Συνάντηση για το θαλάσσιο μέτωπο με Τσίπρα ζητά ο Κ. Πελετίδης

0

Προθεσμία δεκαπέντε ημερών δίνει στον Πρωθυπουργό ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης προκειμένου να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για την οριστική παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου, διαφορετικά, όπως ανακοίνωσε, η δημοτική Αρχή θα εισηγηθεί δυναμικές κινητοποιήσεις.

Την Τετάρτη, ο Δήμαρχος έδωσε συνέντευξη Τύπου, διαμηνύοντας πως «η αναμονή εξαντλήθηκε καθώς ενάμιση χρόνο μετά τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα και το θέμα παραμένει ακόμη μετέωρο. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και τους καλούς φίλους. Υπάρχουν δύο δρόμοι διεκδίκησης. Ο ένας είναι η συζήτηση και η συννενόηση κι ο άλλος οι κινητοποιήσεις». Ο κ. Πελετίδης ευχήθηκε να πρυτανεύσει η λογική και η κυβέρνηση να ικανοποιήσει επιτέλους το πάγιο αίτημα των Πατρινών να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσά τους.

Ο κ. Πελετίδης έδωσε τη συνέντευξη με αφορμή επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό, ζητώντας του να ορίσει άμεσα συνάντηση για το θέμα του θαλάσσιου μετώπου.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος άσκησε κριτική τόσο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όσο και στον ΟΛΠΑ λέγοντας πως βάζουν διαρκώς εμπόδια στο Δήμο. «Ολοκληρώνουμε το σχεδιασμό μας για την ανάπλαση του Νότιου Πάρκου, το οποίο παρά τις προσπάθειες κάποιων να μας εμποδίσουν καταφέραμε να παραδώσουμε στους πολίτες έναν αξιοπρεπή χώρο αναψυχής. Στόχος μας, είναι να γίνουν παρεμβάσεις και στο κομμάτι από την οδό Θεσσαλονίκης έως τη Γούναρη. Ωστόσο, η Αποκεντρωμένη δεν μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε τις θέσεις πάρκινγκ για να αντιμετωπίσουμε το κυκλοφοριακό, αλλά ούτε μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στην ενοικίαση των καταστημάτων της παραλιακής. Υπάρχουν αρκετοί που εκμεταλλευόμενοι αυτή την ιδιότυπη κατάσταση δεν πληρώνουν. Προτιμούν να κάνουν πλάτες σε εκείνους που δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους», είπε ο κ. Πελετίδης και επανέλαβε την ανάγκη κατεδάφισης του ετοιμόρροπου κτιρίου στη Γούναρη, όπως επίσης, και της απομάκρυνσης του τελωνείου και των οχημάτων του ΟΔΔΥ από το νότιο λιμάνι.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος στην επιστολή του, προς τον Αλέξη Τσίπρα αναφέρει πως «ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης  της χώρας μας από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε η δέσμευσή σας, αλλά έχουμε ενέργειες της κυβέρνησής σας και των κρατικών υπηρεσιών σας που κινούνται σε αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση. Η ανησυχία μας εντείνεται από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και από την πρόσφατη ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου με το οποίο η λιμενική ζώνη αποτελεί πλέον περιουσιακό στοιχείο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Τους τελευταίους μήνες εξελίσσεται μια συντονισμένη προσπάθεια προκλητικής ακύρωσης της Σύμβασης Προσωρινής Παραχώρησης, δημιουργώντας προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία της πόλης μας. Όλο αυτό το διάστημα, οι κρατικές υπηρεσίες, με συνεχείς παρεμβάσεις, προσπαθούν να βάλουν εμπόδια σε δράσεις μας, όπως την διαμόρφωση του Νότιου Παραλιακού Πάρκου 220 στρεμμάτων, που ήδη αποτελεί χώρο ξεκούρασης, αναψυχής, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Κύριε Πρωθυπουργέ, δεν πρόκειται να αποδεχτούμε να συνεχιστεί άλλο ο αποκλεισμός του πατραϊκού λαού από τη θάλασσα γιατί αποτελεί την ανάσα μιας ολόκληρης πόλης. Θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας στην παραλιακή ζώνη με την ολοκλήρωση του νότιου πάρκου στην Ακτή Δυμαίων, την επέκταση των ποδηλατόδρομων, την πεζοδρόμηση τμημάτων της, την άμεση λειτουργία των χώρων στάθμευσης. Απαιτούμε να  καταργηθεί κάθε περιορισμός στην κίνηση πεζών και ποδηλάτων στο βόρειο λιμάνι και να φύγουν οι μπάρες και η περίφραξη απ’ όλη τη λιμενική ζώνη. Θα σας παρακαλούσαμε, το επόμενο 15νθήμερο, να ορίσετε συνάντηση, ώστε να έχουμε την απαραίτητη ενημέρωση για τις κυβερνητικές προθέσεις και ενέργειες ως προς την οριστική παραχώρηση του χώρου».

Leave A Reply