Αντιδρά ο επιχειρηματικός κόσμος στην αύξηση του ΦΠΑ από την 1η Ιουνίου

0

Αυξήσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών θα επιφέρει από την ερχόμενη εβδομάδα η αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπεγράφη από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, από την 1η Ιουνίου 2016 ο κανονικός συντελεστής αυξάνεται σε 24%, ο μειωμένος συνετελεστής παραμένει στο 13% και ο υπερμειωμένος στο 6%.

Ως εκ τούτου μετά την 1η Ιουνίου αυξάνονται οι τιμές των προϊόντων που έχουν συντελεστή 23%.

Οι καταναλωτές ανησυχούν καθώς η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό και θα πλήξει τους καταναλωτές.

Ανάστατοι είναι οι επαγγελματίες και επιχειρηματίες της περιοχής μας καθώς ήδη μετρούν απώλειες στην κίνηση και στον τζίρο τους με τον ΦΠΑ στο 23%. Εκτιμούν, πως η αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα, θα επιβαρύνει επιπλέον την οικονομία και θα περιορίσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Πλ. Μαρλαφέκας: «Μέτρα που συρρικνώνουν την κατανάλωση»

μαρλαφεκασΟ πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας επισημαίνει στον «Σ.Ε.» ότι αυτά τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί επιβαρύνουν την οικονομία και αναμένεται να συρρικνώσουν περισσότερο την κατανάλωση.

«Πρέπει γρήγορα να κινητοποιηθούν οι υγιείς δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας και σε περιφερειακό επίπεδο προκειμένου να υλοποιήσουμε τις στοχεύσεις μας. Εμείς, σαν Επιμελητήριο προσπαθούμε πιέζοντας για να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα υποδομής και ιδίως το εμπορικό λιμάνι προκειμένου να φέρουμε ξένες επενδύσεις. Διότι, εάν δεν κινητοποιηθεί η ιδιωτική οικονομία δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής…», αναφέρει ο κ. Μαρλαφέκας.

Κοτοπούλης: «Θα απορροφήσουμε ξανά την αύξηση»

KOTOPOULISΟ πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Ν. Αχαΐας Γιώργος Κοτοπούλης ερωτηθείς από τον «Σ.Ε.» ανέφερε πως οι καταστηματάρχες εστίασης της περιοχής μας αποφάσισαν να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ προκειμένου να μην επιβαρύνουν τους πελάτες τους.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας θα απορροφήσουν για μια ακόμη φορά το 24% ΦΠΑ. Ασφαλώς και διαφωνούμε στην αύξηση των μέτρων καθώς θα προκαλέσουν άνοδο των τιμών. Φοβούμαστε ότι με αυτα αυτά τα μέτρα δεν θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις, θα μεγαλώσει η παραβατικότητα. Οι επαγγελματίες του κλάδου μας δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν ούτε τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ούτε τις οφειλές τους προς τις τράπεζες, το ΙΚΑ, την εφορία και φυσικά το ΦΠΑ και φυσικά θα αυξηθούν οι επιχειρήσεις που δεν θα είναι μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Με αυτά τα μέτρα είμαστε σίγουροι ότι δεν προκύπτει ανάπτυξη».

Τέλος οι μειωμένοι συντελεστές στα νησιά

Να σημειωθεί ότι από την 1/6/2016 δεν ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές του άρθρου 21 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000) για τα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο. Συνεπώς στα νησιά αυτά από 1/6/2016 εφαρμόζονται οι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα, ήτοι 24% (κανονικός), 13% (μειωμένος), 6% (υπερμειωμένος).

Είναι η δεύτερη ομάδα νησιών στην οποία καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές, μετά τα νησιά Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σκιάθο, στα οποία καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ήδη από 1/10/2015. Οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές σε όσα νησιά του Αιγαίου εξακολουθούν να ισχύουν διαμορφώνονται σε 17%, 9% και 4%.

Leave A Reply