Μέτρα κατά της ηχορρύπανσης

0

Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των μελών του Δικτύου Φορέων για την προστασία των πολιτών από την ηχορρύπανση, αναφορικά με τη δυνατή μουσική στον πεζόδρομο της Ηφαίστου και το αίτημα για παρέμβαση των αρμοδίων φορέων, πραγματοποιήθηκε την περ. Τρίτη, ανοικτή συζήτηση στην αίθουσα του ΤΕΕ, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.

Η αύξηση των περιστατικών ηχορρύπανσης και συνεχών καταγγελιών από τους πολίτες της Πάτρας τέθηκε επί τάπητος στην ανοικτή συζήτηση, την οποία συντόνιζε ο αντιδήμαρχοςΠαύλος Στάμος και είχαν προσκληθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για να τοποθετηθούν και να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τις ενέργειες που θα ακολουθηθούν για την καταπολέμηση της ηχορρύπανσης.

Το Δίκτυο Φορέων  δια μέσω του εκπροσώπου του Βασίλη Πασσά, έκανε μια εκτενή τοποθέτηση και πρότεινε συγκεκριμένες προτάσεις που συνοψίζονται στα εξής:

1) Τα μαγαζιά να αναρτούν το ωράριο λειτουργίας μουσικών οργάνων, όπως αναφέρεται στην άδεια και να τηρείται αυστηρά. Να υπάρχει  δυνατότητα ενημέρωσης υπηρεσιών αν κάποιο μαγαζί παραβαίνει ωράριο. Δεν μπορεί όλα τα εμπορικά να τηρούν ωράρια και όχι τα μαγαζιά της νύχτας.

2) Να  αποφασίσει ο Δήμος αν οι πεζόδρομοι είναι για τους πεζούς η θα λειτουργούν σαν προέκταση των μαγαζιών και όχι μόνο ( διέρχονται δίκυκλα, παρκάρουν δίκυκλα κ.λπ.).. Όμως όποια απόφαση πάρουν να τηρηθεί και να γνωρίζουμε με σαφήνεια τι θα χρησιμοποιούν οι πεζοί και τι τα μαγαζιά.

3) Να ξεκαθαρίσει τι σημαίνει μουσικά όργανα, τι σημαίνει λειτουργία  και  ειδικά το καλοκαίρι.  Δίδεται άδεια για μουσική σε εξωτερικό χώρο;  Για να γίνει αυτό χρειάζονται ειδικές προϋποθέσεις. Άραγε εκτός μαγαζιού δεν πρέπει να ακούγεται μουσική.

4) Να  δημιουργηθεί μία επιτροπή παρακολούθησης της εφαρμογής των όποιων αποφάσεων από τους συμμετέχοντες με συντονιστή τον Δήμο, η οποία να έχει τακτικές συναντήσεις 1 φορά τον μήνα. Η επιτροπή αυτή θα λειτουργήσει ως ομάδα  εργασίας, όπου οι εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών θα  συμφωνήσουν σε ένα ελάχιστο πλαίσιο καλής λειτουργίας, που θα είναι από όλους αποδεκτό αλλά ταυτόχρονα θα  αναλαμβάνουν την δέσμευση της τήρησής του. Επίσης θα κάνουν όποιες άλλες παρεμβάσεις συμφωνήσουν, όπως προτάσεις για βελτίωση  θεσμικού πλαισίου κ.λπ.

Την αναγκαιότητα της αγαστής συνεργασίας στο πλαίσιο της εξεύρεσης της χρυσής τομής επεσήμανε από την πλευρά του o πρόεδρος των καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Ν. Αχαϊας Γεώργιος Κοτοπούλης. Παρεμβάσεις έκαναν ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ιστορικού Κέντρου Πάτρας κ. Ρόδης, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Υγιεινής κ. Αγγελόπουλος, ο Υποδ/ντης της Αστυνομικής Δ/νσης Αχαϊας κ. Γκίζας, ο Δ/ντης του 2ου Αστυνομικού Τμήματος κ. Αθανασόπουλος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Στάμος, ενώ από τη Δημοτική Αρχή παρέστησαν και οι αντιδήμαρχοι κ. Πελεκούδας και κ.Μελάς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δικτύου Φορέων, η συζήτηση εξελίχθηκε σε πολύ καλό κλίμα και όλοι οι φορείς ενστερνίστηκαν και δέχθηκαν ευχαρίστως να συμμετέχουν, στην πρόταση του Δικτύου για τη δημιουργία Επιτροπής παρακολούθησης.

Ο κ. Στάμος, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει πολύ σύντομα στη δημιουργία αυτής της Επιτροπής και είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με όλους τους φορείς και όλες τις πλευρές, για την καταπολέμηση του προβλήματος. Τα μέλη του Δικτύου είναι σε στάση αναμονής και περιμένουν να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις.

 

Leave A Reply