Μέχρι σήμερα 285.155 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί στις κλινικές του Ιδιωτικού Θεραπευτηρίου

0

Περισσότεροι από 20 εισηγητές – εκ των οποίων αρκετοί ομότιμοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών και γιατροί που υπηρέτησαν για χρόνια τη δημόσιο σύστημα υγείας – παρουσίασαν τις πρωτοποριακές μεθόδους που ακολουθούνται  στο  ιδιωτικό θεραπευτήριο Ολύμπιον. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι «μετακόμισε» εκεί,  ένα σημαντικό μέρος της επιστημονικής γνώσης που αναπτύχθηκε και καλλιεργήθηκε στο ΠΠΝΠ.

«Είμαστε εφάμιλλοι μονάδων του εξωτερικού» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά και δόθηκε έμφαση σε θεραπείες και εξοπλισμό που ξεχωρίζουν στον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο της υγείας. Υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, όχι σπατάλες και μειωμένες ημέρες νοσηλείας είναι η συνταγή που εμπιστεύονται οι ασθενείς. Μέχρι σήμερα 285.155 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ.

Στα επιδημιολογικά δεδομένα της Χειρουργικής Κλινικής τη δεκαετία 2006-2016 αναφέρθηκε ο Απόλλωνας Ζυγομαλάς, γενικός Χειρουργός . Ο Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Πατρών, τ. Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Π.Π.Ν.Π Απόλλωνας Ζυγομαλάς αναφέρθηκε στις μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται  στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε επεμβάσεις παγκρέατος, ήπατος , χοληφόρων και σύνθετες , όπως ογκολογικές επεμβάσεις αφαίρεσης πολλαπλών οργάνων

Για την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μίλησε ο  Χρήστος Στράτης, Γενικός Χειρουργός . Εστίασε στη λαπαροσκόπηση και σε επεμβάσεις που έγιναν για πρώτη φορά στην Πάτρα (ΟΛΥΜΠΙΟΝ) και είναι αντιμετώπιση βουβωνοκήλης, τοποθέτηση σωλήνα Kehr , τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου, αντιμετώπιση καρκίνου παχέος εντέρου, αφαίρεση ινομυώματος. υστερεκτομή, όπως επίσης Περισσότερες από 300 λαπαροσκοπικές γυναικολογικές επεμβάσεις

Η Ανάπτυξη της Θωρακοχειρουργικής στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, ήταν το θέμα που ανέλυσε ο  Νικόλαος Παναγόπουλος, Θωρακοχειρουργός . Στα 4 χρόνια λειτουργίας της Θ/Χ έχουν επισκεφθεί  πάνω από 1000 ασθενείς τα τακτικά ιατρεία κι έχουν πραγματοποιηθεί  90 μείζονες επεμβάσεις θώρακος, με μέσο όρο νοσηλείας τις 5 ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τα επιδημιολογικά στοιχεία και την εμπειρία της Χειρουργικής Κλινικής του ΟΛΥΜΠΙΟΝ στον καρκίνο του μαστού , την εμπειρία από τις συντηρητικές χειρουργικές επεμβάσεις μαστού  μετέφερε ο Νικόλαος Κατσιάκης, Γενικός Χειρουργός. Με βάση τη στατιστική του 2004 , όπως είπε  1/8 γυναίκες – 12% των γυναικών θα εμφανίσουν καρκίνο μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής τους

Ο Ευάγγελος Τζωρακολευθεράκης, Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Πατρών αναφέρθηκε  στην εφαρμογή συγχρόνων τεχνικών στο Καρκίνο Μαστού και το Μελάνωμα .

Η  Μαρία Παπαβασιλοπούλου, Ιατρός Ακτινοδιαγνώστρια αναφέρθηκε στη Μαγνητική μαστογραφία  που είναι επικεντρωμένη στην μελέτη των μαστών και είναι συμπληρωματική προς την μαστογραφία και το υπερηχογράφημα και

δεν τις υποκαθιστά. Μπορεί να ανιχνεύσει βλάβες σε πρώιμο στάδιο, συγκριτικά με την μαστογραφία και το υπερηχογράφημα.

Ο Δημήτρης Σιαμπλής, Ομότιμος Καθηγητής Επεμβατικής Ακτινολογίας Πανεπιστήμιο Πατρών αναφέρθηκε στις νεότερες εξελίξεις στην Επεμβατική Ακτινολογία

Ο Ανδρέας Καρατζάς, Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης,  μίλησε για τα «Νεότερα δεδομένα στην απεικόνιση του λεπτού και παχέος εντέρου»

Η Βασιλική Νικολοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Γαστρεντερολογίας Πανεπιστημίου Πατρών εστίασε στη Νόσο CROHN. Είναι συχνότερη στις γυναίκες (1,2:1), πιό συχνή σε λευκούς-Εβραίους και υψηλού κοινωνικοοικονομικού  επιπέδου. Στην Ελλάδα εκδηλώνεται  1-10 περιπτώσεις /100000 πληθυσμού /έτος με τάση ανόδου στη Κρήτη, ενώ η συχνότητα της νόσου στο νομό Ιωαννίνων είναι πολύ χαμηλή.

Η Μαρία Μυλωνά, Ιατρός Ακτινοδιαγνώστρια, αναφέρθηκε στην Αξονική Στεφανιογραφία. Είναι αναίμακτη, δεν απαιτείται δηλαδή καθετηριασμός αρτηρίας όπως συμβαίνει στην κλασική στεφανιογραφία.  Είναι γρήγορη και με ελάχιστα ποσοστά επιπλοκών. Δεν απαιτεί την παραμονή του ασθενούς στην Κλινική . Είναι ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ, ΕΥΚΟΛΗ  και ΑΚΙΝΔΥΝΗ και έχει ήδη λάβει τη θέση της στην καθημερινή κλινική πράξη όσον αφορά στη διερεύνηση της στεφανιαίας νόσου

Πέτρος Καραμανάκος, Νευροχειρουργός μίλησε για τη χρήση των βλαστοκυττάρων στη θεραπεία της εκφύλισης του μεσοσπονδυλίου δίσκου της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Ο Παναγιώτης Σαλονικίδης, Ορθοπαιδικός, Επιστημονικός Διευθυντής Ορθοπαιδικής ΟΛΥΜΠΙΟΝ παρουσίασε την αντιμετώπιση παραμορφώσεων άκρου ποδός με την μέθοδο P.B.S. Τα πλεονεκτήματα μεταξύ άλλων είναι άμεση βάδιση   (ΑΜΈΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΊΟ) , δεν χρειάζεται γενική αναισθησία ή επισκληρίδιος, δεν υπάρχει πόνος , δεν χρειάζεται νοσηλεία , δεν υπάρχουν ουσιστικά οι γνωστές αντιαισθητικές ουλές στο  δέρμα  και διασφαλίζεται πλήρης επάνοδος σε πλήρη δραστηριότητα περίπου στο 2μηνο.

Στην Αρθροσκοπική Αντιμετώπιση Παθήσεων Ώμου αναφέρθηκε  Ανδρέας Παπαδόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός- Αρθροσκόπος.  Είναι ελάχιστα παρεμβατική χειρουργική των αρθρώσεων μέσω μικρών οπών  (Γόνατο, Ώμος, Ισχίο, Ποδοκνημική, Αγκώνας, Καρπός).

Για τις νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των Εγκεφαλικών επεισοδίων μίλησε η Δήμητρα Βελτσίστα, Νευρολόγος  κι εστίασε στην ενδοφλέβια θρομβόλυση

Ο Ιωάννης Βλαχομήτρος, Φυσίατρος αναφέρθηκε στο δικαίωμα του ασθενούς για αποκατάσταση και παρέπεμψε στις παροχές του Κέντρου Αποκατάστασης.

Η Ανθή Ακτύπη, Αιματολόγος  αναφέρθηκε στην πορεία της αιματολογικής κλινικής:  Εξετάστηκαν 5.183 ασθενείς , νοσηλεύτηκαν 1.352 ασθενείς και έγιναν 1100 συνεδρίες χημειοθεραπείας και πραγματοποιηθήκαν 300 περίπου παρακεντήσεις μυελού των οστών.

Θεόδωρος Κουρέλης, Παθολόγος-ογκολόγος αναφερθηκε στη μάχη κατά του καρκίνου , επικεντρώνοντας στα πλεονεκτήματα του ιδιωτικού τομέα.

Ο Παντελής Μπάρλας, επιστημονικός σύμβουλος Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής έκανε αναδρομή στη 10 ετή  της λειτουργία.

Η Μαρίνα Στρούμπου, πνευμονολόγος παρουσίασε το έργο του Πνευμονολογικού Τμήματος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ιατρείο διακοπής καπνίσματος, αλλά και στο ιατρείο μελέτης ύπνου σημειώνοντας με έμφαση ότι το 6% του πληθυσμού αντιμετωπίζει διαταραχές ύπνου, οι οποίες σχετίζονται με την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων.

Εκτενής αναφορά στις διαταραχές ύπνου έκανε η Χριστίνα Αλεξοπούλου, πνευμονολόγος – εντατικολόγος, υπεύθυνη του Ιατρείου Ύπνου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Όπως είπε, η πιο συχνή διαταραχή ύπνου είναι η αυπνία, που απασχολεί το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών. Η πιο επικίνδυνη μορφή και η πιο συνηθισμένη είναι το Σύνδρομο Αποφρακτικής Άπνοιας, το οποίο όμως, όπως είπε, αντιμετωπίζεται.

Στη συνέχεια, ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος Κωνσταντίνος Χρυσανθόπουλος αναφέρθηκε στην προσφορά της Παθολογικής Κλινικής στα χρόνια της κρίσης.

«Η Παθολογική Κλινική όλα αυτά τα χρόνια, επί διευθύνσεως Κων/νου Ρασιά μέχρι και σήμερα, έχει 18.400 επισκέψεις και 8.500 ημερήσιες νοσηλείες ενώ οι θάνατοι ανέρχονται μόνον 1,4% (370). Δεν αντιμετωπίζουμε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις καθώς πληρούμε όλα τα μέτρα με γνώμονα την ασφάλεια των ασθενών. Στο Νεφρολογικό μας Τμήμα έχουμε 70.000 – 75.000 αιμοκαθάρσεις μέσα στα 11 χρόνια», τόνισε ο κ. Χρυσανθόπουλος κάνοντας επί μέρους αναφορά σε κάθε τμήμα του Παθολογικού Τομέα.

Την εκδήλωση συντόνισαν ο  Κωνσταντίνος Χρυσανθόπουλος, Ομότιμος καθηγητής Παθολογίας Παν. Πατρών, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Θεραπευτηρίου ΟΛΥΜΠΙΟΝ και ο Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, Γενικός Χειρουργός

Φ. Παπαβασιλόπουλος: Να στηριχτεί και ο ιδιωτικός τομέας

Την εκδήλωση έκλεισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Θεραπευτηρίου ΟΛΥΜΠΙΟΝ Φώτης Παπαβασιλόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους, ιατρικό και λοιπό προσωπικό για τη συνεισφορά του στα θεαματικά αυτά αποτελέσματα της Κλινικής, εφόσον «το 99% των ασθενών που μας επισκέπτεται πηγαίνει στο σπίτι του…».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα «Η Υγεία από μια άλλη οπτική γωνία» έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πιστή τήρηση των κανόνων από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι σήμερα προκειμένου το ΟΛΥΜΠΙΟΝ να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.

Αναφερόμενος στο κόστος για τον ασθενή, κατέδειξε πως «η υγεία δεν είναι ακριβότερη στον ιδιωτικό τομέα απ’ ότι στο δημόσιο. Η διαφορά όμως έγκειται στο ότι στο δημόσιο δεν πληρώνει ο ασθενής από την τσέπη του αλλά πληρώνουμε όλοι μέσω της υπέρογκης φορολόγησης και δυστυχώς οι πόροι κατασπαταλώνται».

Σημείωσε ότι το ΕΣΥ χρήζει επανασχεδιασμού μετά από τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του, πρέπει να γίνουν νέοι Οργανισμοί διότι υπερτιμήσαμε τις ανάγκες, είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να αλλάξει και το Προεδρικό Διάταγμα για τα Ιδιωτικά Κέντρα Υγείας (Νόμος 1991) που επιβάλλει λειτουργία 10 κλινών για μια ειδικότητα.

«Σήμερα κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για αναδιάρθρωση των υπηρεσιών των δημοσίων Νοσοκομείων και περιστολή δαπανών, διότι η σπατάλη συνεχίζεται», είπε χαρακτηριστικά. Και προσέθεσε: «Υπάρχει και η άλλη προοπτική, να νοικοκυρέψουμε το Δημόσιο Τομέα και να στηριχθεί και ο ιδιωτικός τομέας με σωστό προγραμματισμό», καυτηριάζοντας την πολιτική του ΕΟΠΥΥ που αυξάνει τη συμμετοχή των ασθενών αλλά και τη… γραφειοκρατία!

Καταλήγοντας ανέφερε πως το Ολύμπιον παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις, είναι σε συμφωνία με όλες τις τράπεζες και με τον ερχομό των νέων γιατρών αλλά και την προσφορά όλων των αφανών ηρώων τα πρώτα δείγματα κάνουν λόγο για ανάκαμψη.

Leave A Reply