Δίκτυα έρευνας και αειφορίας

0

Πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Zadar, Croatia στις 5-6 Μαΐου η συνάντηση και η Γενική Συνέλευση του δικτύου των Πανεπιστημίων Αδριατικής-Ιονίου, UNIADRION. Το Πανεπιστήμιο Πατρών αντιπροσωπεύτηκε από τον αναπληρωτή Πρυτάνεως κ. Γεώργιο Αγγελόπουλο. Στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν εξελέγη  πρόεδρος του δικτύου για το διάστημα Ιούνιος 2016 – Μάιος 2017 η Πρύτανις καθηγήτρια Βενετσιάνα Κυριαζοπούλου. Κατά την διάρκεια της συνέλευσης αποφασίστηκε η τροποποίηση του καταστατικού του δικτύου το οποίο πλέον λαμβάνει την μορφή του συνδέσμου,association,και αποκτά την νομική υπόσταση που του επιτρέπει να υποβάλει ή/και να συμμετέχει σε ερευνητικές/εκπαιδευτικές προτάσεις.

Το UNIADRION είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου EUSAIR. Η νέα καταστατική μορφή του προσδίδει νέα δυναμική στην διεκδίκηση πόρων στα πλαίσια των προσκλήσεων της ΕΕ αλλά και της μακροπεριφέρειας. Ενημερωτικά το δίκτυο σήμερα αποτελείται από 37 Πανεπιστήμια από 7 χώρες. Το χρόνο αυτό υποβλήθηκαν αιτήσεις από τρία νέα Πανεπιστήμια να ενταχθούν στο δίκτυο.

Στην ομιλία του επί τη αναλήψη της προεδρίας από το Πανεπιστήμιο Πατρών ο Αναπληρωτής Πρυτάνεως εστίασε την σημασία της συνεργιών των Πανεπιστημίων του δικτύου στους τομείς έρευνας και εκπαίδευσης αλλά και την αναγκαιότητα ανάπτυξης ουσιαστικών συνεργασιών με τη βιομηχανία και τον ιδιωτικό τομέα τονίζοντας την σημασία που αποκτά σήμερα η αειφορία και η κυκλική οικονομία. Προτάθηκαν δε μηχανισμοί που θα στηρίξουν την προσπάθεια διασύνδεσης του ιδιωτικού τομέα/βιομηχανίας.

Τα μέλη του UNIADRION

ΑΛΒΑΝΙΑ

Agricultural University of Tirana

Shkodra University «Luigj Gurakuqi» University of Tirana 

Technological University Ismail Qemal Vlora

ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

University of Banja Luka

DžemalBijedićUniversity

University of Sarajevo

University of Tuzla

ΚΡΟΑΤΙΑ

University of Dubrovnik

University of Rijeka

University of Split

University of Zadar

ΕΛΛΑΔΑ

University of Ioannina

Ionian University

University of Patras

ΙΤΑΛΙΑ

Università Politecnica delle Marche

University Carlo Bo of Urbino

University of Bologna

University del Salento

University of Teramo

University of Trieste

University of Udine

University of VeniceCa’ Foscari

Università di Macerata

Università di Camerino

ΣΕΡΒΙΑ

University of Arts in Belgrade

University of Belgrade

University of Niš

University of Novi Sad

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

University of Montenegro

Mediterranean University of Montenegro

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

University of Maribor

University of Primorska

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ  ΜΕΛΗ

ΚΡΟΑΤΙΑ

Inter-University Centre Dubrovnik

Institute for International Relations

ΣΕΡΒΙΑ

Alternative Academic Educational Network

FYROM

University Ss Cyril and Methodius

12ο Συνέδριο  Πρυτάνεων Πανεπιστημίων της Μαύρης Θάλασσας, BSUN 2016 Congress

Στις 11-15 Μαΐου πραγματοποιείται στην Τυφλίδα της Γεωργίας το 12ο Συνέδριο των Πρυτάνεων του Δικτύου των Πανεπιστημίων της Μαύρης Θάλασσας, BSUN 2016. Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας συμμετέχει για πολλοστή φορά στις δράσεις του Δικτύου με τον Αναπληρωτή Πρυτάνεως, καθηγητή κ. Γεώργιο Αγγελόπουλο. Κατά τις αρχαιρεσίες που θα πραγματοποιηθούν, το Πανεπιστήμιο Πατρών θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης να αναλάβει την προεδρία του BSUN για τον επόμενο χρόνο. Κεντρικός στόχος του Συνεδρίου μετά από πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών θα είναι ο δρόμος προς την Αειφορία των Πανεπιστημίων του Δικτύου. Ο σχετικός οδικός χάρτης θα παρουσιαστεί από τον Αναπληρωτή Πρυτάνεως Φοιτητικής Μέριμνας & Υποδομών, Ενέργειας & Αειφορίαςτου Πανεπιστημίου Πατρών. Στο Συνέδριο συμμετέχει και το Ίδρυμα Folkswagen του οποίου ο Γενικός Γραμματέας Dr. WilhelmKrull, θα δώσει την κεντρική ομιλία.

 

Leave A Reply