Περί αποτελεσματικότητας στους δήμους

0

gialeniosΗ επίτευξη των στόχων μιας διοίκησης στο δημόσιο χώρο που εξαρτάται από την κεντρική εξουσία  μπορεί  να γίνει με πολλούς τρόπους. Προφανώς μέσα από ένα διεκδικητικό πλαίσιο που μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες αγωνιστικές μορφές-πορείες, απεργίες, καταλήψεις κλπ. Ορισμένοι αρκούνται σε αυτές αναμένοντας τα αποτελέσματα των πιέσεών τους, που κάποιες φορές προκύπτουν. Είναι όμως ο αποκλειστικός δρόμος και ο πιο αποτελεσματικός πάντα;

Παραδείγματα  με ενδιαφέρον

Η ιστορία δεν απαντά με ευθύγραμμο τρόπο στο ερώτημα. Γιατί ενώ δικαιώνει τη θέση ότι χωρίς αγώνα δεν γίνεται τίποτα, δεν περιορίζει το πλαίσιο αυτού του αγώνα, όπως συνήθως επιθυμούν διάφοροι πολιτικοί οργανισμοί και βεβαίως δεν αποσυνδέει την αξία των τακτικών και κυρίως τον ρόλο των προσώπων για την τελική επιτυχία μιας προσπάθειας.

Ας δούμε τα παραπάνω σε έναν σημαντικό δημόσιο χώρο αυτόν της Αυτοδιοίκησης. Επειδή παγίως το βασικότερο αίτημα των αυτοδιοικούντων είναι η προσέλκυση πόρων προς όφελος των δημοτών τους από διαφορές πηγές- παράλληλα βεβαίως με άλλα θεσμικά αιτήματα από την κεντρική διοίκηση- αξίζει να αξιολογήσουμε ορισμένα επιτυχή ως προς το αποτέλεσμα παραδείγματα:

Από την τρέχουσα επικαιρότητα το ένα. Πληροφορούμαστε ότι ο  Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης υπέγραψε στην Κίνα- πολύ πριν την επισκεφτεί ο Πρωθυπουργός της χώρας- μια σημαντική συμφωνία. Αφορά  επένδυση 350.000.000 δολαρίων για την τουριστική ανάπτυξη της παραλιακής γραμμής του Μαραθώνα που εκτείνεται σε μία έκταση 15 χιλιομέτρων αλλά και στην χρηματοδότηση με 50.000.000 ευρώ της κατασκευής του ιστορικού μουσείου του Μαραθώνα. Η συμφωνία υπεγράφη με τον επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Δημάρχων κ. Dai Yudong -ο οποίος είναι και πρόεδρος της εταιρείας Dragon Tourist Holding Ltd.

Το δεύτερο παράδειγμα το αντλούμε από έναν δήμο που τακτικά βρίσκεται στην επικαιρότητα για τα επιτεύγματα του τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για τα Τρίκαλα.

Διαπιστώνουμε ότι η ανάδειξη και αξιοποίηση του μύλου Ματσόπουλου του έχει προσφέρει ένα τεράστιο αναπτυξιακό πλεονέκτημα. Αναπτύχθηκε παράλληλα ο περίφημος Μύλος των Ξωτικών πόλος προσέλκυσης εκατονταδων χιλιάδων επισκεπτών. Αξιοποιήθηκαν δύο έργα ΕΣΠΑ στο εσωτερικό του μύλου  ενώ ταυτόχρονα στον ίδιο  χώρο αναπτύχθηκαν δεκάδες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Στον ίδιο Δήμο είδαμε να προσφέρεται τεράστια παγκόσμια δημοσιότητα και από την καινοτομία  του λεωφορείου χωρίς οδηγό σε αστικό περιβάλλον, μέσω μιας κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας.

Ευκαιρίες υπάρχουν…

Σε πολλούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες ανά τη χώρα  και σίγουρα στους πολίτες της Ημαθίας το όνομα του δικηγόρου Γιάννη Χασιώτη παραπέμπει  στον δήμαρχο που εύρισκε τρόπους να πετυχαίνει τους στόχους του. Ως επικεφαλής της δημοτικής αρχής  Βέροιας για αρκετά χρόνια, όπως μαρτυρούν πολλές πηγές αλλά και τα  έργα που υπάρχουν στην περιοχή του, κατάφερνε να ανοίγει πόρτες ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης  και να αξιοποιεί εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Υποδείκνυε στους κάθε φορά  υπεύθυνους της κεντρικής διοίκησης τρόπους και κονδύλια έχοντας προφανώς συγκροτήσει μια ικανή ομάδα συνεργατών για αυτό. Μόνο το σημαντικό παράδειγμα της  σημερινής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολλαπλής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) που ίδρυσε -αρχικά ως Δημοτική Επιχείρηση Τοπικής Πολιτιστικής Κοινωνικής Ανάπτυξης ( ΔΕΤΟΠΟΚΑ)- και αποτελεί και σήμερα σημείο αναφοράς για τον παραγόμενο πολιτισμό στον Δήμο Βέροιας και αιχμή του δόρατος για ολόκληρη την Ημαθία, αρκεί. Με  εκατοντάδες εκδηλώσεις κάθε χρόνο, με ένα ευρύ δίκτυο δραστηριοτήτων αποτελεί « ένα δυναμικό εργαλείο τοπικής ανάπτυξης. Διαμορφώνει ενεργούς και ενημερωμένους πολίτες, ικανούς να εκτιμήσουν, να  δομήσουν μια κοινωνία που με τη σειρά της διαμορφώνει τους όρους ολοκληρωμένης ανάπτυξης», όπως δηλώνει ένα από  τα παλαιότερα διευθυντικά στελέχη της.

Τα παραπάνω παραδείγματα είναι ενδεικτικά μιας αποτελεσματικής δραστηριότητας δημοτικών φορέων στη χώρα μας. Υπάρχουν δεκάδες ακόμη παρόμοια. Το επαναλαμβάνουμε: Δεν απαξιώνουν τους μαζικούς αγώνες των πολιτών για να διεκδικήσουν δικαιώματα για ένα καλύτερο αύριο. Δηλώνουν όμως ότι χειροπιαστά αποτελέσματα προκύπτουν από αυτούς που ξέρουν να  αγωνίζονται αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουν να  αξιοποιούν, ελισσόμενοι με γνώση και ανάλογες τακτικές, κάθε προσφερόμενη ευκαιρία προς όφελος όσων εκπροσωπούν. Και τέτοιες ευκαιρίες σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο υπάρχουν πολλές ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης.

Leave A Reply