Να αξιοποιήσουμε το «Έτος Ελλαδος-Ρωσίας»

0

Η σημερινή επίσκεψη Πούτιν στη χώρα μας  υπενθυμίζει σε επίπεδο κορυφής ότι το διανύουμε το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας, που αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για πολύπλευρη σύσφιξη των ελληνορωσικών σχέσεων.

Η  Πάτρα και ευρύτερα η περιοχή συγκεντρώνουν σημαντικά δεδομένα για να έχουν προνομιακή αξιοποίηση των ευκαιριών που πυροδοτεί ένα τέτοιο διακρατικό τιμητικό έτος.

Με αιχμές τον Άγιο  Ανδρέα, το Πανεπιστημιακό μας δυναμικό αλλά και το πολιτιστικό και αρχαιολογικό ειδικό βάρος της ευρύτερης περιοχής, είναι εφικτός ο μετασχηματισμός της περιφέρειάς μας σε έναν τόπο διαρκούς προσέλκυσης  επισκεπτών από την Ρωσία και άλλες ορθόδοξες ανατολικές χώρες.

Μάλιστα χωρίς ιδιαίτερες προσπάθειες και εξ αιτίας των νέων γεωπολιτικών δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου η Αχαΐα αναμένεται φέτος να  υποδεχτεί 26.000 Ρώσους τουρίστες  μέχρι και τον Οκτώβριο, καθώς  έχουν προγραμματιστεί  72 τουλάχιστον πτήσεις που θα αφιχθούν στο αεροδρόμιο του Αράξου από τη Μόσχα και τη Λευκορωσία, ενώ καταγράφονται πλέον  και πολλές  μεμονωμένες επισκέψεις, που  συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου «χτίζοντας» γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας για το μέλλον.

Θετικές είναι και ορισμένες ακόμη συνεργειες που λαμβάνουν χώρα όπως η πρόσφατη υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών και του Ρωσικού κέντρου αεροδιαστημικής έρευνας TsAGi, που αποτέλεσε αφορμή και για μια σημαντική εκδήλωση αυτήν την εβδομάδα από το Εργαστήριο Τεχνολογίας & Αντοχής Υλικών του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Θετική καταγράφηκε και η συμμετοχή  της ΠΔΕ στην Διάσκεψη που διοργάνωσε το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, με θέμα τον Προσκυνηματικό και Θρησκευτικό Τουρισμό στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 .

Όλα όμως τα παραπάνω θετικά και αρκετά ακόμη δεδομένα για την περιοχή που καταγράφονται αναλυτικά σήμερα στο σχετικό αφιέρωμα του Σ.Ε, δεν μπορούν μεμονωμένα να αποτελέσουν το εφαλτήριο που θα ωθήσει στη δημιουργία μόνιμων και σταθερών δεσμών με μια χώρα που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής μας.

Αν συνολικά για αυτήν την ανάπτυξη  τονίζουμε διαρκώς ότι απαιτείται ουσιαστικός συντονισμός πρωτοβουλιών και στόχων ειδικότερα για την εμβάθυνση των σχέσεών μας με τη Ρωσία απαιτούνται στοχευμένες δράσεις με την στρατηγική αξιοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων της περιοχής.

Το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας ήδη βρίσκεται στο μέσον του και οι φορείς της περιοχής έστω και στο και πέντε αξίζει να κινητοποιηθούν εντονότερα με συντονισμένες πρωτοβουλίες και με το βλέμμα στραμένο στο μέλλον.

Leave A Reply