Δίκτυο για την ανάπτυξη με πρωτεργάτη την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος

0

Ως και επιπλέον κοινοτικούς πόρους θα διεκδικήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος  για τις φιλόδοξες πολιτικές στρατηγικές για την υποστήριξη και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι φορείς που συμμετέχουν  στο «Δίκτυο για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στην Δυτική Ελλάδα», πραγματοποίησαν χθες την πρώτη τους συνάντηση, προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Προηγήθηκε εκτενής ενημέρωση για  της σημασία της ευρωπαϊκής  βράβευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος  και ακολούθησε συζήτηση γύρω από την υλοποίηση της  πρότασης για την στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης, με τη συμμετοχή διαφορετικών φορέων της κοινωνίας και με έμφαση στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Είναι το σχέδιο που διακρίθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου διαγωνισμού της Επιτροπής των Περιφερειών κι  έτυχε θετικής αποδοχής στην διαδικασία αξιολόγησης , καθώς , η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έλαβε ένα από τα τρία βραβεία της Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας για το έτος 2017.

Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν το Πανεπιστήμιο Πατρών, τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας,  Ηλείας, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών-ΚΕΠΕ, φορείς οι οποίοι υποστήριξαν τη συμμετοχή της περιφέρειας στη διαγωνιστική συνεργασία προσδίδοντας την απαραίτητη δυναμική  μιας ευρείας συμμαχίας για την από κοινού ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Οι φορείς όρισαν τους εκπροσώπους τους για τη συμμετοχής τους σε αντίστοιχες ομάδες εργασίας, τους οποίους και θέλησε να ευχαριστήσει δημόσια ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Γιώργος Αγγελόπουλος για τη συνεργασία και την υποστήριξη. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα συγκληθεί νέα, διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή και άλλων, κεντρικών φορέων.

‘Μία από τις επόμενες κινήσεις μας θα είναι η τακτική διεκδίκηση επιπλέον  πόρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζήτημα στο οποίο θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχουμε τη στήριξη της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης‘  πρόσθεσε ο κ. Αγγελόπουλος,  τονίζοντας ότι με τις κινήσεις εξωστρέφειας τις οποίες αναπτύσσει η Περιφέρεια μπαίνει με δυναμικό τρόπο στον ευρωπαϊκό χάρτη.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος σε συνεργασία με τις υπόλοιπες δέκα 0περιφέρειες της Ευρώπης που ε΄χουν διακριθεί, διεκδικούν να συγκεντρώσουν τις ιδέες τους και να διαμορφώσουν ένα πρόγραμμα καλών πρακτικών, το οποίο διαμορφώνει μια κοινοτική οδηγία  για την ενίσχυση  της επιχειρηματικότητας.

Η υλοποίηση των περιφερειακών στρατηγικών που βραβεύθηκαν, θα παρακολουθείται καθ’ όλο το 2017 από την κριτική επιτροπή ΕΕΠ. Μετά το πέρας του έτους βράβευσης, η κριτική επιτροπή επισκέπτεται τις βραβευθείσες Περιφέρειες για να εξακριβώσει την πρόοδο που συντελέστηκε και να τους παράσχει μια αντικειμενική γνώμη για τις πολιτικές τους. Τα κύρια αποτελέσματα και τα επιτεύγματα των νικητριών Περιφερειών του ΕΕΠ 2017 θα κοινοποιηθούν και θα συζητηθούν επίσης μεταξύ των περιφερειακών και των τοπικών αρχών, μέσω του δικτύου των ΕΕΠ.

 

Leave A Reply