Καμπανάκι για παιδική παχυσαρκία, κάπνισμα, αλκοόλ και αμβλώσεις

0

Στην κορυφή της παιδικής παχυσαρκίας βρίσκεται η χώρα μας, καθώς ένα στα τέσσερα παιδιά (ποσοστό της τάξεως 40%), είναι υπέρβαρα! Η υπερβαρότητα στα αγόρια ανέρχεται στο 34% και στα κορίτσια στο 30%, ενώ σύμφωνα με τις έρευνες το 28% των παχύσαρκων ενηλίκων ήταν και υπέρβαροι ανήλικοι!

Επίσης, ένα στα τρία παιδιά, ηλικίας από 3-12 ετών, έχουν σωματικό βάρος πάνω από το κανονικό, ενώ 1 στα 400 – 500 παιδιά στην Ελλάδα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι ο σακχαρώδης διαβήτης θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια και υπολογίζεται ότι το 2025 θα αγγίζει το 7,3% του γενικού πληθυσμού. Την ίδια ώρα, σοκάρουν τα στοιχεία που δείχνουν πως το υψηλότερο ποσοστό των μαθητών που καπνίζουν καταγράφεται σε ηλικία 13-15 ετών καθώς επίσης ότι το 60% των παιδιών ηλικίας από 13-19 ετών έχουν καταναλώσει αλκοόλ και μάλιστα στα 13 τους χρόνια έχουν μεθύσει τουλάχιστον μία φορά!

Ολα τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της άκρως ενδιαφέρουσας και επιτυχημένης εκδήλωσης με θέμα: «Πρόληψη και προαγωγή υγείας στη σχολική κοινότητα» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής (Τομέας Δημόσιας Υγείας), στο πλαίσιο του 4ου Forum Υγείας, που διοργάνωσε η εβδομαδιαία εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων», το απόγευμα του περ. Σαββάτου, στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Αστήρ».

Ολοι οι εισηγητές κατέτειναν στο γεγονός ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη να ενταχθεί η πρόληψη και η προαγωγή υγείας στη σχολική κοινότητα, προκειμένου να αποτελέσει την ασπίδα για τη νέα γενιά.

«Το σχολικό πλαίσιο παίζει ρόλο κλειδί και είναι ένα προνομιακό πεδίο για την προώθηση, την εφαρμογή και την εμπέδωσή της αγωγής υγείας και της προαγωγής υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπαιδευτικός, διδάκτωρ Αγωγής Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μαρία Φρούντα, η οποία ήταν η πρώτη ομιλήτρια της στρογγυλής τράπεζας.

Σημείωσε, δε, ότι η υγεία δεν είναι σημαντική μόνο για την ευημερία των ατόμων και της κοινωνίας, είναι και απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη ενός λαού.

42 εκατ. παιδιά υπέρβαρα παγκοσμίως

Ο γενικός γιατρός, διδάκτωρ Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Πέτρος Κωνσταντινόπουλος επικεντρώθηκε στο θέμα της παιδικής παχυσαρκίας παρουσιάζοντας τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, όπου έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

«Το 2013 εκτιμάται ότι ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών ηλικίας <5 ετών ήταν πάνω από 42 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα κατέχουμε την πρώτη θέση στην παιδική παχυσαρκία», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το 33% των αγοριών ηλικίας από 10 – 12 ετών σύμφωνα με έρευνα του 2013 ήταν υπέρβαρο και το 11% παχύσαρκο, ενώ στα κορίτσια το ποσοστό ήταν 28% και 10% αντίστοιχα. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως εάν συνεχιστούν οι αυξητικές τάσεις το 2025 θα φθάνουν τα 70 εκατομμύρια!

Σημείωσε, επίσης, ότι πολλές οικογένειες, ιδίως στις χώρες που έχουν πληγεί οικονομικά περισσότερο, έχουν αναγκαστεί να μειώσουν τις δαπάνες τους σε τρόφιμα, και έτσι τελικά να καταναλώνουν φθηνότερα και λιγότερο υγιεινά τρόφιμα, με αποτέλεσμα η παχυσαρκία να αυξάνεται.

200.000 αμβλώσεις  το χρόνο

Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που παρουσίασε ο χειρουργός γυναικολόγος- μαιευτήρας, Αντώνης Ανδριώτης, αναφορικά με το ποσοστό των εφηβικών κυήσεων που στη χώρα μας καταλαμβάνουν το 10,3% του συνόλου των κυήσεων, αλλά και με τον αριθμό των εκτρώσεων που ξεπερνά τις 200.000, αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από των γεννήσεων.

Παράλληλα, κατέγραψε ότι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (Σ.Μ.Ν.) εμφανίζουν έξαρση τα τελευταία χρόνια. «Εχουμε 100.000 νέα περιστατικά την ημέρα. Ποσοστό 60% αφορούν πληθυσμό κάτω των 25 ετών και το 30% αυτών προσβάλλει ηλικίες κάτω των 20 ετών. Η αναλογία στις ηλικίες 14-19 είναι 2:1 (γυναίκες/άνδρες). Η διάγνωση ΣΜΝ είναι συχνότερη στους σεξουαλικά δραστήριους εφήβους (σε σχέση με τους ενήλικες). Το 25% των εφήβων αναπτύσσουν ΣΜΝ πριν την αποφοίτησή τους από το Λύκειο», ανέφερε ο κ. Ανδριώτης, υπογραμμίζοντας πως «η σεξουαλική αγωγή μπορεί και απαιτείται να είναι παιδαγωγική παρέμβαση».

Σημείωσε ότι τα παιδιά που δεν έχουν επαρκείς γνώσεις για θέματα σεξουαλικής υγείας κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης, ενώ έχει καταδειχθεί ότι τα προγράμματα, σχεδιασμένα με συγκεκριμένες προδιαγραφές έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία και ευεξία του μαθητικού πληθυσμού.

Βράβευσαν δύο πρωτοπόρους

Δύο προσωπικότητες που έχουν πολυετή προσφορά στην αγωγή υγείας στη χώρα μας, τον Υγιεινολόγο, τ. επίκουρο καθηγητή του ΤΕΙ Πατρών Γιάννη Δετοράκη, αλλά και την πάρεδρο ε.θ. Αγωγής Υγείας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Ματίνα Στάππα, βράβευσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας δρ. Παναγιώτης Πλώττας, στο τέλος της εκδήλωσης, παρουσιάζοντας αναλυτικά τα πλούσια βιογραφικά τους και τη σπουδαία συνεισφορά τους στην αγωγή υγείας.

«Η αγωγή υγείας δεν είναι υπόθεση των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, είναι υπόθεση των γονέων, του σχολείου και της κοινότητας. Νόμοι υπάρχουν, αλλά δεν εφαρμόζονται. Χρειάζεται πολιτική βούληση και διάθεση συνεργασίας για να υλοποιηθεί η πρωτογενής πρόληψη στα σχολεία, τα οποία αντανακλούν την κοινωνία μας. Πρέπει να χτίσουμε, όλοι μαζί δάσκαλοι, γονείς και κοινότητα, προσωπικότητες με αυτοεκτίμηση, υπευθυνότητα που να προασπίζουν την υγεία τους», υπογράμμισε η κυρία Στάππα, εξαίροντας το πάθος των μελών του Ινστιτούτου για τον αγώνα του και ευχαρίστησε για την τιμή στο πρόσωπό της.

Ο κ. Δετοράκης, πρωτοπόρος στην περιοχή μας με πλούσια κοινωνική δράση, δήλωσε συγκινημένος και είπε μόνο ένα μεγάλο «ευχαριστώ», ενώ προέτρεψε τους νέους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας.

Απαιτείται συντονισμός φορέων και ευαισθητοποίηση

Ενδιαφέρουσες προτάσεις εμπέδωση της αγωγής και προαγωγής της υγείας στους νέους κόντρα στο… ρεύμα της εποχής, κατέθεσαν από την πλευρά τους οι σπουδαστές του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά και εκπρόσωποι φορέων προσεγγίζοντας το θέμα.

«Πάνω από το 60% των παιδιών που είναι υπέρβαρα πριν από την εφηβεία θα είναι υπέρβαρα στην πρώιμη ενήλικη ζωή. Η παιδική παχυσαρκία συνδέεται στενά και με παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη τύπου 2, ορθοπεδικά προβλήματα, ψυχικές διαταραχές, χαμηλές μαθησιακές επιδόσεις στο σχολείο και χαμηλότερη αυτοεκτίμηση. Μεταξύ των υπέρβαρων εφήβων, τα ποσοστά του μεταβολικού συνδρόμου (ΜΣ) έχουν ανέλθει στο 30% έως 50%», ανέφερε ο Δ. Καπνίσης, φοιτητής Ιατρικής του Παν/μιου Πατρών, ενώ η Θεοδώρα Χατζηλυγερούδη (φοιτήτρια επίσης Ιατρικής) επικεντρώθηκε στις καταχρήσεις των εφήβων, π.χ. κάπνισμα και αλκοόλ, ενώ παρουσίασε μελέτες που δείχνουν πως η κατάθλιψη αυξάνεται στην εφηβεία και μάλιστα το 50% των ψυχικά ασθενών είχε σημάδια από την ηλικία των 15 ετών.

Τόνισε πως η στόχευση των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας θα πρέπει να διέπεται από: τήρηση πλαισίων, κανόνες στο κυλικείο, ενημέρωση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών, καθιέρωση θεσμού του ιατρού στη σχολική μονάδα, εγχειρίδιο αγωγής υγείας που να ενταχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία, στροφή στη μεσογειακή διατροφή και την άσκηση, αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος, ευαισθητοποίηση γονέων και κοινότητας για την πρόληψη καθώς επίσης συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Η Μαρίνα Ρηγάτου, φοιτήτρια του Τμήματος ΠαιδαγωγικήςΕκπαίδευσης του Παν/μίου Πατρών επεσήμανε πως τα παιδιά από το Δημοτικό θα πρέπει να αποκτήσουν τις γνώσεις και όλα τα απαραίτητα εφόδια για το μέλλον τους, υπογραμμίζοντας πως το ιδανικό θα ήταν το μάθημα της ένταξης Αγωγής Υγείας στην Α΄ Βάθμια Εκπαίδευση να γίνεται από γιατρό, ενώ πρότεινε την ανάπτυξη δραστηριοτήτων όπως θεατρικό παιχνίδι που ενισχύει την αυτοεκτίμηση του ατόμου.

Τον σημαντικό ρόλο που παίζει η οικογένεια στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας ανέδειξε η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Πατρέων, Φωτεινή Συριώτου – Κυπραίου. «Η αγωγή υγείας αρχίζει από το σπίτι και συνεχίζεται στο σχολείο. Πρέπει εμείς οι γονείς να πιστέψουμε στην πρόληψη γιατί έχουμε χρέος απέναντι στα παιδιά μας να τα μπολιάσουμε με σωματική και ψυχοκοινωνική υγεία», ανέφερε χαρακτηριστικά καυτηριάζοντας τη σημερινή πραγματικότητα όπου η πρόληψη και η αγωγή της υγείας δεν αποτελούν παρέμβαση στην εκπαίδευση.

Την σπουδαιότητα υγιών προτύπων και συμπεριφορών στα παιδιά επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας «Ο Αγ. Χαράλαμπος» Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος. «Εάν αιμοδοτούσε το 6% του πληθυσμού μας η χώρα μας δεν θα είχε ανάγκη εισαγωγής μονάδων αίματος από το εξωτερικό και δεν θα είχαμε το άγχος για τους ασθενείς…» τόνισε εμφατικά, σημειώνοντας παράλληλα πως η σχολική κοινότητα ευαισθητοποιείται στα καλέσματα για εθελοντική προσφορά αίματος. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως από τις 1800 μονάδες αίματος που συνέλεξαν το 2015 οι 200 προέρχονταν από εκπαιδευτικούς και γονείς και πρότεινε η εθελοντική αιμοδοσία να μπει σε κάθε σχολείο.

Ο Αλέξανδρος Αθανασούλιας, εκπαιδευτικός, πρόεδρος του παραρτήματος Κοινωνιολόγων Πάτρας, υπερθεμάτισε στο ότι «κοινός παρανομαστής είναι το σχολείο» και πρότεινε να υπάρξει ευαισθητοποίηση και συνεργασία γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικής κοινότητας για τον καλύτερο συντονισμό στη διαχείριση του ζητήματος.

Χαιρετισμό απηύθυνε εκπροσωπώντας τον Γ.Γ. του Υπ. Παιδείας ο περιφερειακός σύμβουλος Α  και Β΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Γιαννόπουλος συγχαίροντας τους διοργανωτές για την επιτυχημένη εκδήλωση.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, δρ. Παναγιώτης Πλώτας εξήρε τους ομιλητές για τις ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις και ιδιαιτέρως την κυρία Ματίνα Στάππα, η οποία συντόνισε από κοινού με τον γενικό ιατρό Δημήτρη Λιάνα τις εργασίες της στρογγυλής τράπεζας, και όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, τονίζοντας με έμφαση: «Στόχος μας είναι να ενταχθεί η αγωγή υγείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης».

Leave A Reply