Γυρίζουμε σελίδα;

0

gialeniosΜπαράζ παρεμβάσεων κυβερνητικών στελεχών θα έχουμε το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο του συνθήματος  «γυρίζουμε σελίδα». Η χθεσινή απόφαση το Euro Working Group έδωσε το λάκτισμα για να ξεκινήσει από πλευράς κυβέρνησης προσπάθεια πειθούς ότι πλέον μπαίνουμε σε αναπτυξιακή τροχιά.

Αναπτυξιακές ενστάσεις

Ήδη σήμερα έχουν προγραμματιστεί και στην περιοχή μας  παρουσίες υπουργών που σε επίπεδο κομματικών εκδηλώσεων αλλά και αναπτυξιακών διαβουλεύσεων θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις αντιστροφής του κλίματος. Στο βασικό οπλοστάσιο των κυβερνητικών στελεχών ο νέος αναπτυξιακός νόμος που μετά από  πολύμηνο τοκετό βρίσκεται πλέον στη Βουλή και η περιβόητη δόση που όλο έρχεται αλλά κάπου σκαλώνει, με τη χθεσινό βέβαια «πράσινο φως» από το EWG να δείχνει ότι εντός του Ιουνίου θα εκταμιευτεί.

Σε ότι αφορά τον αναπτυξιακό νόμο βλέπουμε να έχει δημιουργήσει ένα κατ’αρχήν θετικό κλίμα στους  εκπροσώπους των βασικών παραγωγικών φορέων της χώρας, ταυτόχρονα όμως εγείρονται και βασικές ενστάσεις που παρουσιάζονται σήμερα στη σελίδα …. Ιδιαίτερα εύστοχες είναι και οι παρατηρήσεις στο άρθρο του Α.Κατή που φιλοξενούμε σήμερα στη σελίδα 11, ιδίως για τις εκκρεμότητες επενδύσεων από τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους αλλά και για τη μείωση των άμεσων επιδοτήσεων και η σημαντική αύξηση επιδοτήσεων μέσω φορολογικών απαλλαγών, που με τα σημερινά δεδομένα της οικονομίας καθιστούν μη ελκυστικό το νέο νόμο.

Να σημειώσουμε βεβαίως και το αρνητικό κλίμα που υπάρχει σε σχέση με τις προβλέψεις του νέου αναπτυξιακού νόμου και στην αντιπολίτευση, που θέτει εκτός των άλλων και θέμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης σε ότι αφορά τον ρόλο της επιχειρηματικότητας για την ανάπτυξη.

Εν προκειμένω και επειδή η μέχρι τώρα κυβερνητική εμπειρία δείχνει αν επιβεβαιώνει τους αντιπολιτευτικούς φόβους,  η όποια  αλλαγή σελίδας χρειάζεται άμεσες πειστικές απαντήσεις στις βασικές στοχεύσεις του νέου αναπτυξιακού και ιδίως σε ότι αφορά:

-Την έμπρακτη στήριξη  της   παραγωγικής δραστηριότητας, της καινοτομίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

–  Την ουσιαστική και όχι στα λόγια απλοποίηση της γρφειοκρατίας

– Την εύρεση πραγματικών πόρων του επενδυτή την ώρα που τους χρειάζεται εφ’όσον προχωράει η επένδυσή του.

– Την εμπέδωση κλίματος πραγματικής φορολογικής εμπιστοσύνης και σε αυτούς που προβλέπει στα άρθρα του ο νέος νόμος (επενδύσεις άνω των 20 εκατ.) αλλά με διάφορες προβλέψεις που χρειάζεται να αποφασιστούν και σε επενδύσεις χαμηλότερου προϋπολογισμού.

Δόσεις, ΕΣΠΑ και αντιδράσεις

Σχετικά με την ουσιαστική χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας από τα χρήματα της πολυαναμενόμενης δόσης  των 7,5 δις. Οι περισσότεροι αναλυτές διαβλέπουν ότι πέραν των καθορισμένων δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, που θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των 7,5+2,8 δις ποσών των συνολικών δόσεων για το 2016, τελικά στην πραγματική οικονομία θα καταλήξουν ελάχιστα ποσά. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να διαψευστούμε.

Υπάρχουν όμως  και ορισμένες άλλες σημαντικές αναπτυξιακές προτεραιότητες που θα καθορίσουν το περιεχόμενο της νέας σελίδας. Αυτές κυρίως  αφορούν  τους βασικούς πόρους χρηματοδότησης της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια που έχουν να  κάνουν με τα  προγράμματα ΕΣΠΑ και τα πακέτα Γιούνκερ αλλά και την τις συνθήκες που θα δημιουργηθούν για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Σε κάθε βέβαια περίπτωση το βασικότερο ρόλο για το αν η επόμενη σελίδα θα είναι  φωτεινή ή μαύρη θα έχει να κάνει με τις κοινωνικές αντιδράσεις και την έντασή τους στο προσεχές μέλλον. Η φοροκαταιγίδα   των νέων μέτρων, οι χωρίς τέλος αυξήσεις και η διαρκής φτωχοποίηση όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν δείχνουν το φωτεινό μέρος της επόμενης μέρας. Και ο κατευνασμός τους δεν μπορεί  να προκύψει μόνο με επικλήσεις περί «δίκαιης ανάπτυξης» ούτε με χρεοκοπημένες συνταγές λαϊκής παραπλάνησης.

Leave A Reply