Πλήγμα το τέλος διανυκτέρευσης

0

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει στον κόσμο του τουρισμού οι πληροφορίες για πρόταση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σχετικά με την επιβολή «τέλους διανυκτέρευσης» ύψους ενός ευρώ ανά «αστέρι» στα καταλύματα της χώρας, καθώς οι επιβαρύνσεις που έχει δεχθεί η βαριά βιομηχανία του τουρισμού το τελευταίο διάστημα απειλούν την ανταγωνιστικότητά του.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Αχαΐας Δημήτρης Διαμαντόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προβλέπει «λουκέτο» στις μισές ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής μας σε περίπτωση που εφαρμοστεί στην πράξη ένα τέτοιο μέτρο.

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε πως θα ισχύσει αυτή η διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Περιμένουμε το προσεχές διάστημα να ενημερωθούμε σχετικά, για το πώς θα τιμολογηθεί, ανά άτομο ή ανά δωμάτιο και σε τι ύψος. Το σίγουρο είναι ότι το μέτρο πλήττει τον κλάδο μας. Εμείς, αδυνατούμε να απορροφήσουμε αυτό το τέλος ούτε θα μπορέσουμε να το εισπράξουμε καθώς οι πελάτες μας αδυνατούν να το καταβάλλουν. Οι κυβερνώντες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι όσο επιβάλλονται νέοι φόροι και νέα τέλη, το τουριστικό προϊόν της χώρας μας δεν θα είναι ανταγωνιστικό και όταν δεν θα είμαστε σε προτεραιότητα. Οι ξένοι τουρίστες δεν έρθουν στην χώρα μας για να πληρώσουν τους παραλογισμούς της κυβέρνησης. Παρά τα τόσα πλεονεκτήματα της χώρας μας, εμείς δεν θα μπορέσουμε να δουλέψουμε», δηλώνει στον «Σ.Ε.».

Ηδη, η νέα τουριστικής σεζόν όπως αναφέρει δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, εφόσον η χώρα μας εκτός από την αβεβαιότητα και τα επαχθή φορολογικά μέτρα αντιμετωπίζει και το προσφυγικό.

«Παρά τις αρχικές αισιόδοξες προβλέψεις για την φετινή τουριστική περίοδο, διαπιστώνουμε ότι οι κρατήσεις δεν έχουν βελτιωθεί. Οι τιμές έχουν πτωτική πορεία στον κλάδο αλλά η δυσφήμιση που έχει υποστεί η χώρα μας πλήττει τον τουρισμό. Οι επιπτώσεις είναι σοβαρές όχι μόνον στους ξενοδόχους αλλά και σε όλη την οικονομία, εφόσον πλήττονται και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταφορών, της εστίασης, των προϊόντων, κ.ά. Όλα δείχνουν πως η σεζόν θα είναι δύσκολη», προσθέτει.

Καταλήγοντας γνωστοποιεί ότι οι ξενοδόχοι είναι αποφασισμένοι να «απαντήσουν» με κινητοποιήσεις ενάντια στην φορολογική λαίλαπα που ταλανίζει τον κλάδο.

Την αντίθεσή του στην επιβολή επιπρόσθετων νέων φόρων και ειδικών τελών στα ξενοδοχεία, διότι με αυτό τον τρόπο αφενός μεν δεν αναδεικνύεται η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, αφετέρου δε αποτελεί σοβαρό τροχοπέδη τόσο στην απασχόληση όσο και στην οικονομία συνολικότερα, επισημαίνει και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας. «Δυστυχώς, είχαμε μια πλουτοπαραγωγική πηγή, τον τουρισμό, και η κυβέρνηση με την αύξηση του ΦΠΑ ή την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης αυξάνει το κόστος παραμονής των επισκεπτών ενώ θα έπρεπε να το μειώσει για να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες. Οσο αυξάνεται η φορολογία τόσο μεγαλύτερο πλήγμα καταφέρεται στις επιχειρήσεις», σημειώνει.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Γιώργος Τσακίρης, αναφέρει ότι «οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος – μετά την αύξηση του ΦΠΑ – θα ήταν καταστροφική και ουσιαστικά θα ακύρωνε τη δυνατότητα του ελληνικού τουρισμού να στηρίξει τα δημόσια έσοδα και να δώσει δουλειές στους έλληνες πολίτες».Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) υπογραμμίζει ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα συμπίεσης των τιμών τους.

Leave A Reply