Χρειάζεται σοβαρότητα

0

  Η κινητοποίηση της 5ης Ιουλίου για το Θαλάσσιο Μέτωπο θεωρούμε ότι είναι το τέλος μιας  περιόδου μαχητικής διεκδίκησης ενός δίκαιου αιτήματος της πόλης, που διήρκεσε δεκαετίες και εξελίχθηκε μέσα από διάφορες φάσεις.

Ταυτόχρονα δείχνει να είναι και η αρχή μια νέας περιόδου δημιουργικής διεκδίκησης της πραγματικής απόδοσης στους Πατρινούς μιας σημαντικής παραθαλάσσιας έκτασης, ικανής να καταστεί για την πόλη ένα ελκυστικό και ταυτόχρονα «χαμογελαστό» πρόσωπό της.

Πολλά σημάδια στην τελευταία κινητοποίηση- σε σύγκριση και με την αντίστοιχη πριν ένα ακριβώς  χρόνο- δηλώνουν ότι ο δήμος και οι διοργανωτές του διατηρούν μεν τις έντονες αμφιβολίες τους σχετικά με τις τελικές προθέσεις της κυβέρνησης, διακρίνουν όμως διαφοροποιήσεις από το παρελθόν και κινούνται σε μια κατεύθυνση δημιουργικού διαλόγου με ορατό ορίζοντα λύσης.

Από την πλευρά επίσης της Κυβέρνησης είναι φανερό ότι εκτός  από το ότι δημοσιοποίησε ένα βελτιωμένο σχέδιο ακόμη πιο προωθημένο  και από αυτό που φαινόταν μέσα από τις προ μηνών έμμεσες τοπικές  διαβουλεύσεις- κυρίως  μέσω του ΟΛΠΑ– είναι διατεθειμένη και σε περαιτέρω συνεννοήσεις.

Πώς αλλιώς εξάλλου να ερμηνευτεί η θετική ένδειξη για προσεχή συνάντηση του Πρωθυπουργού με το Δήμαρχο της Πάτρας, μετά από σχετικό αίτημα του δευτέρου. Μια τέτοια  συνάντηση δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχουν σημάδια παρόμοια με τα παραπάνω.

Επειδή όμως ο διάβολος  κρύβεται στις λεπτομέρειες  θα πρέπει όλα τα μέρη να δουν με ιδιαίτερη σοβαρότητα τα επόμενα βήματά τους ώστε να μην χαθεί μια σημαντική  ευκαιρία για την πόλη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης απαιτείται απόλυτη ειλικρίνεια προθέσεων και αποφυγή τακτικών «ήξεις-αφίξεις» που έχουν χαρακτηρίσει τις έως τώρα σχετικές δεσμεύσεις πολλών κυβερνήσεων αλλά και της παρούσας για το Θαλάσσιο Μέτωπο. Ο ρόλος εδώ των τοπικών κυβερνητικών στελεχών είναι ξεχωριστός.

Από την πλευρά των τοπικών αρχών και κυρίως  του Δήμου αυτό που χρειάζεται είναι να θέσει στο συγκεκριμένο θέμα την αποτελεσματικότητα πάνω από όλα, σε μια φάση που φαίνεται να έχει το «πάνω χέρι».Έστω και με ορισμένες  ασάφειες μπορεί  στην παρούσα φάση να γίνει βασικός κύριος μιας  θαλάσσιας ζώνης, που θα αποτελέσει εφαλτήριο για  πολλές σημαντικές μελλοντικές κατακτήσεις.

Κρίσιμο θέμα, που θα πρέπει να απασχολήσει τους υπευθύνους του δήμου και την πόλη στο επόμενο καθοριστικό διάστημα είναι  η  παραγωγική συσχέτιση της  οριστικής παραχώρησης της λιμενικής ζώνης με την κατασκευή του νέου εμπορικού λιμένα. Το ένα θέμα θα πρέπει να είναι μοχλός επιτάχυνσης του  άλλου  σε όλες τις εκκρεμότητες που θα απομείνουν.

 

 

 

 

 

 

Leave A Reply