Σεισμός 2008: Δόθηκαν 200 εκατ ευρώ σε 8 χρόνια για την αποκατάσταση

0

Από σαράντα κύματα έχουν περάσει οι σεισμόπληκτοι του 2008, καθώς η ολοκλήρωση της αποκατάστασης παρουσιάζει καθυστερήσεις.  Εδώ και μια οκταετία συναντούν εμπόδια, τα οποία χρειάζονται χρόνο για να ξεπεραστούν, με αποτέλεσμα ορισμένες από τις  «πληγές» που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος σε Αχαΐα και Ηλεία να παραμένουν ανοικτές. Ο απολογισμός είναι «βαρύτερος» απ’ ότι αρχικά είχε υπολογιστεί. Πάνω από 11.500 κτίρια στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας πληγώθηκαν, με το κόστος της αποκατάστσης να πλησιάζει τα 200 εκατ. ευρώ. 

Στις σοβαρές εκκρεμότητες που έχουν μείνει πίσω είναι η  μη ολοκλήρωση των επισκευών σε σεισμόπληκτα κτίρια, γεγονός που συνδέεται άμεσα με  τη γ’ δόση της δωρεάν κρατικής αγωγής, η οποία μεν καταβάλλεται, πλην όμως ανέκυψε σημαντικό εμπόδιο:  Η  εκταμίευση των χρημάτων εξαρτάται από το πόσο συνεπείς είναι ο δικαιούχος απέναντι στις φορολογικές του υποχρεώσεις. Επίσης, μείζον πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στους επιχειρηματίες των σεισμόπληκτων και πυρόπληκτων περιοχών, οι οποίοι έλαβαν δάνειο με  την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά καθώς συνέπεσε η οικονομική κρίση, δεν κατάφεραν να τα αποπληρώσουν, οπότε οι δανειολήπτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα ξένα funds, στα οποία πρόκειται να πουληθούν και τα δάνεια επιχειρήσεων σεισμόπληκτων και πυρόπληκτων περιοχών. Εξαίρεση και ευνοϊκούς τρόπους αποπληρωμής ζητούν  Επιμελητήρια Αχαίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Ευβοίας και επαγγελματικές οργανώσεις.

Δωρεάν Κρατική Αρωγή

Πέρα όμως από τα προβλήματα, είναι γεγονός ότι οι σεισμοπαθείς του 2008 καλύπτονται με ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα που έχουν δοθεί ποτέ, εκτός Αθηνών. Πρόκειται για την περίφημη Δωρεάν Κρατική Αρωγή που κάλυπτε το 100% των ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό του 2008. Αντίστοιχες καλύψεις δεν υπήρξαν μετ’ έπειτα, χρηματοδότηση αντίστοιχου ύψους από αυτήν.  Ο συνολικός προϋπολογισμός θα φτάσει τα 200 εκατ Ευρώ, δεδομένου ότι υπογράφηκε έως και οι τελευταία αύξηση του προϋπολογισμού, που έχει την έγκριση του αναπληρωτή υπουργού υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, όπως και του   υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξη Χαρίτση και απομένει η υπογραφή του υπουργού Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η πορεία της αποκατάστασης

Μέχρι σήμερα στον ΤΑΣ Αχαϊας  έχουν κατατεθεί 7.343 αιτήσεις για επισκευές κτιρίων, εκ των οποίων υπάρχουν 5039 εγκεκριμένες άδειες που αντιστοιχούν στο ποσό των  71.476.597,31€. Αντιστοίχως, έχουν υποβληθεί 1.619 αιτήσεις για ανακατασκευές σεισμοπλήκτων κτιρίων. Έχουν εγκριθεί 991 για Δωρεάν Κρατική Αρωγή, με εγκεκριμένο ποσό 68.722.854,97€. Το συνολικά εγκεκριμένο ποσό ανέρχεται στα 140.199.452,28€.

Από αυτά έχει εκταμιευθεί το ποσό των 113.820.348,39€ και υπολείπεται το ποσό ύψους 26.379.103,89€.

Ωστόσο, εκκρεμούν άλλες 2.300 αιτήσεις για επισκευές με εκτιμώμενη Δωρεάν Κρατική αρωγή περίπου 15 εκατ ευρώ και άλλες 472 αιτήσεις για ανακατασκευές για τις οποίες θα απαιτηθεί ποσό ύψους 18.190.000 ευρώ. Δηλαδή, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αποκατάστασης απαιτούνται άλλα 60 εκατ. ευρώ.

Οι στρεβλώσεις

Τόσο η ροή χρηματοδότησης του προγράμματος, όσο και οι επιπλοκές που κάθε τόσο εμφανίζονταν από την Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπαθών συντέλεσαν στις σημαντικές καθυστερήσεις που έχουν καταγραφεί. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της ΥΑΣ που το 2012 έβαλε κυριολεκτικά πάγο στον ΤΑΣ Πάτρας ζητώντας να μην εγκρίνουν άλλες άδειες επισκευής ή ανακατασκευής εφόσον υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό του προγράμματος.  Άλλοτε πάλι χρειάστηκαν δεύτερες εγκρίσεις φακέλων από την κεντρική υπηρεσία για να προχωρήσουν οι χρηματοδοτήσεις.

Με τέτοιου τύπου υπηρεσιακές παρεμβάσεις, οι καθυστερήσεις είχαν σημαντικές παρενέργειες στην αποκατάσταση, σε σημείο ακόμη και σήμερα να υπάρχουν σεισμόπληκτες κατοικίες που να κατοικούνται.. Παράλληλα, το γεγονός ότι υπήρξε μακροχρόνια πορεία, χωρίς προγραμματισμό, οδήγησε στο γεγονός να μην υπάρξει καμία ολοκληρωμένη αναπτυξιακή παρέμβαση σε περιοχές, όπως η Κάτω Αχαΐα που επλήγησαν βαριά και θα μπορούσαν να αναγεννηθούν από τα συντρίμμια.

Η Διεύθυνση

Η έλλειψη ενός φορέα με υπηρεσιακές αρμοδιότητες και συντονιστικό ρόλο στο έργο της αποκατάστασης υπήρξε εμφανής. Έλλειψη η οποία επανειλημμένως έχει διαπιστωθεί.  Υπό το πρίσμα αυτό άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας η πρόσφατη εξαγγελία του υπουργού υποδομών Χρήστου Σπίρτζη για την ίδρυση διεύθυνσης φυσικών καταστροφών Δυτικής Ελλάδας.  «Είναι ντροπή που δεν υπήρχε τόσα χρόνια, στην πιο σεισμική περιοχή της Ευρώπης» παρατήρησε ο υπουργός σε δημόσια τοποθέτησή του, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η ανακοίνωση και μόνο ωστόσο, καταδεικνύει την πρόθεση που υπάρχει για τη σύσταση μιας νέας υπηρεσιακής δομής, που ενδεχομένως να συνενώνει το υπάρχον σήμερα ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο είναι πολυδιασπασμένο στους τομείς αποκατάστασης Πάτρας, Πύργου, Καλαμάτας, Κεφαλονιάς και Λευκάδας που λειτουργούν υπό την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια.

Η αναγκαιότητα δεν είναι η πρώτη φορά που αναδεικνύεται. Παλαιότερα υπήρχε προσχέδιο νόμου βάσει των οποίων θα ιδρύονταν δύο Διευθύνσεις Φυσικών Καταστροφών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου θ α μετακινούνταν αντιστοίχως οι υπάλληλοι των τομέων αποκατάστασης.   Στο προσχέδιο γινόταν λόγος για μία ακόμη Διεύθυνση Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδος, χωρίς να αποσαφηνίζονται τα περαιτέρω (προσωπικό, αρμοδιότητες κλπ), τα οποία θα καθορίζονταν με υπουργικές αποφάσεις. Δεν είναι σαφές αν τον ίδιο δρόμο ακολουθεί σήμερα η εξαγγελία του κ. Σπίρτζη, είναι βέβαιο όμως ότι συνιστά αναγκαιότητα, όπως άλλωστε έχει επισημάνει και ο τεχνικός κόσμος, δεδομένης της σεισμικότητας που παρουσιάζει η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τα Ιόνια Νησιά.

Είναι επομένως ώριμες οι συνθήκες οι φορείς της περιοχής να τονίσουν την αναγκαιότητα και να απαιτήσουν την υλοποίηση της εξαγγελίας Στου κ. Σπίρτζη με συγκεκριμένη κατεύθυνση,  δυναμικό και αρμοδιότητες που θα επιλαμβάνεται και θα δραστηριοποιείται άμεσα σε κάθε έκτακτη ανάγκη.

Εμβληματικά κτίσματα αποκαταστάθηκαν, άλλαξαν όψη και ένα εγκαταλείφθηκε

Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, Δικαστικό Μέγαρο Πατρών, Κτίριο Υπηρεσιών Λιμένα Πάτρας και αρκετοί ιεροί ναοί, μεταξύ των οποίων και αυτός της Παντάνασσας χτυπήθηκαν ανελέητα το 2008 από το πέρασμα του Εγκέλαδου.

Μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισαν να αποκαθίστανται οι ζημιές στα μεγάλα και εμβληματικά δημόσια κτίρια της Πάτρας που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό του 2008.

Το Δικαστικό Μέγαρο αποκαταστάθηκε και αποτελεί πλέον κτίριο κόσμημα για την πόλη της Πάτρας. Οι προσπάθειες για την αποκατάσταση του κτιρίου ξεκίνησαν το 2011, όταν χάθηκε ,  λόγω της οικονομικής κρίσης, η ευκαιρία να ανεγερθεί μέσω ΣΔΙΤ νέο δικαστικό μέγαρο στην περιοχή του στρατοπέδου του ΚΕΤΧ. Τότε έγινε επιτακτική η ανάγκη να πραγματοποιηθούν εργασίες στο κτίριο. Το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του κτιρίου ξεκίνησε με την εξεύρεση χρημάτων για επιδιορθώσεις. Το ικανοποιητικό αποτέλεσμα έδωσε ώθηση για τη συνέχιση των εργασιών. Στη συνέχεια τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα ασφαλείας με την τοποθέτηση μαγνητικών πυλών στις δύο εισόδους του κτιρίου. Το εξαιρετικό, όπως χαρακτηρίστηκε, αποτέλεσμα της εξωτερικής αποκατάστασης του κτιρίου οδήγησε στην απόφαση για τον φωτισμό του κατά τις βραδινές ώρες έτσι ώστε να αναδεικνύονται τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του.

Ο Ιερός Ναός Παντανάσσης Πατρών  ανακαινίστηκε πλήρως. Λειτούργησε ξανά 7 χρόνια μετά το σεισμό, στις 21 Νοεμβρίου 2015, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης υπό την επίβλεψη του υπουργείου Πολιτισμού. Ο ιστορικός και μεγαλοπρεπής ναός άνοιξε τις θύρες του στους πιστούς, προκαλώντας θαυμασμό για την ολοκλήρωση του έργου που συνιστά μνημείο, αλλά και κέντρο αναφοράς για την πόλη.

Το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» που εκκενώθηκε πέντε ημέρες μετά το σεισμό, συνεχίζει να βρίσκεται σε φάση ανακατασκευής. Εκτιμάται ότι θα παραδοθεί εντός του 2016, δεδομένου ότι πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον περιορισμένα. Στην πορεία του χρόνου προέκυψαν διάφορα προβλήματα χρηματοδοτικά και τεχνικά που προκάλεσαν σημαντικές καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα το περίφημο πολυώροφο νοσοκομείο να κινδυνέψει αρκετές φορές με απένταξη, εξέλιξη που αποφεύχθηκε και σήμερα βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Το κτίριο Υπηρεσιών Λιμένα εκκενώθηκε αμέσως μετά το σεισμό και σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί κτίριο φάντασμα, καθώς ουδείς αποφασίζει για την τύχη του. Η επισκευή του είναι υψηλού κόστους, δεδομένου ότι πρόκειται για τεράστιο κτίριο με μεγάλες ζημιές. Το ενδεχόμενο της κατεδάφισης δεν έχει αποκλειστεί, αν και έχουν κατατεθεί ενστάσεις από ορισμένους αρχιτέκτονες που επιμένουν στη διατήρησή του, ως κτίσμα αρχιτεκτονικής αξίας.  Ιδιοκτησιακά ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο καλείται  να αποφασίσει πριν καταρρεύσει. Ήδη το Λιμεναρχείο της Πάτρας με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις τονίζει την επικινδυνότητα του κτιρίου.

Συμψηφίζεται με ΕNΦΙΑ, χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία

Δεν έχουν τέλος τα βάσανα για τους σεισμόπληκτους, όπως και τους πυρόπληκτους της Ηλείας, καθώς τελευταία έχουν να αντιμετωπίσουν και τον συμψηφισμό χρεών που σε πολλές περιπτώσεις μπλοκάρει τη δωρεάν κρατική αρωγή.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους, ζητείται το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ να αποσταλούν  στην ΗΔΙΚΑ, προκειμένου να γίνει έλεγχος σχετικά με το ποιος είναι ενήμερος ασφαλιστικά και φορολογικά και ποιος όχι, για να προχωρήσει η καταβολή του ποσού.

Ήδη έχουν γίνει σχετικά διαβήματα από φορείς και πολιτικά πρόσωπα. Ζητούν να  δοθεί απάντηση στο αίτημα που κατατέθηκε προς τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών και Οικονομικών, ώστε το ποσό της αρωγής να εξαιρεθεί από τα διαδικασία παρακράτησης οφειλών για όσους δεν έχουν ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα ένεκα χρεών στην εφορία ή σε ασφαλιστικά ταμεία.

Αν δεν ισχύσει εξαίρεση, τότε θα υπάρξει  αδυναμία των σεισμόπληκτων να ολοκληρώσουν τις εργασίες στις οικίες τους. Το συνολικό ποσό που παραμένει «κλειδωμένο» είναι περίπου 366.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι είναι υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουν συγκεκριμένες εργασίες σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Εάν δεν τηρηθούν τα χρονικά όρια, θα πρέπει να επιστρέψουν έντοκα χρήματα που έχουν λάβει.

Στο μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει έχει παρέμβει το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, ενώ προκλήθηκαν αρκετές αντιδράσεις με κατάθεση ερωτήσεων από βουλευτές της Ηλείας και της Αχαΐας.

13  katsaniotisΝομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να σταματήσει η κατάσχεση για οφειλές προς το Δημόσιο της Δωρεάν Κρατικής Αρωγής, που δίδεται στους πυρόπληκτους και σεισμόπληκτους για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν, ζητάει από την κυβέρνηση ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας και αναπληρωτής γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ανδρέας Κατσανιώτης.

Με ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας, Εσωτερικών και Υποδομών, επισήμανε ότι, στη δύσκολη προσπάθεια που καταβάλλουν οι δικαιούχοι να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες εργασίες αποκατάστασης των κτιρίων τους, μέσω της Δωρεάν Κρατικής Αρωγής (Δ.Κ.Α.), αποτελεί σημαντική τροχοπέδη η κατάσχεσή της για οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο και Ασφαλιστικό Φορέα.

saltariΑντιστοίχως η βουλευτής  Ηλείας  του ΣΥΡΙΖΑ , Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη σε ερώτησή της παρατηρεί: «Η αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων από τους δικαιούχους της δωρεάν κρατικής αρωγής εμποδίζεται από το γεγονός ότι τα ποσά της δωρεάν κρατικής αρωγής που κατατίθενται στους λογαριασμούς των δικαιούχων μπορεί να δεσμεύονται έναντι χρεών προς το δημόσιο και ασφαλιστικό φορέα και ο δικαιούχος να μην τα εισπράξει από το λογαριασμό του για να υλοποιήσει τις εργασίες αποκατάστασης. Κατόπιν των προαναφερθέντων, είναι υπαρκτή η ανάγκη να δοθεί μια λύση, ώστε οι συμπολίτες μας που επλήγησαν από ακραία φυσικά φαινόμενα και η οικονομική κρίση με αντικειμενικούς όρους δεν τους επέτρεψε να ολοκληρώσουν τις εργασίες περαίωσης των κατοικιών τους, να μπορέσουν να το πραγματοποιήσουν».

Τρέχουν τα δάνεια

13 plai nikos tsokosΕπιστολή στον Πρωθυπουργό απέστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Δύμης, με αφορμή τα 8 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό της 8ης Ιουνίου του 2008, που «ισοπέδωσε» και την οικονομία της Δυτικής Αχαΐας.

Συγκεκριμένα, η επιστολή η οποία  κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας, Υπουργείο Οικονομικών, στους Βουλευτές Αχαΐας, τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος, το Επιμελητήριο, τον δήμο Δυτικής Αχαΐας και τις τράπεζες, έχει ως εξής:

«8 Ιουνίου 2008 – 8 Ιουνίου 2016

Ακριβώς οκτώ χρόνια μετά το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου και ακόμη μια κόκκινη γραμμή που ξεπεράστηκε…

Με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης 2 Ιουνίου στη Βουλή από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, τα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου χωρίς καμία εξαίρεση – ακόμη και αυτά των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων  της Δυτικής Ελλάδας – θα μπορούν πλέον οι τράπεζες να τα αναθέσουν προς διαχείριση ή να τα πωλήσουν σε ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρίες ή σε ιδιωτικά funds, αντίστοιχα.

Το θέμα αφορά άμεσα την περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, καθώς είναι πάρα πολλές οι επιχειρήσεις που είχαν λάβει αυτού του τύπου τα δάνεια από όλες τις τράπεζες, μετά τον καταστροφικό σεισμό στις 8.6.2008 με επίκεντρο τη Δυτική Αχαΐα.

Η αποπληρωμή των εν λόγω δανείων θα έπρεπε να γίνει σε βάθος χρόνου μόλις μιας τριετίας και με επιτόκιο 11-12%, όμως είχαν δοθεί διαδοχικές παρατάσεις με καταβολή των τόκων για την διευκόλυνση των δανειοληπτών, με παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου Αχαΐας στο αρμόδιο Υπουργείο, αλλά αυτό δεν έλυσε το πρόβλημα, ίσα-ίσα το γιγάντωσε.

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, σαν σήμερα το έτος 2008 και μετά τον καταστροφικό σεισμό με θύματα 2 συμπολίτες μας, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών και νυν ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ήταν επικεφαλής κλιμακίου που επισκέφτηκε την πόλη μας και κηρύσσοντας τον Δήμο μας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, είχε δεσμευτεί  προσωπικά, ότι θα καταγραφούν οι ζημίες στις επιχειρήσεις και θα αποζημιωθούμε.

Οι ζημίες καταγραφήκαν από κλιμάκια της Περιφέρειας  άλλα αντί  αποζημιώσεων προωθήθηκε τραπεζικός δανεισμός με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου με τρελά επιτόκια δανεισμού και αποπληρωμή μόλις σε 6 εξαμηνιαίες δόσεις.

Πάρα πολλοί συνάδελφοι θέλοντας να επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους, μετά τις καταστροφές που άφησε στο πέρασμα του ο Εγκέλαδος και χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αποζημίωση από το Κράτος για την καταστροφή προϊόντων και επαγγελματικών εξοπλισμών  απευθύνθηκαν στα Τραπεζικά Ιδρύματα.

Αν σε όλα αυτά προσθέσετε ότι χρονικά συνέπεσαν με την έναρξη της κρίσης και τον αγώνα που δίνουν οι συνάδελφοι πασχίζοντας να κρατήσουν τα καταντήματά τους ανοιχτά, γίνεται εύκολα αντιληπτό σε τι κατάσταση έχουν επέλθει, καθώς με τα πολύ υψηλά επιτόκια δανεισμού και με τους τόκους υπερημερίας τα αρχικά κεφάλαια έχουν πολλαπλασιαστεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να  εξυπηρετηθούν.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι με το νέο καθεστώς, τις διαδικασίες που μπορούσε να κινήσει η τράπεζα, θα μπορούν πλέον, άμεσα να κινήσουν οι εταιρείες διαχείρισης και τα funds στα οποία πωλούνται ή ανατίθενται αυτά τα δάνεια.

Ζητούμε:

Πλήρης διαγραφή τόκων και αποπληρωμή του αρχικού κεφαλαίου σε βάθος 20ετίας και καλούμε όλους τους Βουλευτές του Νομού μας και κάθε εμπλεκόμενο να πάρει ξεκάθαρη θέση στο θέμα, με επίσημη τοποθέτηση του, έτσι ώστε να ξέρουμε όλοι ποιος είναι μαζί μας και ποιός απέναντι…

Τώρα θέλουμε τη πραγματική στήριξη σας, όχι άλλα λόγια…

Νίκος Τσώκος

Πρόεδρος Εμπορικού & Επαγγελματοβιοτεχνικού Συλλόγου Δύμης»

*Το ζήτημα των δανείων απασχόλησε και την τελευταία συνεδρίαση  του Επιμελητηρίου Ηλείας, που πραγματοποιήθηκε στη Ζαχάρω.  Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Κ. Νικολούτσος προχώρησε σε μια αναλυτική ενημέρωση για τα θέματα των δανειοδοτήσεων αλλά και για την τύχη των πυρόπληκτων δανείων που βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο του επιμελητηριακού θεσμού καθώς ασκείται μια έντονη πίεση προς εξεύρεση λύσης ώστε να υπάρξουν αποτελεσματικές ρυθμίσεις.

Leave A Reply