Να επικρατήσει η λογική

0

Μετά από έξι  δύσκολα χρόνια, που όμοια τους σε ότι αφορά τη διάρκεια των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών τους ίσως δεν βρίσκονται σε ευρωπαϊκό τουλάχιστον επίπεδο, είναι λογικό η ελληνική κοινωνία να έχει αναπτύξει και τις ανάλογες αντοχές αλλά και  ευαισθησίες.

Τις αντοχές των πολιτών σε σχέση με το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στη χώρα τις βλέπουμε αυτές τις ημέρες που από πολλές πλευρές επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα κλίμα νέας κρίσης και καινούργιων διλημμάτων.

Δεν διαπιστώνουμε να δημιουργούνται συνθήκες πανικού αλλά και από την άλλη δε δείχνει η κοινωνία διατεθειμένη να συρθεί σε αναγκαστικές συγκαταθέσεις της σε απαράδεκτες νέες συμφωνίες

«Μια του κλέφτη, δυο  του κλέφτη τρεις και η κακή του μέρα» λέει ο λαός και σε ότι αφορά τις τρέχουσες πολιτικές συμπεριφορές, από όλες τις πλευρές, φαίνεται να έχει κυριολεκτικά εφαρμογή στην παρούσα φάση.

Τις ευαισθησίες από την άλλη μεριά των πολιτών τις συναντάμε και στις βιτρίνες και στις ταμιακές των καταστημάτων. Όπου  ναι μεν δεν επικρατεί πανικός ενόψει νέων προβλημάτων της χώρας μας πλην όμως δεν κινείται και τίποτα πέραν των απολύτως αναγκαίων. Οι πολίτες, όσοι βεβαίως διαθέτουν ακόμη καταναλωτική δυνατότητα, επηρεάζονται από την αβεβαιότητα των ημερών ως προς τις αγοραστικές τους συνήθειες και αυτό φαίνεται και στην παγωμένη Πασχαλινή αγορά της Πάτρας.

Στην ήδη επιβαρυμένη οικονομία τα παραπάνω δημιουργούν περαιτέρω συνθήκες ασφυξίας που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αντικρυστεί αμέσως μετά το Πάσχα με τα δεκάδες λουκετα που αναμένονται και στην πατραϊκή αγορά.

Σε αυτή επομένως την κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία έχουν πλέον καταρριφθεί και οι ψευδαισθήσεις (αρκεί μόνο μια σύγκρισή της με την περσινή Πρωτομαγιά για επιβεβαίωση) απαιτείται η μέγιστη πολιτική ωριμότητα από κάθε πλευρά.

Η φυγή προς τα εμπρός με εκλογές ή δημοψηφίσματα από την πλευρά των κυβερνώντων αλλά και η πρόταξη του «φύγετε εσείς να έλθουμε εμείς» της αντιπολίτευσης δεν συνιστούν διέξοδο.

Μια από τις βασικές αιτίες του σημερινού αδιεξόδου είναι η αδυναμία στοιχειώδους συνεννόησης  του πολιτικού μας συστήματος όλα τα προηγούμενα  χρόνια , κάτι που δυστυχώς συνεχίζεται με την ίδια ένταση και σήμερα.

Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να επικρατήσει η κοινή λογική. Το πριόνισμα του κορμού που καθόμαστε οι ίδιοι επάνω είναι τόσο  γνωστό παράδειγμα προς αποφυγή που θα πρέπει να  το κατανοήσουν όλοι και κυρίως  όσοι   καθορίζουν με τις αποφάσεις και τη συμπεριφορά τους τις τύχες μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave A Reply