Η δωρεά Μίντζα και το μήνυμά της

0

Από την περ. Τετάρτη η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών έχει εμπλουτιστεί επισήμως και με μια ακόμη σπουδαία συλλογή, την σπουδαιότερη από όσες διαθέτει,  μέσω της δωρεάς περίπου 4.000 βιβλίων και τριών πινάκων ζωγραφικής που ανήκαν στον συλλέκτη και παλαιοπώλη Θεόδωρο Μίντζα.

Ανάμεσα στα βιβλία περιλαμβάνονται εκδόσεις λαογραφίας, ιστορίας τέχνης και λογοτεχνίας, δεκάδες λευκώματα, βιβλία παλαιότερων αιώνων που φτάνουν μέχρι και το 1539 και η συλλογή της εφημερίδας Ρωμιός από το 1883 έως το 1918, ενώ μεγάλο μέρος των βιβλίων έχουν σχέση με την Πάτρα. Επιπλέον δωρήθηκαν δύο πορτρέτα του Μίντζα από τον ζωγράφο Γιώργο Μαυροειδή, καθώς και ένας πίνακας του Βέλγου ζωγράφου Dominique Charles Fouqueray με  άποψη του λιμανιού της Πάτρας.

Ο Θόδωρος Μίντζας (1934 – 2012) γεννήθηκε στην Πάτρα και  δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά ως παλαιοπώλης,  πρωτοπορώντας στο χώρο  με πανελλήνια ακτινοβολία και προσφορά.

Η ζωή και η προσφορά του  έχει καταγραφεί  στο λεύκωμα «Ο αγαπητός κ. Θ. Κ. Μίντζας» που εκδόθηκε το 2014 από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Μουσείο.

Για την αξία της δωρεάς και την προσφορά του Θ. Μίντζα μίλησε στην εκδήλωση της Τετάρτης ο συγγραφέας Βασίλης Λαδάς που έπαιξε σημαντικό ρόλο για να φτάσει η συλλογή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάτρας.

Η σημαντική προσφορά της συλλογής του  φέρνει στην επιφάνεια τον τεράστιο πλούτο που βρίσκεται «στα σεντούκια» αυτής της πόλης και στον οποίο  πολλές φορές και με διάφορες αφορμές   έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν στον Σ.Ε.

Ταυτόχρονα όμως αναδεικνύει και την ανάγκη να βρεθεί ένα αποτελεσματικό δίκτυο αξιόπιστων αποδεκτών που θα πείσουν τους κατόχους του πλούτου αυτού να τον θέσουν στη διάθεση της κοινωνίας  και των ερευνητών.

Ο δήμος της Πάτρας, που στο παρελθόν  είχε εστιάσει αρκετά σε αυτήν την ανάγκη (θυμίζουμε την μεταστέγαση και την αξιοποίηση στο Παλαιό Νοσοκομείο της σημαντικής συλλογής του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης) οφείλει και με την παρούσα δημοτική αρχή να δώσει και σε αυτόν το τομέα προτεραιότητα αξιοποιώντας και συντονίζοντας ακόμη περισσότερο  τις υπάρχουσες δομές  αλλά  και κάθε νέα  προσφορά  που προκύπτει.

Leave A Reply