«Μαύρη» επέτειος

0

Ένας χρόνος πέρασε από την επιβολή των capital controls στις ελληνικές τράπεζες.  Μετά το πρώτο σοκ στις 28 Ιουνίου 2015 με τις τράπεζες κλειστές και τις ουρές έξω από τα ATM’ S για να πάρουμε τα 60 ευρώ την ημέρα, συνηθίσαμε να ζούμε με περιορισμούς, με τα 420 ευρώ την εβδομάδα. Η οικονομία, ωστόσο, δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, καθώς περιορίστηκε η κατανάλωση και δυστυχώς πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να βάλλουν λουκέτο. Οι αριθμοί που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΕΣΕΕ το πιστοποιούν σε απόλυτο βαθμό. Τα λουκέτα από την αρχή του 2016 ανέρχονται σε 15.409 και συνολικά 25.990 μέχρι σήμερα, από την επιβολή των capital controls. Την ίδια ώρα, μειώθηκε η ίδρυση νέων επιχειρήσεων κατά περίπου 3.000, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, σημειώθηκε πτώση των εξαγωγών κατά -11,7%, παρατηρήθηκε ύφεση στο -1,3%, αποεπένδυση -2,7%, χρηματοδότηση -1,9%, και μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στο 89,7.

Βεβαίως δεν προέκυψαν όλα τα δεινά της οικονομίας μας από τα capital controls,όπως εύκολα συνηθίζουν οι αντιπολιτευόμενοι στην κυβέρνηση να υποστηρίζουν. Τα λουκέτα και η κρίση έρχονται από πολύ παλιά και βεβαίως θα εκλείψουν αρκετά αργότερα.

Επίσης οι αμαρτίες του παρελθόντος για τους περισσότερους πολιτικούς μας ιδίως όσους κυβέρνησαν επί δεκαετίες αυτόν τον τόπο δεν «ξεπλένονται» στο καζάνι των  capital controls ούτε βεβαίως των νέων περικοπών.

Επομένως είναι επιβεβλημένο, μετά και τις νέες αναταράξεις που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία το Brexit, όσοι διατείνονται ότι ενδιαφέρονται για το μέλλον του τόπου μας να παραμερίσουν  τις ευκαιριακές πολιτικές και να βάλλουν πάνω από  το κομματικό συμφέρον αυτό της χώρας.

Ο λαός έχει αποδείξει ότι μακροπρόθεσμα δεν ξεχνά και τελικά θα ανταμείψει όσους τελικά αλλάξουν την πολιτική τους συμπεριφορά μακριά από λογικές του «χαλίφη στη θέση του χαλίφη».

Η επέτειος των capital controls και όλων όσων τα συνόδεψαν μέχρι σήμερα ας γίνουν μάθημα σε όλους, με πρώτο στόχο ευρείες συναινέσεις, που μπορούν το συντομότερο να συμβάλλουν και στην άρση τους εντός του 2016.

 

 

 

 

Leave A Reply