Παρουσιάστηκε στην Πάτρα το Φόρουμ Βιομηχανίας

0

H υφυπουργός Ανάπτυξης  αρμόδια για θέματα βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη βρέθηκε χθες στην Πάτρα ως κεντρικό πρόσωπο στην ενημερωτική εκδήλωση στο πλαίσιο του Φόρουμ για την Βιομηχανία,   που πραγματοποιήθηκε με στόχο να γίνουν γνωστοί στην περιφέρεια οι έξι άξονες για τη βιομηχανική ανάπτυξη.

Δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη βιομηχανική ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα, η κ. Τζάκρη πραγματοποίησε επίσκεψη στη ΒΙΠΕ Πατρών και συγκεκριμένα στις επιχειρήσεις Μύλοι Κεπενού, Λιαρομάτη, Πέττας ΑΒΕΕ και στη φαρμακοβιομηχανία CBL.

Κατά την κεντρική της ομιλία  στην Πάτρα η υφυπουργός αναφέρθηκε στα μεθοδικά βήματα που ακολουθούνται στο υπουργείο Ανάπτυξης, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία,  για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων, με στόχο να κατακτήσουν το σοβαρό  κομμάτι της ελληνικής αγοράς, αλλά και να στηριχτεί η εξωστρέφεια τους, ανακοινώνοντας  μάλιστα προς αυτήν την κατεύθυνση την ενθάρρυνση δημιουργίας clusters  σε συγκεκριμένους τομείς.

Η κ. Τζάκρη ανακοίνωση από την Πάτρα την προκήρυξη τριών προγραμμάτων ΕΣΠΑ, μεταξύ των οποίων και ένα που  βγαίνει για πρώτη φορά και αφορά την περιβαλλοντική βιομηχανία, στα πλαίσια του οποίου  προβλέπεται δράση για την αξιοποίηση βιομηχανικών αποβλήτων με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Αναφέρθηκε επίσης στον αναπτυξιακό νόμο και το πακέτο Γιούνκερ, υποδεικνύοντας …δρόμους χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας. Ακόμη, έδωσε έμφαση στην οργάνωση δομών επιχειρηματικότητας  (επιχειρηματικά πάρκα, ΒΙΠΕ κλπ*).

Η υφυπουργός Ανάπτυξης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας με την  απλοποίηση των διαδικασιών που σε πρώτη φάση θα ισχύσει άμεσα για τρεις δυναμικούς κλάδους: Στα τρόφιμα  ποτά, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στον τουρισμό.

Σημαντικό μέρος της ομιλίας της αφιέρωσε η κ Τζάκρη στα αποτελέσματα του Φόρουμ Βιομηχανίας που ήταν και το αντικείμενο της  εκδήλωσης που  διοργάνωσε  η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ο ΣΕΒ Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος, σε συνεργασία με το υπουργείο  Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.  Αναφέρθηκε στο νέο θερμικό όργανο που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή του κράτους και των επιχειρηματικών φορέων.

Το Φόρουμ Βιομηχανίας

Το «Φόρουµ Βιομηχανίας» αποτελεί συντονιστικό όργανο για θέµατα βιομηχανικής και επιχειρηματικής πολιτικής και έχει αποκλειστικά γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα. Λειτουργεί ως βασικό υποστηρικτικό εργαλείο για την επεξεργασία, τη διαμόρφωση και την υποβολή προτάσεων και θέσεων προς την πολιτεία, µε στόχο την άµεση ανάκαµψη και ανάπτυξη της μεταποιητικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα.

Το «Φόρουµ Βιομηχανίας» συντονίζεται και λειτουργεί υπό την επιμέλεια της δεκαμελούς «Συντονιστικής Επιτροπής», υπό τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας και την οργανωτική υποστήριξη 4μελούς ομάδας που αποτελείται από εκπρόσωπο-συντονιστή του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας και τρία στελέχη των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.
Τα μέλη που συμμετέχουν στις Ομάδες εργασίας δεν αμείβονται για τη συμμετοχή του.

Η εκδήλωση

Οι εργασίες  της ενημερωτικής εκδήλωσης φιλοξενήθηκαν  χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου Αστήρ. Την εκδήλωση συντόνισε ο Γιώργος Αγγελόπουλος -Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος. Χαιρέτισαν ο  Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, ο Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος καθ. Κλεομένης Μπάρλος. Τα αποτελέσματα του φόρουμ Βιομηχανίας ανέλυσαν οι Παναγιώτης Πέτρου– Συντονιστής του Φόρουμ Βιομηχανίας Δρ. Μαρία Μανδαράκα-Πρ. Αναπλ. Καθηγήτρια ΕΜΠ, Ζαχαρίας Μαυρούκας-Γενικός Διευθυντής Βιομηχανικής και Επιχειρηματικής Πολιτικής, Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, Υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης & Τουρισμού, Ανδρέας Μουρτσιάδης – Γενικός Διευθυντής Εφαρμογής Κανονισμών, Υποδομών και ελέγχων, Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, Υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης & Τουρισμού,  γ.γ Βιομηχανίας κ. Ευστράτιος Ζαφείρης

Leave A Reply