Σημαντικές παρεμβάσεις από πολιτικούς και επιχειρηματίες στο Βιομηχανικό Συνέδριο του ΣΕΒ

0

Με βασικά μηνύματα «Παράγουμε αξία. Εξάγουμε παντού. Δημιουργούμε δουλειές» πραγματοποιήθηκε, με ιδιαίτερη επιτυχία, το Βιομηχανικό Συνέδριο του ΣΕΒ στις 23-24 Μαΐου 2016, στο ξενοδοχείο Hilton.

Στο Συνέδριο που είχε ως κεντρικό θέμα: «Η Ελλάδα πέρα από την Κρίση. Ισχυρή Βιομηχανία για Καινοτομία, Ανάπτυξη και Δουλειές» εξετάστηκαν οι προϋποθέσεις και οι αναγκαίες παρεμβάσεις για μία βιομηχανική στρατηγική στην Ελλάδα με αναφορά στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας στο διεθνές περιβάλλον, αλλά και στα μαθήματα από την Ενιαία Αγορά και στις προκλήσεις για το μέλλον. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στο πως θα γίνουν επενδύσεις στη χώρα μας με στόχο τη γεφύρωση του επενδυτικού χάσματος που αφήνει η κρίση και την αντιμετώπιση των αιτιών και συνεπειών της, ως θεμέλιος λίθος της οικονομικής επανεκκίνησης, αλλά και ποιοι είναι οι δυναμικοί κλάδοι της οικονομίας.

Εμφαση δόθηκε στην αναγκαιότητα της ενσωμάτωσης της πρωτοβουλίας της Ευρώπης για την Κυκλική Οικονομία στην πολιτική και αναπτυξιακή ατζέντα της Ελλάδας, με στόχους την επανεκκίνηση των επενδύσεων, την παροχή πληροφόρησης, τη θέσπιση κινήτρων και την καθοδήγηση των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς και τον μετασχηματισμό της διαχείρισης, ανακύκλωσης, αποθήκευσης και επαναχρησιμοποίησης των απορριμμάτων από πεδίο αντιπαράθεσης σε ευκαιρία αμοιβαία επωφελών λύσεων.

Μάλιστα, έγινε παρουσίαση μελέτης για την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας σε επιλεγμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και την καταγραφή του υφιστάμενου κανονιστικού και νομοθετικού πλαισίου στη χώρα μας, επισημαίνοντας πως «η κυκλική οικονομία μπορεί να αποτελέσει μοχλό αλλαγής του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου, ανατρέποντας τις τάσεις αποεπένδυσης που επικρατούν και δίνοντας ώθηση σε νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας».

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης ως προς την υφιστάμενη κατάσταση της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα, είναι:

► Η ανάγκη νομοθετικής και κανονιστικής μεταρρύθμισης στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας

► Η αποσπασματική, μέχρι σήμερα, υιοθέτηση κυκλικών μοντέλων από ορισμένους κλάδους, στο πλαίσιο ελλιπούς βιομηχανικής «συμβίωσης»

► Η ελλιπής κατανόηση και εφαρμογή κυκλικών μοντέλων, με έμφαση στη φάση του τέλους ζωής των προϊόντων και όχι στη φάση του σχεδιασμού

► Η ανάγκη σημαντικής βελτίωσης της διαχείρισης των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων

► Η χαμηλή διείσδυση δευτερογενών καυσίμων σε ορισμένες βιομηχανικές χρήσεις

► Η ανάγκη σημαντικής βελτίωσης της διαχείρισης των απορριμμάτων τροφίμων

► Η ανάγκη εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου, ειδικότερα σε θέματα επικίνδυνων αποβλήτων

► Η αντιμετώπιση των εμποδίων στην αγορά των αποβλήτων

Στο συνέδριο συμμετείχαν ανώτατα στελέχη κορυφαίων βιομηχανικών επιχειρήσεων της Ελλάδας, εμπειρογνώμονες από μεγάλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτείας, ενώ το «παρών» έδωσε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας καθ. Κλεομένης Μπάρλος και ο διευθυντής του Συνδέσμου Νίκος Κοτσώνης.

Στον χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έκανε λόγο και για την είσοδο της χώρας σε μια νέα φάση, περιγράφοντας τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, είπε ότι ετοιμάζεται σχέδιο που θα περιλαμβάνει νέα αναπτυξιακά εργαλεία, ενώ επισήμανε ότι θεσμοθετήθηκε το μόνιμο συμβούλιο ανάπτυξης.

Επίσης, τόνισε ότι ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, επισημαίνοντας πως το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα εκταμιευθούν 9 με 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, πολλά θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή των προμηθευτών του Δημοσίου.

«Οι τράπεζες γυρίζουν σελίδα»

Στη συνέχεια, ξεκίνησαν οι συνεδρίες με συμμετοχές διακεκριμένων επιχειρηματιών και μάνατζερ. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Eurobank, Νικόλαος Καραμούζης, επισήμανε ότι οι τράπεζες γυρίζουν σελίδες. Έχουν επαρκή κεφάλαια, καλύπτουν τις επισφάλειες και έχουν τα κεφάλαια για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη. Εκτίμησε ότι ο κίνδυνος του Grexit οδεύει προς το μηδέν και πως οι ευκαιρίες για τη χώρα είναι μπροστά. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα είναι δύσκολη.

«Πρόθεσή μας είναι να αναδιαρθρώσουμε βιώσιμες επιχειρήσεις, ώστε να επανακάμψουν», ανέφερε ο κ. Καραμούζης, τονίζοντας παράλληλα ότι οι υγιείς επιχειρήσεις είναι αυτές που πληρώνουν το κόστος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, επισήμανε ότι το ενεργειακό κόστος, το ύψος των φόρων, το κόστος χρήματος είναι πράγματα που πρέπει να εξομαλυνθούν στην Ελλάδα για να γίνουν επενδύσεις και τόνισε πως η Ελλάδα φαίνεται ότι κάνει μια στροφή στον ρεαλισμό και μάλιστα από μια αριστερή κυβέρνηση.

Ο Μιχάλης Στασινόπουλος, εκπροσωπώντας την ΕΛΒΑΛ, την Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου, είπε, μεταξύ άλλων, ότι το παλιό μοντέλο της κατανάλωσης και του υπερδανεισμού έχει τελειώσει, τονίζοντας πως το κράτος πρέπει να γίνει έμπρακτος σύμμαχος της παραγωγής.

Leave A Reply