Τέρμα τα ψέματα…

0

Οι φήμες και εκτιμήσεις παραμέρισαν και έχουμε ανά χείρας πλέον όλο το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης ενόψει και της αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου.

Έτσι, μετά τις ριζικές αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογικό, με τα νέα μέτρα συνολικού βάρους 1,6 δισ. ευρώ και τον περιβόητο  δημοσιονομικό «κόφτη» στις σελίδες του νέου πολυνομοσχεδίου, μαζί με δεκάδες ακόμη ουσιαστικές προαπαιτούμενες  δράσεις, συμπληρώνονται όσα βάσει του 3ου Μνημονίου συμφωνήθηκαν με τους δανειστές μας, με βασικό παραλήπτη του λογαριασμού τους Έλληνες πολίτες, κυρίως μέσα από οριζόντιες διαδικασίες.

Η πληρωμή άρχεται οσονούπω με βασικότερη επιβάρυνση από τον αυξημένο ΦΠΑ (από 23% στο 24%) που θίγει έντονα την καθημερινότητα όλων μας .  Τυποποιημένα είδη διατροφής, αναψυκτικά, χυμούς, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, καύσιμα,την εστίαση, τις εργασίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, υπηρεσίες από συγγραφείς , καλλιτέχνες, συνθέτες, άνθη, φυτά και αποχέτευση.

Τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση, τέλος στη σταθερή τηλεφωνία, νέοι  φόροι στα  Τσιγάρα  και στο Ηλεκτρονικό τσιγάρο, νέα τέλη ταξινόμησης, διπλασιασμός φόρου στην μπύρα και νέες επιβαρύνσεις στον καφέ δημιουργούν ένα ιδιαίτερο ασφυκτικό πλαίσιο στην κοινωνία, η  οποία πλέον δεν είναι σχήμα λόγου ότι φορολογείται και για τον αέρα που αναπνέει.

Οι καινούργιες επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ και η απελευθέρωση των κόκκινων δανείων, ολοκληρώνουν τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, που θα φέρουν τα πάνω κάτω στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας με απρόβλεπτες πλέον εξελίξεις ως προς την αντοχή και την ανοχή τους.

 Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον πολιτικά διχαστικό και με τους κυβερνώντες να προτάσσουν τις επικοινωνιακές τακτικές της αλήθειας, προς αποπροσανατολισμό από τον πραγματικό λογαριασμό που έχουμε να πληρώσουμε ως πολίτες.

 Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια και από χθες όσοι μελετούν το νέο πολυσέλιδο νομοσχέδιο διαπιστώνουν ότι οι όποιες παρελκυστικές τακτικές για προστασία των πολλών και επιβάρυνση μόνο των εχόντων δεν ευσταθούν για μια ακόμη  φορά. Μάλιστα, από χθες  όσο στο φως έρχονται και οι λεπτομέρειες των διαφόρων διατάξεων τόσο  γίνεται και πιο εμφανής ο διάβολος που βρίσκεται μέσα τους.

 Η παραπομπή στην μελλοντική ελάφρυνση του χρέους στη χώρα και η προσδοκόμενη (γενικά και αόριστα) ανάπτυξη δεν μπορούν άμεσα να πείσουν την πλειοψηφία της κοινωνίας για την ίδια την επιβίωσή της πλέον.

Και εδώ βρίσκεται και το κομβικό σημείο τόσο  για τους κυβερνώντες όσο και για την κοινωνία.

Από την πλευρά της κοινωνίας πολύ σύντομα θα γίνει εμφατικά φανερό ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει, με όλες τις λεγόμενες «καβατζες» της  να έχουν τελειώσει πλέον.

Όσο για τους κυβερνώντες, αν δεν έχουν άμεσα Plan Β για τις επερχόμενες κοινωνικές εκρήξεις όσο και «αν βρέχει δις. ευρώ  το επόμενο διάστημα» κατά τη ρήση στελέχους της, ας μην διατηρούν βεβαιότητες  για την από τα πάνω συνοχή τους.      

Το επόμενο εξάμηνο θα είναι πλέον ανοιχτό  για κάθε είδους εξέλιξη. Ας ευχηθούμε αυτή να βασίζεται πραγματικά σε ένα σχεδιασμό που θα λαμβάνει υπόψη την πραγματική κατάσταση στην  κοινωνία και να μπορέσει να την πείσει στην συναίνεσή της.

Leave A Reply