. ευρώ!

Οπως ανακοίνωσε η Δημοτική Αρχή όπως για όλα τα σοβαρά θέματα έτσι και αυτό το ζήτημα αυτό, καλούν όλες τις Κοινοβουλευτικές ομάδες να στηρίξουν τις διεκδικήσεις της πόλης.

Θ. Γιανναδάκης: «Απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός»

giannadakisΤην αναγκαιότητα να τεθούν οι βάσεις ενός σοβαρού επιχειρησιακού σχεδίου και όχι απλώς μόνον της συγκρότησης του Φορέα Διαχείρισης επισημαίνει στον «Σ.Ε.» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης, καθώς το έργο μέσα στο φθινόπωρο θα παραδοθεί.

«Η συγκρότηση ενός Φορέα είναι απλή διαδικασία, δηλαδή ως προς το ποιοί θα συμμετέχουν και τι ρόλο θα αναλάβουν. Όμως, το κυρίαρχο θέμα είναι πως θα φτάσει το νερό με την ποιότητα που απαιτείται στον τελικό καταναλωτή κι αυτό έχει πάρα πολλά στάδια. Άρα πρέπει να διασφαλίσουμε, όχι μόνο πως θα λειτουργήσει ο Φορέας σωστά, αλλά να έχει κοινωνικό πρόσημο, να εξασφαλίσει μια ορθολογικότητα στη διαχείριση των υδατικών πόρων και να διασφαλίσει την διανομή του ίδιου του νερού. Επίσης, το δίκτυο διανομής θα πρέπει να έχει έσοδα για την λειτουργία του και την συντήρησή του ούτως ώστε να έχει σε βάθος χρόνου την απαιτούμενη βιωσιμότητα. Ο Φορέας έχει και αναπτυξιακό ρόλο καθώς θα δώσει ευκαιρίες για αύξηση θέσεων εργασίας και του ΑΕΠ της περιοχής. Αυτά, όμως, προϋποθέτουν μια πάρα πολύ σοβαρή συζήτηση», σημειώνει.

Τονίζει, επίσης, πως είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί μια διαδημοτική ΔΕΥΑ που θα έχει τη δυνατότητα προσλήψεων. «Θα πρέπει να σχεδιαστεί πως θα ξεπεραστούν τα σοβαρά προβλήματα, δεδομένου ότι μόνο η Πάτρα έχει ΔΕΥΑΠ που είναι πλήρως συγκροτημένη, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας έχει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, ενώ ο Δήμος Ερυμάνθου δεν έχει καθόλου ΔΕΥΑπαρά μόνον μια δημοτική υπηρεσία. Εξάλλου, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ και πρόβλεψη για το μέλλον.

Το ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος, υπενθυμίζουμε, είχε υποδείξει τη ΔΕΥΑΠ ως τον κατεξοχήν φορέα για μια προγραμματική σύμβαση με τον Φορέα προκειμένου να μπορέσει να τα διαχειριστεί τα αντιλιοστάσια,με τη συνδρομή του κράτους.

Μάλιστα, το Πανεπιστήμιο κοστολόγησε τα ετήσια έξοδα λειτουργίας του Φορέα στα 2εκ. ευρώ και το ΤΕΕ πρότεινε να φτιαχτεί ένα ταμείο εκκίνησης για τον Φορέα γιατί τα πρώτα χρόνια είναι σχεδόν απίθανο να μην έχει ζημιές.

«Πρέπει να εξετάσουμε πώς το ίδιο φράγμα θα αποκτήσει ένα τοπικό χωρικό σχέδιο, να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν χρήσεις που θα επιβαρύνουν την ποιότητα του νερού», καταλήγει ο κ. Γιανναδάκης.

 

 

Leave A Reply