Ευκαιρίες στη χώρα μας

0

gialeniosΝα αλλάξουμε το δίλημμα των νέων μας-και των γονιών τους- και από το «Φυγή στο εξωτερικό ή ψάξιμο για περισσότερες σπουδές και επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα;» να το μετατρέψουμε σε θετική πρόταση της μορφής «πρόσκαιρη αναζήτηση γνώσεων και εμπειριών στο εξωτερικό με τελικό προορισμό την «πλούσια»  πατρίδα». «Πλούσια» με την έννοια ενός τόπου με τεράστια ιστορία και πολιτισμό, υπέροχο τουριστικό προορισμό, με τεράστιους ανεκμετάλλευτους υλικούς και ανθρώπινους πόρους.

Ελπίδα από τις μικρές επιχειρήσεις

Δύο γεγονότα  επιτρέπουν να συνεχίσουμε σήμερα με ανάλογες σκέψεις. Το ένα αφορά το διαγωνισμό  για τις αθλητικές καινοτομίες που έγινε την περασμένη Παρασκευή από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών  και δείχνει το «δαιμόνιο» των νέων μας και σε έναν τομέα, του αθλητισμού, που δεν έχει συνδεθεί φανερά μέχρι τώρα στη χώρα μας με την επαγγελματική προοπτική , αν εξαιρέσουμε βέβαια τη φιλοδοξία να μοιάσουν οι νέοι μας του Μέσι και του Γκάλη. Ο νικητής του διαγωνισμού (η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών με επικεφαλής τον αν. καθ. της Φαρμακευτικής Σχολής κ Πουλά) αλλά και η επιτυχημένη παρουσίαση μιας αθλητικής καινοτομίας από έναν κορυφαίο μας μέχρι πρότινος διεθνή μπασκετμπολίστα μας , τον Λάζαρο Παπαδόπουλο, δείχνουν τα περιθώρια που υπαρχουν και εντός της χώρας μας για να προσπαθήσουν οι νέοι μας ακόμη και σε αχαρτογράφητα ακόμη πεδία.

Το άλλο γεγονός αφορά μια ομιλία στη Θεσσαλονίκη του  διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), Τζέιμς Καλέγια (πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ).Σύμφωνα με τον ευρωπαίο ειδικό «ο δρόμος εξόδου από τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση για την Ελλάδα πρέπει να περάσει μέσα από την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την απασχόληση. Για να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη, έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα χρειάζεται να εστιάσει σε συγκεκριμένους τομείς -όπως η αγροτική επιχειρηματικότητα, τα τρόφιμα, ο τουρισμός, τα logistics και οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών- όπου κατέχει κάποιο στρατηγικό πλεονέκτημα».Ορισμένα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καλέγια αξίζουν ιδαίτερης αναφοράς. Επισήμανε: «η ανάπτυξη της απασχόλησης στην Ελλάδα προ κρίσης προήλθε κατά κύριο λόγο από τις μικρές επιχειρήσεις, με λιγότερους από εννέα εργαζόμενους. Οι μεγάλες επιχειρήσεις ενδέχεται να δημιούργησαν αξιοπρεπείς οργανωτικές και λειτουργικές δομές, αλλά μόνο το 22% αυτών επέδειξε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της απασχόλησης στο διάστημα 2002-2009. Η κρίση όμως χτύπησε δυσανάλογα τους μικρούς της αγοράς, που έχασαν κατ’ ανάγκη σημαντικά υψηλότερο αριθμό εργαζομένων, σε σχέση με τους μεγάλους».

Από πού οι νέες θέσεις εργασίας;

Με βάση όμως τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καλέγια έδωσε μια ουσιαστική απάντηση  στο ερώτημα «Ποιος θα δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας στη χώρα μας;» Ανέφερε χαρακτηριστικά: Υπάρχει μία πολύ μικρή μειοψηφία, της τάξης του 0,5% του συνόλου, που αντιστοιχεί σε 3000 ήδη υφιστάμενες, ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών, οι οποίες έχουν τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά ώστε να αναπτυχθούν ραγδαία και να απορροφήσουν μεγάλο αριθμό ανέργων. Από αυτές, περίπου οι 2900 είναι μικρές και οι 100 μεγάλες. Παρόλα αυτά, αυτές οι επιχειρήσεις, δεν μπορούν από μόνες τους να καλύψουν τις 1.000.000 θέσεις εργασίας που λείπουν -ούτε καν τις 600.000 που απευθύνονται σε νέους ανέργους. Όλες μαζί μπορούν να δημιουργήσουν μέχρι 200.000 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι μισές θα μπορούσαν να αφορούν νέους, με την προσφορά άμεσης και έμμεσης απασχόλησης. Το 80% αυτών των θέσεων εργασίας εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί από αναπτυσσόμενες ΜΜΕ, όχι από τις μεγάλες επιχειρήσεις».

Τα παραπάνω στοιχεία δεν δείχνουν βεβαίως μια ρόδινη κατάσταση στη χώρα μας. Πόσο μάλλον που ό ίδιος ο κ. Καλέγια τόνισε εξ αρχής στην ομιλία του ότι «τα επόμενα χρόνια πάνω από 640.000 Έλληνες εργαζόμενοι, θα αναγκαστούν να μεταπηδήσουν σε άλλον τομέα εργασίας, καθώς τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας που χάνονται δεν αναμένεται να ανακτηθούν». Επιβεβαιώνουν όμως την διαπίστωση ότι αξίζει οι νέοι μας  να προσπαθήσουν για το μέλλον τους στον τόπο μας, αφού βεβαίως εφοδιαστούν με γνώσεις και όποιοι μπορούν και με διεθνείς εμπειρίες. Ταυτόχρονα ραγδαίες είναι οι εξελίξεις παγκοσμίως που δέιχνουν ότι και το περίφημο «έξω» δεν είναι τόσο λαμπερό όσο παρουσιάζεται. Το BREXIT και οι επιπτώσεις του, είναι ένα μόνο  πρόσφατο τέτοιο δείγμα.

Leave A Reply