Τι συζήτησαν με την Φώφη Γεννηματά οι παραγωγικοί φορείς

0

Η υλοποίηση των μεγάλων οδικών αξόνων, η δημιουργία του εμπορικού λιμανιού της Πάτρας, η έλευση του φυσικού αερίου, η επέκταση του Πηνειού, η συγκρότηση του φορέα διαχείρισης του φράγματος Πείρου- Παραπείρου, η ενίσχυση της οικονομίας, η στήριξη των τοπικών προϊόντων, αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας.

Αυτό τόνισαν στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Η κυρία Γεννηματά άκουσε την αγωνία των παραγωγικών φορέων, οι οποίοι της περιέγραψαν τα σοβαρά προβλήματα της τοπικής οικονομίας εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών και επεσήμανε την ανάγκη διασύνδεσης των υποδομών με τον τουρισμό, το περιβάλλον, τον πρωτογενή τομέα και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Αναφέρθηκε στα τρία προβλήματα της οικονομίας εκτός από το δυσμενές περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, δηλαδή στη στέρηση της ελεύθερης διακίνησης των κεφαλαίων λόγω των capital controls, στην έλλειψη επενδυτικής εμπιστοσύνης και στην διακοπή της χρηματοδότησης από τις τράπεζες και σημείωσε πως είναι απαραίτητος ένας νέος χωροταξικός σχεδιασμός που θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων μαζί με την ολοκλήρωση των μεγάλων αυτοκινητόδρομων. Εξαπέλυσε βέλη κατά της κυβέρνησης για την καθυστέρηση δημοπράτησης των εργολαβιών για την Πατρών- Πύργου, για την απώλεια της ρύθμισης για τους μικρομεσαίους, λέγοντας πως έχει κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ σχετική τροπολογία, όπως επίσης, και για το θέμα της αποχής των εργαζομένων στον ΕΛΓΑ.

Στη σύσκεψη, εκτός από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλ. Μαρλαφέκα, συμμετείχαν, οι Θ. Γιανναδάκης (ΤΕΕ Δ. Ελλάδος), Ν. Παπάκος (Δικηγορικός Σύλλογος), Σ. Μαυρόγιαννης (αγρότες), Σ. Λαμπρόπουλος (ΓΕΩΤΕΕ), Γ. Ρώρος (Εμπορικός Σύλλογος), Γ. Πετράτος (Eνωση Τεχνολόγων Γεωπόνων), Στ. Νικολάου (Εργατικό Κέντρο Πάτρας), κ. Τόγιας (Οικονομικό Επιμελητήριο), Ν. Τζανάκος, κ.ά.

Νωρίτερα, η κυρία Γεννηματά είχε μια εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση για τα θέματα της Αυτοδιοίκησης στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας. Εκεί, τόνισε πως η Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ένας από τους τρεις συμμέτοχους στο κοινωνικό συμβόλαιο που πρέπει να υπάρξει για να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Χαρακτήρισε, απαράδεκτες τις καθυστερήσεις στα μεγάλα έργα και τόνισε πως θα ασκήσει πιέσεις ώστε να προχωρήσουν οι βασικοί αυτοκινητόδρομοι, οι οποίοι καθυστερούν εις βάρος της ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας.

Ο περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας ενημέρωσε την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τις μεγάλες εκκρεμότητες που υπάρχουν στην Δυτική Ελλάδα, λέγοντας πως «νιώθουμε την αδικία διαχρονικά», εφόσον αναπτυξιακά θέματα έχουν «παγώσει», όπως το φυσικό αέριο, η κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων, η δημιουργία δικτύου συνδυασμένων μεταφορών, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Το έργο της Ολυμπίας Οδού και της απόδοσης του θαλάσσιου μετώπου στην πόλη έθεσε ως βασικές προτεραιότητες ο αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Γρ. Αλεξόπουλος.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης της κυρίας Γεννηματά στην Αχαϊα ήταν η Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών, στο Αίγιο όπου τόνισε πως η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι αδήριτη ανάγκη. Ενημερώθηκε από τα μέλη του Δ.Σ. για τις δραστηριότητες της Ένωσης Συνεταιρισμών, τονίζοντας πως «είναι μία πολύ επιτυχημένη εταιρεία, ανθηρή, η οποία έχει εξωστρέφεια, έχει καινοτομία, έχει συλλογική προσπάθεια, έχει ένα εξαιρετικό προϊόν και βεβαίως μπορεί και στηρίζει την περιοχή, χαρακτηρίζοντάς την «όαση για την Αχαΐα».

Leave A Reply