Προβληματισμός κόντρα στους πανηγυρισμούς

0

Ζούμε στην επόμενη ημέρα της 1ης αξιολόγησης μετά και το χθεσινό έκτακτο Υπουργικό συμβούλιο όπου ο Πρωθυπουργός “σάλπισε” την αναπτυξιακή πορεία του τόπου.

Δεν συνδυάστηκε όμως παρά την αρχική κυβερνητική αισιοδοξία η χθεσινή διαγγελματική παρουσία του Α.Τσίπρα με  θετικές αποφάσεις της ΕΚΤ για τα ομόλογα της χώρας μας, μιας και «θα πρέπει να εφαρμοστούν πρώτα οι προαπαιτούμενες δράσεις, προκειμένου να έχουμε απόφαση για το waiver» όπως επεσήμανε ο Μάριο Ντράγκι.

Όμως παρά αναπτυξιακούς τόνους και την προσπάθεια δημιουργίας θετικού κλίματος στην κοινή γνώμη, η σκληρή πραγματικότητα που ενισχύθηκε από την 1η Ιουνίου  από τις  ανατιμήσεις σε πλειάδα αγαθών και υπηρεσιών, δηλώνει ευθαρσώς ότι  λογαριασμός δεν βγαίνει. Και δεν υπάρχουν πλέον, όπως έχουμε ξαναγράψει, και τα περίφημα «μαξιλαράκια» της ελληνικής κοινωνίας, που έξι χρόνια τώρα συγκρατούν την διάρρηξή της. Οι συντάξεις των γηραιότερων δεν επαρκούν ούτε για τα φάρμακά  τους, οι μισθοί όσων έχουν ακόμη δουλειά κινούνται στα όρια της επιβίωσης και ακόμη κάτω και το όποιο «λίπος» σε μεγάλο βαθμό έχει καταναλωθεί, μετά από τόσο καιρό πολλαπλής απορρόφησής του.

Εμπρός βέβαια σε αυτήν την πραγματικότητα η κοινωνία ακόμη στέκει ζαλισμένη από τα αλλεπάλληλα «κροσέ» που δέχεται στο επίπεδο διαβίωσής της αλλά και από τις συνεχείς διαψεύσεις στις ελπίδες της.

Την ίδια ώρα το πολιτικό σκηνικό άγεται και φέρεται από θέματα που αποπροσανατολίζουν την κοινωνία, με τελευταίο εξ αυτών την περιβόητη αποκάλυψη και τροπολογία για τις οφσόρ των πολιτικών. Ένα θέμα στο οποίο τελικά υπάρχει σύγχυση για το ποιος  τελικά ωφελήθηκε από την όλη διαχείριση του και ποιος έχασε.

Σε κάθε βεβαίως περίπτωση χαμένοι είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι πολίτες που το πρόβλημά τους δεν είναι οι εξωχώριες καταθέσεις τους αλλά η επιβίωσή τους εντός της χώρας τους.

Η στάση τους είναι το μεγάλο ερωτηματικό για το μέλλον του οποιουδήποτε σχεδιασμού τριετίας του Πρωθυπουργού αλλά και για  τα όποια σχέδια της αντιπολίτευσης.

Η όλη κατάσταση παρομοιάζεται με ένα τοπίο γεμάτο εύφλεκτα υλικά  έτοιμο ανά πάσα στιγμή να εκραγεί από μια σπίθα.

Οι διαρκώς ογκούμενες εργατικές αντιδράσεις στη Γαλλία αλλά  και σε πολλές ακόμη ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε συνδυασμό με το «καυτό» προσφυγικό –παρά την προσωρινή ύφεσή του- θα πρέπει να προβληματίσουν τους πάντες.

Leave A Reply