Θα μπει τάξη στην Ηφαίστου

0

Αποφασισμένος να βάλει τάξη στον πεζόδρομο της Ηφαίστου και να εφαρμοστεί η νομιμότητα προκειμένου να υπάρξει αρμονική συνύπαρξη των καταστημάτων και των μονίμων κατοίκων δηλώνει ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

Τα προβλήματα στην Ηφαίστου ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο μετά τις καταγγελίες των μελών του Δικτύου Φορέων για την Προστασία από την Ηχορρύπανση χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

O δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ερωτηθείς σχετικά παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στην Ηφαίστου και δήλωσε πως έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες να μεριμνήσουν προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή.

«Το παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή και είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε», ανέφερε, σημειώνοντας πως έχουν ανακύψει νομικά ζητήματα.

Η Δημοτική Αρχή έχει ήδη προχωρήσει σε συναντήσεις και επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να προχωρήσουν στη σύνταξη νέας κανονιστικής απόφασης που θα διέπει τους όρους λειτουργίας του πεζοδρόμου της Ηφαίστου.

Μάλιστα, έχουν γίνει επαφές και με τον πρόεδρο του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Ν. Αχαΐας Γεώργιο Κοτοπούλη, ο οποίος έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για την ομαλή συνύπαρξη κατοίκων, καταστηματαρχών και πεζών.

Κοτοπούλης: «Στόχος μας η αρμονική συνύπαρξη»

«Είμαστε σε στενή συνεργασία με το Δήμο προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που παρατηρείται στην Ηφαίστου. Υπάρχει τρόπος για να είναι αρμονική η συνύπαρξη των κατοίκων, των καταστημάτων και των πεζών και έχει εφαρμοστεί σε άλλες περιοχές, όπως στην Πλάκα, στου Ψυρρή, στο Ναύπλιο και σε πολλά νησιά. Θέλω να επισημάνω ότι στην Ηφαίστου δραστηριοποιούνται 25 καταστήματα εστίασης, τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί με το καθεστώς που προϋπήρχε από πέρυσι, ωστόσο οι επιχειρηματίες έχουν αναθέσει σε μηχανικούς να νομιμοποιήσουν τις επιχειρήσεις τους και έχουν καταθέσει προτάσεις στο Δήμο. Κατανοούμε τα προβλήματα, τις ανάγκες των πολιτών, κατοίκων και πεζών και επιβάλλεται να δοθεί λύση. Ωστοσο, πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι δεν είναι όλοι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή παραβάτες».

Φορείς: «Να αποκατασταθεί επιτέλους η νομιμότητα»

Εξάλλου, το Δίκτυο Φορέων για την Προστασία από την Ηχορρύπανση σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ενώνει τη φωνή του με αυτήν των κατοίκων πέριξ της οδού Ηφαίστου τονίζοντας ότι επικρατεί μια εντελώς απαράδεκτη κατάσταση εκ μέρους των καταστημάτων εστίασης που λειτουργούν εκεί, όχι μόνο σε θέματα ηχορρύπανσης αλλά και πλήθους άλλων θεμάτων που δεν άπτονται της νομιμότητας.

«Οι κάτοικοι υποφέρουν, οι δε αρμόδιοι φορείς της πόλης φαίνονται ότι κωφεύουν και δεν είναι διατεθειμένοι για ουσιαστικές παρεμβάσεις αποκατάστασης της νομιμότητας», αναφέρουν τα μέλη του Δικτύου, παραθέτοντας μάλιστα αυτούσια την πιο πρόσφατη καταγγελία των κατοίκων, που περιγράφουν πραγματικά ακραίες καταστάσεις!

«Ως μόνιμοι κάτοικοι των πεζοδρόμων Ηφαίστου, Ηλία Μηνιάτη, Ερισσού, Γεροκωστοπούλου και της πλατείας Μαρκάτου και σε συνέχεια της από 3 Ιουνίου 2016 καταγγελίας μας, επανερχόμαστε και καταγγέλλουμε τις παρακάτω παραβάσεις των καταστημάτων εστίασης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή:

Παραβίαση των ωρών κοινής ησυχίας, ηχορρύπανση λόγω παραβίασης του ορίου της έντασης της μουσικής, διοργάνωσης live μουσικών εκδηλώσεων και χρήσης μουσικών οργάνων ακόμα και έξω από τα καταστήματα, θορυβωδών συζητήσεων, φωνασκιών και διαπληκτισμών, αλλά και από την επέκταση του επιτρεπόμενου ορίου του ενός μέτρου των τραπεζοκαθισμάτων με συνέπεια την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας όχι μόνο οχημάτων έκτακτης ανάγκης αλλά ακόμα και των ίδιων των πεζών. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις τα τραπεζοκαθίσματα εμποδίζουν την πρόσβαση στα σπίτια μας. Επίσης οι καμινάδες της κουζίνας τους συνορεύουν με τα παράθυρά μας, με αποτέλεσμα να αναπνέουμε καπνό και να μη μπορούμε να τα ανοίξουμε», αναφέρουν παραθέτοντας ονομαστική αναφορά 20 καταστημάτων που δημιουργούν προβλήματα.

Τέλος, τα μέλη του Δικτύου Φορέων Κατά της Ηχορύπανσης (Κινηση κατά της Ηχορρύπανσης, Πρόταση, Κοινο_τοπία, ΟΙΚΙΠΑ, Πολίτες Εν Δράσει) καταγγέλλουν πως έχουν δεχθεί λεκτικές απειλές ακόμα και σωματική επίθεση από τους επιχειρηματίες με στόχο να σταματήσουν περαιτέρω ενέργειες και καλούν τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν άμεσα στην αποκατάσταση της νομιμότητας με βαριές ποινές για τους παραβάτες.

Υπενθυμίζουν ότι πριν ένα χρόνο, η αστυνομία παρενέβη για τους ίδιους λόγους που αναφέρονται και ελήφθησαν κάποια μέτρα τα οποία όμως δεν είχαν συνέχεια και επανήλθαμε σε χειρότερη κατάσταση.

«Κύριε Δήμαρχε σε αυτή την πόλη κάποια στοιχειώδη όρια δεν πρέπει να ισχύουν; Θα θέλαμε να τα ξέρουμε, καθώς διαπιστώνουμε ότι τα όρια που θέτει το θεσμικό πλαίσιο καταπατούνται.

Κύριοι των υπηρεσιών της Αστυνομίας, του Δήμου, της Διεύθυνσης Υγιεινής, της Δικαιοσύνης, μας θεωρείτε παράλογους να σας ζητάμε να τηρείτε αυτά που ο νόμος ορίζει και για τα οποία την ευθύνη έχουν οι υπηρεσίες σας; Τελικά σε αυτή την πόλη βολεύονται οι παρανομούντες και οι πολίτες που θέλουν κάποια στιγμή να ησυχάσουν, να κοιμηθούν (αλήθεια ο ύπνος κατάντησε πολυτέλεια), είναι έρμαιο των απειλών και των ασυδοσιών επαγγελματιών που κερδίζουν σε βάρος της υγείας και της ζωής των συμπολιτών τους. Επιτέλους κύριοι, έλεος για τους απλούς πολίτες!», καταλήγουν, κοινοποιώντας την επιστολή τους στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Leave A Reply