Στα άκρα οι σχέσεις γιατρών – ΕΟΠΥΥ για τα «κουρέματα»

0

Ανάστατοι είναι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, από το «οριζόντιο κούρεμα» που -όπως καταγγέλλεται, γίνεται στις αμοιβές τους, με τη δικαιολογία της μη τήρησης της νομιμότητας. Για τυπικούς λόγους περικόπτονται σημαντικά ποσά για τα οποία υπήρξε ευθεία παρέμβαση από την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου, η οποία τυγχάνει και πρόεδρος της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ.

Ο ζωηρός διάλογος που είχαν στο 5ο Forum Υγείας,  ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης με την Άννα Μαστοράκου, υπήρξε προφητικός, καθώς η ανησυχία των συμβεβλημένων γιατρών είναι ότι με αφορμή τυπικές παραλείψεις θα υπάρχουν μεγάλες περικοπές στις αμοιβές.

Στην παρέμβασή της η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, 5ο Forum Υγείας, που διοργάνωσε ο Σ.Ε,  ζήτησε να προστατευτούν οι τίμιοι γιατροί και να μην διασύρεται ένας ολόκληρος κλάδος για μεμονωμένες παραβατικές συμπεριφορές.   «Η  πλειοψηφία των γιατρών ασκεί το επάγγελμα με τίμιους τρόπους. Τον τίμιο συνάδελφο ο Οργανισμός θα πρέπει να τον έχει κορωνίδα. Να τον διασφαλίσει. Αυτό δεν το βλέπουμε» σχολίασε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα πως οι καθυστερήσεις στις πληρωμές λειτουργούν εξοντωτικά για τα ιατρεία.

» Όταν κάνουμε έλεγχο προστατεύουμε τον τίμιο. Χωρίς εκκαθάριση είναι όλοι ίδιοι» απάντησε ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και η κ. Μαστοράκου που τυγχάνει και πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ , αποσαφήνισε:  «Δεν διαφωνούμε με τον έλεγχο.  Υιοθετείται όμως ένα σύστημα το οποίο είναι  οριζόντιο. Αξιώνουμε να βρείτε τις σοβαρές και ομαδικές παραβατικότητες και να μην κάνετε την περιπτωσιολογία σημαία».  Λίγες ημέρες μετά και το ζήτημα προσλαμβάνει νέες διαστάσεις, καθώς  έχει έρθει η ώρα των πληρωμών:

» Παρακαλούμε τη διοίκηση του Οργανισμού να πατάξει την πραγματική παραβατικότητα των εναρμονισμένων πρακτικών και των “ορατών” υπερχρεώσεων στο ΑΜΚΑ των ασθενών και να απεμπολήσει ισοπεδωτικά οριζόντια μέτρα ελέγχου που επιμερίζουν στους τίμιους παρόχους, ανελέητο και άδικο “κούρεμα” για διοικητική αμέλεια ή παράλειψη» τονίζεται σε σχετική επιστολή της ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ προς τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Υπογράφεται από την Άννα Μαστοράκου,  στην οποία καταγράφονται συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως:
– Πνευμονολόγος στην Πάτρα εκτέλεσε παραπεμπτικό ιατρικής πράξης σε ασθενή, αξίας 42 ευρώ κουρεύτηκε 109 ευρώ (αύξηση 259%) για αμέλεια υπογραφής του παραπεμπτικού από τον ασθενή.

– Καρδιολόγος από τη Νίκαια βρέθηκε με 7 παραπεμπτικά !! στα 10 του υποχρεωτικού ελέγχου με έλλειψη υπογραφών, με περικοπή 875 στα 1250 ευρώ της υποβολής, ποσοστό…
70%. Στα 125 παραπεμπτικά της υποβολής του, βρέθηκαν τυχαίως κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο και τα 7 παραστατικά που δεν είχαν υπογραφές!

– Πυρηνικός Ιατρός από Λάρισα εκτέλεσε στις 08/01/2016, παραπεμπτικό που εκδόθηκε στις 29/12/2015 με ημερομηνία λήξης 27/01/2016 αξίας 47,12 ευρώ. Κατά τον έλεγχο της ασφαλιστικής ενημερότητας που έληγε στις 31/12/2015, προέκυψε ότι έγινε αποδεκτό το παραπεμπτικό κατά την καταχώρηση στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ (e-dapy).  Ο Οργανισμός, μη αναγνωρίζοντας τη δική του αδυναμία, καταλόγισε κούρεμα 363,33 ευρώ (προσαύξηση κατά 771%) !

– Μικροβιολόγος από Λάρισα εκτέλεσε παραπεμπτικό αξίας 11 ευρώ στο e-dapy με ένδειξη ελέγχου ασφαλιστικής ενημερότητας αφού προηγήθηκε ενδελεχής έλεγχος στο βιβλιάριο της ασθενούς που έδειχνε ασφαλιστική ενημερότητα μέχρι το τέλος του 2017. Δέχτηκε κούρεμα 283 ευρώ με την προφορική αιτιολογία ότι το βιβλιάριο κάλυπτε την ασθενή σε είδος και όχι σε υπηρεσίες !!! ???

– Διαγνωστικό κέντρο σε Λάρισα που διενήργησε μαγνητική τομογραφία σε κλειστοφοβικό ασθενή αξίας 125,46 ευρώ κουρεύτηκε ποσό 1571 ευρώ !!!, διότι ο αναστατωμένος ασθενής ξέχασε να υπογράψει το παραπεμπτικό.

Το προεδρείο της Eνωσης παραθέτει περιστατικά σύμφωνα με τα οποία οι περικοπές στα χρήματα που διεκδικούν συμβεβλημένοι γιατροί φτάνουν έως και 771% επί του «προβληματικού» παραστατικού.

Το πρόβλημα αποδίδεται στη δειγματοληπτική εκκαθάριση η οποία εφαρμόζεται από τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την οποία -σε περίπτωση που βρεθεί ένα παραστατικό με πρόβλημα- γίνεται αναγωγή της περικοπής στο σύνολο του αιτούμενου ποσού.

Με βάση τα ισχύοντα στη σχέση συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ, ο συμβεβλημένος γιατρός ή θα πρέπει να αποδεχτεί την περικοπή, είτε να υποβάλει ένσταση για να ακολουθηθεί άλλη, διαδικασία ελέγχουν περισσότερο χρονοβόρα, ενώ στην περίπτωση  που  υπάρχει περικοπή με υπηρεσιακό έγγραφο για μη νόμιμη συνταγογράφηση, δεν υπάρχει δυνατότητα για ένσταση, ακόμη κι αν πρόκειται για μια εντελώς τυπική παράλειψη, κάτι για το οποίο είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα Πατρινοί γιατροί  έναντι της ηγεσίας του ΕΟΠΥΥ, στο «τετ α τετ» που είχαν στο  5o FORUM  Υγείας.

Leave A Reply